€ 235,- bij Amazon.nl

Gigabyte Z790 AORUS ELITE AX Review

19 juli 2023, laatste update op 19 juli 2023, 110 views Rapporteer
Product gekocht 0

Een erg mooi en luxueus moederbord voor een bijzonder mooie prijs. Veel functionaliteit, geen gebreken. Waarom veel betalen voor een extreem duur moederbord, terwijl dit ook de klus klaart?

Pluspunten

• Veel functionaliteit
  • Vier(!) m.2 connectoren (PCI-E 4.0)
  • Wifi-antenne erg sterk
  • Stil (geen coil whine)
  • ARGB-headers
  • XMP
  • Lekker veel USB

Minpunten

• RGB-software
  • Control Center-software

Na even gewacht te hebben op de Z790 serie, vooral uit angst voor kinderziektes bij een nieuwe socket, gegaan voor dit moederbord. Deze zat in de 'Certified upgrade Kit'-bundel van de webwinkel waar ik hem van gekocht heb. Gebundeld met een i7-13700K en 32GB DDR5 was het een enorme upgrade vanuit mijn i7-6700k. Eindelijk Windows 11 draaien zonder TPM bypass!

Installatie erg overzichtelijk. Fijn dat Gigabyte er een makkelijke front IO connector bij heeft. Kwaliteit van het moederbord is prima: stevige connectoren.

Zoals in het overzicht plus- en minpunten staat, zitten er veel (9x) USB-poorten op, waarvan 4 USB 3.2. Erg fijn voor alle randapparatuur. Ook de goede hoeveelheid (4x) m.2 connectoren is prettig.

Wat vooral opvalt is hoe sterk de meegeleverde antenne is. Mijn Steam-games komen binnen met 320MB per seconde over WiFi (!!!) Dit is wel met een 990 Pro M.2 die in de bovenste poort zit.

Minpunten zijn er bijna niet, op het stukje software na. Gigabyte Control Center is een App die ik liever niet open, maar het laat mijn ARGB fans communiceren met de RGB in mijn Gigabyte GPU, de RGB van mijn RAM en de RGB op het moederbord zelf, terwijl dit allemaal verschillende merken zijn. Dit kan met andere software waarschijnlijk ook, maar alleen deze software pakte laatstgenoemde RGB-lichtbron.

Al met al ontzettend tevreden over deze alleskunner!

Heb jij ook een Gigabyte Z790 AORUS ELITE AX?