Sony HT-X8500 Review
8 juli 2023, laatste update op 10 juli 2023, 163 views
Rapporteer
Product gekocht
De aanduiding Dolby Atmos en Surround effect is misleidende info van Sony. Enige stereo effect hoor je enkel als je minder dan 1 meter van de box af zit. Maar op 'normale' kijkafstand van 2,5 - 3 meter hoor je zelfs geen stereo meer laat staan Dolby effect.
Pluspunten
- Betere bass dan TV speakers
Minpunten
- helemaal geen surround effect
1 van 5 sterren (Waardeloos)
Met een beperkt budget heb ik mij laten verleiden om deze Dolby Atmos sound bar van Sony te kopen.
De technische data oogt indrukwekkend..Dolby Atmos, Dolby Vision, dts X, dts virtual, vertical surround engine, 2;1 ch built in subwoofers, S-force Pro front surround, 4K HDR, HDMI, eARC, Bluetooth... Op de verpakking staat zelfs "Feel immersive surround with virtual ceiling speaker".
Dus met hoge verwachtingen deze sound bar aangesloten op mijn LG 75NANO996 8K TV. Deze TV heeft eARC HDMI 2.1 aansluiting dus heb ik mij gelijk een 1m HDMI 2.1 10K UHD kabel van inakustik bij gekocht. Heb de kabel dus aangesloten op de HDMI eARC ports van zowel TV als soundbar. De TV setting op 'Sound out - HDMI arc' gezet. Additional settiings DTV Audio setting op AUTO, digital sound out op Auto, eARC op 'on'. Al deze settings zet de TV automatisch op AI sound Pro.
De afstandsbediening op vertical surround gezet.
Mijn living meet 4 meter op 5 meter dus te groot is dit zeker niet. Wel groot was mijn teleurstelling bij het aanhoren van 4K films met Dolby Atmos content.Helemaal niets van surround effect.
Duidelijk meer bass dan de TV speakers maar hierdoor worden conversaties minder verstaanbaar dan via de gewone TV speakers. De afstandsbediening van Sony heeft wel een 'voice' functie die de bass verminderd waardoor je conversaties iets beter hoort.
Helaas is er van 'surround' effect helemaal niets te merken. Op 1 meter van de sound bar hoor je wel een zwak stereo effetct maar op normale kijkafstand van de TV (2,5-3 meter) hoor je niets meer van stero, laat staat Dolby Atmos surround effect. Het geliuid lijkt enkel van recht voor te komen en het enige waaraan je merkt dat de soundbar werkt is de bass van de subwoofers.
Bij sommige films van Netflix lijkt zelfs de TV speakers beter geluid te geven dan de soundbar.
Wat een teleurstelling ! Ik dacht een goed soldenkoopje te hebben gedaan voor 259 EUR maar dit blijkt een dure les te zijn geworden. Ik voel mij bedrogen door Sony.
Ik denk dat ik beter wat langer spaarde voor den degelijke home cinema set-up ipv mij te laden verleiden door de spectaculaire statement van Sony voor 'surround' en 'virtual ceiling speakers'.
Wat een miskoop. Een harde les.