Algemeen en specificaties
Om een SSD van een collega uit te kunnen lezen deze behuizing aangeschaft. De reden om voor deze behuizing te kiezen hing vooral af van de beschikbaarheid van dit soort behuizingen bij onze leverancier. Dit was 1 van de behuizingen welke beschikbaar was voor een redelijke prijs (± €35). Deze kan behuizing zowel SSD- als NVMe-SSD's met een M2-type aansluiting aan. De gebruikte chipset op de printplaat is volgende de fabrikant een
Realtek RTL9210B. Daar blijkt ook direct de mogelijkheid vandaan te komen om zowel NVMe en SATA SSD's te kunnen gebruiken. De specificaties van Realtek zijn behoorlijk uitgebreid en te lang om op te nemen in deze review Ze zijn te vinden op de hiervoor geplaatste link. De algemene specificaties zijn als volgt:
USB to PCI Express/SATA bridge
Integrated with Type-C connector
Supports External Serial Peripheral Interface (SPI) Flash
Supports Customized LEDs (includes blinking frequency and duty cycle)
Supports UART interface
Supports GPIOs/eFUSE
Supports I2C interface
Built-in switching regulator (5V to 1V)
Built-in LDO (5V to 3.3V)
Supports 25MHz crystal clock
68-pin QFN Green package
De behuizing lijkt veel op andere behuizingen, bijvoorbeeld de
uitvoering: Delock External Enclosure for M.2 NVMe PCIe SSD with SuperSpeed U... en de
uitvoering: Icy Box IB-1816M-C31 Zwart.
Allereerst de specificaties van de leverancier:
Zoals in bovenstaande afbeelding te zien is, kan deze behuizing diverse formaten M2-schijven aan, te weten 80, 60, 42 en 30mm.
Inhoud
De behuizing wordt geleverd in een klein doosje waarop gelijk alle voordelen van deze behuizing beschreven staan:
Bij het uitpakken zit de behuizing in plastic ingepakt in een kartonnen houdertje. Bij het verder uitpakken van het doosje zitten de volgende zaken meegeleverd:
- Korte handleiding
- Thermal pad. Deze is lang genoeg voor een volledige 2280 (22 x 80mm) te kunnen bedekken.
- Schroevendraaiertje
- USB-C - USB-C kabel ± 40cm
- Zakje met hierin 2 busjes voor montage van de SSD, 2 schroefjes voor deze busjes, een plaatje om de behuizing af te sluiten, 4 (kleine!) schroefjes en een stickertje voor over het afdekplaatje
:strip_exif()/m/150290/1QiLLvQRe6CW8pTSPaAGI9Il6Ev4yPY3tT2olsCeCDKnCGUEqZ.jpeg?f=620xauto)
De fabrikant heeft er voor gekozen om voor de belangrijkste onderdelen minimaal 2 sets toe te voegen. Zo zijn er 2 busjes, 2 schroefjes voor de busjes en 4 (kleine!) schroefjes voor het afdekplaatje meegeleverd. Het schroevendraaiertje past (verbazingwekkend

) goed op deze kleine schroefjes.
M.b.t. hoe het product te installeren is de handleiding vrij sumier:
Je moet eerst de SSD plaatsen, daarna deze naar beneden drukken, ondertussen het busje met de uitsparing in de uitsparing van de SSD plaatsen en vervolgens het geheel aan de achterkant vastschroeven. Hierin zou de handleiding wat duidelijker kunnen zijn met bijvoorbeeld een tekening / exploded view hoe het geheel opgebouwd moet worden. Het opbouwen vereist enige handigheid, maar na de eerste keer spreekt het voor zich. Wel is het belangrijk om er op te letten dat het smalle gedeelte van het busje goed door de printplaat steekt om deze vast te zetten, anders beschadig je mogelijk de printplaat. Uiteindelijk komt het geheel er dan zo uit te zien:
:strip_exif()/m/150290/1QiLWhKKql2qnLbISYqFFmy6SIO4gofHWRnYh5S6PxglIPUtjr.jpeg?f=620xauto)
Wat makkelijker is, is om het busje reeds alvast enigszins vast te schroeven, een halve of 1 slag. Op deze manier kan het busje wat heen en weer, waardoor het makkelijker is de SSD erin te 'klemmen' en daarna volledig vast te schroeven.
