ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304VA-NQ075W Review

5 juli 2023, laatste update op 5 juli 2023, 1.488 views Rapporteer
Testpanel +2

De ASUS Zenbook S13 UX5304 is een ontzettend fijne laptop. Met name wanneer je veel onderweg bent en een krachtige lichtgewicht computer nodig hebt. Er zijn wel wat min punten, maar over het algemeen ben ik zeer tevreden en vind ik het ontzettend jammer dat hij na de test weer retour moet.

In het kort:
Top beeldscherm, alleen net wat te glanzend. Super geluid voor een dusdanig klein apparaat. Goede bouwkwaliteit waarbij goed nagedacht is over ergonomie en de luidsprekers in combinatie met het scharnierpunt. Nadeel is wel dat hij snel warm wordt en dat de ventilatoren dan flink gaan blazen.

Pluspunten

• Helderheid scherm
  • Batterijduur
  • Robuustheid
  • Geluidskwaliteit
  • Mobiliteit

Minpunten

• Luide ventilatoren
  • Warmte afvoer
  • Glanzend/spiegelend scherm
  • Positionering aansluitingen

Deze ASUS Zenbook heb ik gedurende twee weken mogen testen voor het Tweakers Testpanel.

Bouwkwaliteit en afwerking
Het apparaat zit goed in elkaar en is zeer degelijk. Verderop in de review kom ik terug op de manier hoe het scherm uitklapt en welk positief effect dit op de ergonomie en het geluid heeft. De afwerking is gewoon goed. Geen op of aanmerkingen over.

Gebruiksgemak
De laptop heeft ondanks zijn kleine formaat veel sneltoetsen. De ‘FN’-toetsen zijn praktisch en heb ik veelvuldig gebruikt. Voor mijn werk gebruik ik regelmatig de projectie-instellingen (bureaublad uitbreiding) met Windows-toets + ‘P’. Bij dit apparaat kun je daar ‘F8’ voor gebruiken. Dit werkte erg prettig. ‘F12’ is een sneltoets voor ASUS-software, dat is dan wel jammer.

De laptop heeft weinig aansluitingen maar met twee USB-C aansluitingen met thunderbolt 4.0 is er al een hoop te doen. Ik sluit hem zelf altijd aan op een dockingstation, dus voor mij is dit echt meer dan voldoende. De USB-C aansluitingen zitten wel beide aan dezelfde zijde. Voor mij was het praktischer geweest als er een aansluiting aan de rechterkant zou zitten, daar zitten altijd mijn kabelaansluitingen. En als je linkshandig bent wil je ook de keuze hebben toch?

Featureset
Wanneer Windows gestart is, gaan er een paar rode lampjes branden. Het gezicht wordt gescand en je wordt direct ingelogd. Het werkt echt super snel. Dit is wel de enige biometrische manier om in te loggen, er is geen vingerscanner ingebouwd. Maar qua efficiëntie werkt de gezichtsscanner beter dan de vingerafdrukscanner op mijn huidige laptop.

Meegeleverde software valt (gelukkig) mee. Er worden een aantal ASUS-tools meegeleverd: MyASUS, ScreenXpert & GlideX. MyASUS levert wel een paar relevante algemene instellingen op. Ook om de helderheid op de omgeving aan te passen, maar dat kreeg ik niet goed werkend. Glidex leek een software voor bestandoverdracht, daar heb ik genoeg alternatieven voor. En ScreenXpert werkt in principe wel goed. Ik prefereer echter de flexibiliteit van PowerToys, met name voor FancyZones.

Beeldkwaliteit
Het 13 inch scherm is fijn aan de ogen en erg helder. ASUS heeft software ingebouwd om de helderheid te regelen. Persoonlijk blijf ik liever bij de sneltoetsen om dit handmatig in te stellen. Wat mij verbaasde was dat dit niet samenwerkt met elkaar. Wanneer de helderheid handmatig is ingesteld naar een laag niveau, dan geeft de ASUS-software aan dat dit niet samenwerkt.

Het scherm is erg fijn om een filmpje te kijken. Het oogt helder en vermoeid niet zo snel de ogen. Wat wel echt jammer is, is het glanzende scherm. Bij het minste licht zie je al een reflectie in het scherm. Dit stoort tijdens het kijken van een film/serie, maar ook wanneer je aan bezig bent met vormgeven van beeld/video-materiaal.

Het 60Hz OLED-scherm heeft met een resolutie van 2880 x 1800 een goede pixeldichtheid van 255 ppi, wat in mijn ogen meer dan voldoende is. De helderheid gaat tot 550 cd/m2.

