€ 1.599,- bij Expert

Asko T608HX.W Review

PhilipsFan
3 juli 2023, laatste update op 3 juli 2023, 2.775 views Product gekocht

Asko T608HX.W

Een degelijke wasdroger die zijn werk goed doet, maar wel aan de prijs is. Er zijn veel programma's en instelmogelijkheden.

Pluspunten

• Veel programma's
  • Weinig lawaai
  • Condenswater kan naar het riool
  • 5 jaar garantie
  • Zeer degelijk gebouwd

Minpunten

• Prijs
  • Stoffilters vaak schoonmaken
  • Geen connected mogelijkheden

Mijn vorige warmtepompdroger was een Bosch met het bekende euvel waarbij zich drab verzamelt in de condensor. Deze moest daardoor steeds uit elkaar worden gepeuterd omdat hij anders veel te langzaam droogde. Hij heeft het desondanks 14 jaar uitgehouden, maar ik was het zat. Deze ASKO kwam in beeld omdat ik een ASKO wasmachine had gekocht en graag de bijpassende droger wilde hebben. Hij was daardoor wel wat duurder dan wat ik normaal voor een droger zou hebben betaald.

De droger is zeer degelijk gebouwd en doet zijn werk prima. De was komt er droog uit en de programma's duren niet lang voor een warmtepompdroger. Er zijn veel instelmogelijkheden en alles is overzichtelijk op een display zichtbaar. Ongebruikte programma's kun je verbergen via de instellingen en veelgebruikte programma's kun je als favoriet opslaan, daardoor komen ze vooraan in het menu. Ik heb de deur omgedraaid zodat deze dezelfde kant opengaat als de wasmachine (de apparaten staan gestapeld), dit kostte even wat moeite maar was goed te doen.

Wat ik een prettige optie vind, is het speciale programma voor beddengoed. Bij dit programma draait hij de draairichting van de trommel vaker om, waardoor er minder vaak handdoeken verstopt raken in een groot laken of dekbedhoes. Bij de vorige droger gebeurde dat regelmatig, daardoor werd soms niet alles droog. Bij deze droger gebeurt dat veel minder vaak (maar soms nog wel).

Een groot probleem bij warmtepompdrogers is stof in de condensor. Daardoor gaat die minder goed werken, wordt het rendement lager en duurt het programma langer. Deze machine heeft een drievoudig stoffilter: een normaal filter in de deur, een extra filter achter een klep en een schuimfilter. Het filter in de deur moet na elke droogbeurt worden schoongemaakt. De andere filters officieel elke 30 droogbeurten (de machine geeft dit aan) maar in de praktijk worden ze sneller vies. Ik maak deze filters eigenlijk na elke 5 beurten schoon en dan zit er best al wat stof in. Ik doe dit vrij consequent, omdat ik de ervaring heb met de Bosch droger dat het veel werk is om de condensor te moeten schoonmaken. De Bosch had een enkelvoudig filter. Na een paar maanden gebruik zit er nog geen stof in de condensor, dus ik heb goede hoop dat het met deze machine beter gaat.

De machine heeft geen connected opties. Ik heb die nu niet nodig, maar met het oog op de toekomst van energieverbruik had ik het wel prettig gevonden als er in ieder geval netwerkhardware in had gezeten, zodat in de toekomst functies kunnen worden toegevoegd zoals het op commando laten draaien van de droger als de stroomprijs zakt of als de zon schijnt. Gemiste kans, zeker gezien de flinke aanschafprijs.

Het energieverbruik is iets lager dan de vorige warmtepompdroger, maar het verschil is niet groot. Hij maakt wel minder lawaai (en het geluid dat hij maakt is minder irritant). Ik vind het ook handig dat het condenswater meteen naar het riool kan worden gestuurd, hiervoor wordt een slang bijgeleverd. Scheelt weer een bak leegmaken.

Al met al ben ik wel tevreden over de machine. Hij biedt alle mogelijkheden die ik zoek, heeft geen irritante eigenschappen en is zeer degelijk gebouwd. De prijs was eigenlijk te hoog voor wat je krijgt, hopelijk verdient zich dat terug door minder storingen en een lange levensduur.

Heb jij ook een Asko T608HX.W?

Asko is voor mij een onbekend merk. Daarom gooide ik het eerst in de budget hoek van Beko, Hisense, Edy etc.

Maar als ik je review lees, dan lees ik daaruit dat het juist een merk voor jou is wat net iets meer geld waard is. Hoe ben je in aanraking gekomen met dit merk en kan je iets meer vertellen over waar ik dit merk moet plaatsen?