Benchmark
Omdat ik de behuizing puur gebruik voor het kort overzetten van data van de ene SSD naar de andere, heb ik de thermal pad niet geplaatst en kan dus niet oordelen of deze, in combinatie met de aluminium behuizing genoeg hitte af kan voeren. Wel blijft er ruimte tussen de thermal pad en de behuizing over, deze maken geen contact.
Ik test de behuizing met de
uitvoering: Transcend MTS952T2 256GB, een 256GB SATA III M2 SSD. Deze schijf zou volgens de specificaties tot 560MB/s moeten kunnen lezen, en schrijven tot 520MB/s. Daarnaast heb ik de behuizing getest met een
uitvoering: WD SN720 256GB. Deze kan snelheden tot 3.000MB/s behalen voor lezen en tot 1.600MB/s voor schrijven. Kanttekening bij deze SSD is dat deze reeds voor 49% gevuld is (Volledig Windows 11 OS met updates en applicaties). De testen voer ik uit vanaf mijn laptop, een HP HP ProBook 450 G8 (2E9F8EA). Deze beschikt over een USB 3.2 (Gen2, 10Gb/s) type-c poort.
Transcend TS256GMTS952T2
In de bestandsoverdracht waarin ik een 7,8GB Windows 10 ISO kopieer naar de Transcend is duidelijk te zien dat na enkele GB's de cache gevuld is en de schijf terugzakt in snelheid:
Ook heb ik de schijf en behuizing in Crystal Diskmark getest:
1GB:
/m/150290/1QiM958j1w0eVRfLntC8gwNV54uE7LF6ptypPOtpSiu9kQFIFf.png?f=620xauto)
8GB:
Om zeker te zijn van een juiste test heb ik de Transcend ook getest op een PC, een HP ProDesk 600 G5 (7AC46EA). Deze beschikt ook over een USB 3.2 (Gen2, 10Gb/s) type-c poort:
Wat hierbij opvalt is dat de leessnelheid van de sequentiële 128KB plots een stukje hoger ligt, maar over het algemeen redelijk vergelijkbaar met de test op de laptop.
Western Digital SN720
Ook hier maak ik weer gebruik van de Windows 10 ISO die ook naar de Transcend is gekopieerd. De snelheid ligt tot bijna de helft van de test op ongeveer 550MB/s, daarna zakt deze terug naar een stabiele 425MB/s.
En ook hier natuurlijk de Crystal Diskmark testen. Allereerst weer de 1GB test:
En hierna de 8GB test:
Ik heb de Western Digital SSD ook getest in de desktop, waar hij oorspronkelijk uit kwam. Hierbij zat de schijf aangesloten op het moederbord. Deze test heb ik puur gedaan om het verschil aan te tonen in snelheid tussen de behuizing en de schijf rechtstreeks op het moederbord en dat leverde de volgende resultaten:
/m/150290/1QiQcVv9ikCFMtjdZ9SStxHzLuYVEplXcfaIu3U1ZPDzyEggT1.png?f=620xauto)
Al met al een prima behuizing voor dit geld (Huidige laagste Pricewatch-prijs € 26,77 zonder verzending, € 31,25 incl. verzenden). Het product functioneert prima met beide typen SSD's. Daarnaast wordt hij behoorlijk compleet geleverd met extra onderdelen. Qua snelheid zit het ook wel in orde: De USB 3.2 Gen 2 10 Gb/s heeft een bandbreedte van 10 Gb/s en dus 1,25 GB/s. Met de geteste WD SN720 kom ik hier aardig in de buurt met de Crystal Diskmark test en blijkt de USB poort hier de bottleneck te zijn.
Kortom: Zoek je een goedkope behuizing die verschillende types SSD's aan val je je geen buil aan dit artikel!