Geluidskwaliteit
Het is natuurlijk een klein, dun apparaat. Qua geluid waren mijn verwachtingen daarom niet hoog. Toch verbaasde mij dit behoorlijk. Het geluid uit deze kleine laptop klinkt echt goed. Doordat het scherm de onderkant schuin neerzet komen de Harman/Kardon-luidsprekers vrij. Deze zitten aan de onderzijde van de laptop, hierdoor weerkaatst het geluid goed. Ook wanneer je hem op schoot hebt. Qua bas ben ik ook tevreden.

Ergonomie
Door het scherm open te klappen komt het toetsenbord iets schuin te staan. Hij staat dan wat verhoogd aan de schermzijde. Daarbij is gedacht aan goede voetjes om hem over het (tafel)oppervlak te laten glijden. Dit is een prettige ervaring. Ook zijn de toetsen niet verkleind, ondanks het kleine formaat. Nadeel daarvan is wel dat er een aantal gecombineerde toetsen zijn. Toetsen die ik normaliter graag snel wil benutten. Voor deze test ben ik nog niet gewend geraakt aan bijvoorbeeld de ‘home’-knop die gebruikt kan worden met ‘FN’ + pijltje naar links.

Mobiliteit en accuduur
Qua mobiliteit en accuduur verdient het apparaat echt een hoge score. Hij is makkelijk mee te nemen en de batterij gaat meer dan 8 uur mee. Exact heb ik het niet bijgehouden, maar ik geloof dat ik op de 12 uur zat. De meegeleverde sleef is erg ruim. Hiermee is hij goed mee te nemen. Bij mij ging hij daarmee in mijn rugzak. Wat mij wel opvalt is dat de oplaadsnoeren vaak erg kort zijn. Ik kom ook bij dit model vaak net wat lengte te kort.

Prestaties
Voor mijn dagelijks gebruik is de laptop wat overkill met zijn 10 cores. Wel heb ik er wat licht grafisch werk mee gedaan en daar heb ik geen beperkingen mee gemerkt. De laadtijd was snel. Verder ben ik niet echt een gamer, voor de test heb ik wel weer even een game uit de kast gehaald: Red Dead Redemption II. Dit spel heb ik ongeveer een halfuurtje gespeeld. Met behoorlijke settings (zie screenshots).

Bouwkwaliteit en robuustheid
Het mooie aan deze laptop is dat het scherm de laptop iets schuin laat kantelen waardoor de ergonomie verbeterd. Normaliter zou ik huiverig worden omdat het weer een mechanisme is wat kapot kan. Echter ben ik erg te spreken over de kwaliteit hiervan. Het scherm opent en sluit soepel.

Warmte- en geluidsproductie
Wat mij wel echt tegenvalt is de geluidproductie van de ventilatoren. Tijdens het gamen of wanneer meerdere (lichte) programma’s open staan, gaan de ventilatoren ontzettend blazen. Dit moet ook wel, de laptop wordt al snel behoorlijk warm.

Wanneer het apparaat enkel gebruikt wordt voor Word, Excel, browsen etc. dan is er niets aan de hand en is het een heerlijk rustig apparaat.

Prijs
De prijs van €1600,- is mij persoonlijk echt te riant. Desondanks is het wel een normale prijs. Je krijgt er wel een fantastisch klein en degelijk apparaat voor terug. Dus als iemand het geld ervoor over heeft en zoekt naar een 13 inch laptop met een goed toetsenbord, scherm en een goede bouwkwaliteit dan raad ik hem zeker aan.

Wat een fijne laptop is dit! Hij werkt heerlijk en voldoet aan meer dan mijn verwachtingen: stevig, goed scharnier voor het scherm, super geluid en natuurlijk het heerlijke scherm. Zoals te lezen is, ben ik wel kritisch gaan kijken. Dit heeft met name met de prijs te maken. Ik vind €1600,- echt teveel voor een high-end laptop met toch wel basis functies. Ik zou bijvoorbeeld echt een mat scherm willen. Maar dat zijn natuurlijk persoonlijke voorkeuren. Raad ik hem aan? Als je het geld ervoor over hebt, dan raad ik hem zeker aan.

Heb jij ook een ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304VA-NQ075W?

Dank voor de duidelijke impressie, ik ben op zoek naar een nieuwe dunne snelle laptop, liefst met 32GB voor foto/video bewerking onderweg, jammer dat deze alleen met intel processors geleverd worden en (nog) niet met AMD's het zou de prijs/snelheid (minder blazen) en batterijverbruik ten goede komen.