€ 146,99 bij NBB.com
  3. Willen (2.246) Hebben (478)

ASUS TUF Gaming B650-PLUS Review

10 juli 2023, laatste update op 10 juli 2023, 1.394 views Rapporteer

Extreem instabiel board met de laatste BIOS versie (1616). Wachtend op ASUS om nieuwe BIOS te releasen.

Pluspunten

• Mooi bord
  • Goede VRM

Minpunten

• Laatste BIOS sloopt EXPO
  • Instabiel

2 van 5 sterren (Slecht)
Dit bord gebruikt bij mijn laatste build nadat ik er eventjes tussenuit was geweest. Helaas heb ik me niet voldoende ingelezen in de recente ontwikkelingen mbt Asus.

Systeem volledig in elkaar gezet en direct BIOS geüpdatet naar de laatste versie. Op dit moment versie 1616.

Het systeem draaide extreem instabiel. Op willekeurige momenten BSOD's. Na een hoop troubleshooten uiteindelijk de oorzaak achterhaald. Het EXPO profiel in de BIOS werkt niet meer correct. Voorlopig mijn G.SKILL 6000Mhz RAM terug gezet naar 4800Mhz. Dit lost de crashes momenteel in ieder geval op. Ook een thread op reddit gevonden waar veel meer gebruikers problemen ervaren met de laatste BIOS versie.

Teruggaan naar een eerdere BIOS versie zou normaal gesproken een oplossing zijn, maar dat herintroduceert het risico op het doorbranden van de 7000-serie Ryzen processoren.

Voorlopig nog niet de beste ervaring.

Heb jij ook een ASUS TUF Gaming B650-PLUS?

Ik volg, zeflde mobo hier. Drama met expo aan.
Ik ben erachter gekomen na contact te hebben gehad met Asus dat mijn geheugen toch niet op de QVL lijst stond. Advies van Asus was om het andere geheugen te gebruiken.

Ik had dit RAM geheugen: uitvoering: G.Skill Flare X5 F5-6000J3636F16GX2-FX5
Deze staat op de QVL: uitvoering: G.Skill Trident Z5 Neo RGB F5-6000J3636F16GX2-TZ5NR

Ik dacht dat dit hetzelfde geheugen was. De website van G.Skill vermeldt overigens wel dat het G.Skill Flare X5 F5-6000J3636F16GX2-FX5 compatible is met EXPO op dit moederbord. Op Reddit las ik vervolgens weer dat er gebruikers zijn die dit juiste geheugen hebben en dezelfde problemen ervaren.

Op standaard 4800Mhz draait het board overigens wel stabiel. Ik heb het moederbord inmiddels geretourneerd en ben voor een MSI Tomahawk gegaan. Daar tot nu toe geen enkel probleem mee. De enige BSOD die ik heb gehad werd veroorzaakt door RGB Fusion. Hopelijk volgt er snel een BIOS update voor je.

[Reactie gewijzigd door BillSpaarbank op 24 juli 2024 11:58]

Bedankt voor je reactie. Ik heb ook QVL geheugen maar van Kingston. De hele bios soap ook meegemaakt, heb echt nog niet genoten van dit systeem. Ding is bij mij dat het geheugen op +1,45v (CPU VDDIO / MC) moet draaien om EXPO stabiel aan te kunnen. Het voelt ook niet zo lekker aan met EXPO, zelfs op standaard 4800 DDR5 voelt het gewoon vlotter allemaal ... zeer bizar. Frustrerend.

Ik hoop dus nog steeds op een nieuwe bios versie. En eens een fresh install doen, zo wanhopig ben ik. :o
@Benga @BillSpaarbank op reddit heb ik een "acceptable" middenweg gevonden totdat ze het probleem oplossen. Zet EXPO aan. Daarna kan je in advanced settings de RAM snelheid van 6000Mhz naar 5800Mhz zetten. Bij mij boot het systeem tenminste en draait stabiel na deze wijziging.

[Reactie gewijzigd door Mr_Thomasz op 24 juli 2024 11:58]

Hoi Benga

Heb je v1636 bios al uitgeprobeerd. Zo ja wat is je ervaring?
Zojuist de meeste recente BIOS update geflasht en nu draait het geheugen op maximale snelheid van 6000Mhz waar dat voorheen niet mogelijk was.
@seez Ik heb hetzelfde moederbord en kreeg ook problemen met AMD Expo aan na de installatie in juli (zie forumtopic: Energiezuinig game- en thuiswerksysteem 1440p ca. € 1750). Met BIOS-update 1636 van begin augustus draait de PC nu wel stabiel met Expo aan. De PC start gevoelsmatig wel erg traag op dus een echte aanrader vind ik het mobo niet.