Op hun website zie ik een stuk geschiedenis staan wat toont dat het een Scandinavisch merk is. De pagina laat zien hoe lang ze al meedraaien in witgoed. https://nl.asko.com/geschiedenis

Een beetje de Miele look & feel.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 23 juli 2024 03:06]

Het is absoluut een high-end merk. Ik kwam langs bij een bekende die een ASKO wasmachine had. De degelijkheid en de 'steel seal' sluiting vielen mij op, ik heb nog nooit een wasmachine (voorlader) gezien zonder rubber manchet. Dus toen een paar jaar later het besluit viel om mijn eigen wasmachine te vervangen, stond dit merk op de kaart. Niet dat een manchet perse slecht is, bij mij is er nog nooit een kapot gegaan, maar er blijft wel drab in zitten die na verloop van tijd gaat stinken. Geen manchet betekent dus minder onderhoud.

Ik heb er zelf wat onderzoek naar gedaan, maar er is niet veel over te vinden. Het merk wordt buiten Zweden niet veel verkocht. De machines worden tegenwoordig in Slovenie gemaakt, maar ze voelen nog steeds Zweeds. Volledig van metaal en loeizwaar. Maar als ik mensen tegenkwam die een ASKO machine gebruiken, dan waren ze er tevreden over. Op Youtube wat filmpjes gekeken van mensen die hun was laten draaien (ja, ik was verbaasd, maar er zijn daadwerkelijk mensen die een camera voor hun wasmachine zetten, een volledig programma laten draaien en dan het filmpje op Youtube zetten) in verband met de geluiden, ik ben een beetje een pietlut wat betreft nare brom-, piep- en jankgeluiden van met name goedkope wasmachines, je hoort vaak de hele tijd de motor een zeurend geluid maken. Deze niet. De ASKO maakt wel iets meer geluid dan m'n vorige AEG tijdens het wassen, maar het is geen vervelend geluid.

Dus toen de beslissing genomen om het gewoon te proberen. Het was een beetje een gok, ik wilde niet de zoveelste Bosch of Siemens en al helemaal geen Samsung. Ik kwam op het duurste model wasmachine uit vanwege specifieke eisen (geluidsnivo centrifugeren, trommelverlichting, automatische dosering) en omdat dit model een iets andere opmaak (groter display) heeft dan de goedkopere modellen, kwam ik voor de droger ook op het duurste model, want ik wilde graag bij elkaar passende apparaten.

Ik ben er inmiddels achter dat de apparaten in Nederland worden geimporteerd door ATAG. Dit bedrijf verzorgt ook de service en garantie. Daar ben ik wat minder blij mee, want ik hoor daar slechtere verhalen over. Maar hopelijk heb ik de service nooit nodig. De vorige AEG heeft 20 jaar gedraaid en heeft alleen een nieuw pompje moeten krijgen (dat heb ik zelf vervangen), deze modellen zijn nog degelijker. Tot nu toe functioneren zowel de wasmachine als de droger uitstekend. En ze komen met 5 jaar garantie, dat is zelfs bij Miele niet standaard.
Bedankt voor je uitleg. Best een merk om in de gaten te houden als ik dit zo lees. En bij Miele kocht je voorheen 10 jaar garantie als je een Miele verzekering kocht, dit is voor 149,- nu naar 5 jaar terug gegaan. Dus ook na bijbetaling. Toch een slecht teken/slecht signaal vind ik,

Nou laat ze dus maar oppassen voor de concurrentie.

Misschien helpt het voor ASKO als ATAG even ewat reclame gaat maken, zodat het merk bekend wordt.
Niet alleen dat, de lokale wasmachine service bedrijf hier in de buurt heet Miele volledig uit de verkoop gehaald.
vooral de elektronica gaat te vaak kapot en onder delen zijn soms na een paar jaar heel duur en soms niet meer te krijgen!

Dus ik heb ook een ASKO wasdroger gehaald. Echt een genot na een AEG.
Juist het gebrek aan connectiviteit zorgt er naar mijn idee voor dat het gewoon beter gebouwd is. Minder afleiding en verkoop van tierelantijntjes die veel ontwikkeltijd nodig zijn en veel support.
Nu is het gewoon doen waar hij voor ontwikkeld is, was drogen.

Het geen wat mij vooral wat tegen valt is het tweede filter is automatisch reinigend met condens water maar idd elke paar beurten moet je toch 2 filters schoonmaken.