Asko W 6098 X.W/2 Review

PhilipsFan
3 juli 2023, laatste update op 3 juli 2023, 4.645 views Product gekocht

Asko W 6098 X.W/2

Zeer zware en degelijke wasmachine met veel mogelijkheden, die prettig in het gebruik is. De was komt er schoon en behoorlijk droog uit en het lawaai en de trillingen bij het centrifugeren vallen erg mee. De prijs is wel hoog, hopelijk betaalt zich dit terug in minder storingen en een lange levensduur.

Pluspunten

• Zeer zware en degelijke machine
  • Bediening makkelijk en overzichtelijk
  • Veel features
  • Weinig trillingen bij centrifugeren
  • 5 jaar garantie
  • Grote capaciteit (9kg)
  • Geen rubber manchet

Minpunten

• Prijs
  • Geen connected machine

Ik was al een tijdje op zoek naar een vervanger voor mijn 20 jaar oude AEG wasmachine. De AEG deed het nog wel, maar maakte schraapgeluiden bij het centrifugeren, ik vermoed dat na 20 jaar het lager versleten was en wilde niet wachten tot hij daadwerkelijk stil kwam te staan. Deze ASKO machine kwam in de picture doordat ik een machine van dit merk bij een bekende zag staan. Ik was gefascineerd door de 'steel seal' sluiting van de deur, ASKO gebruikt geen rubber manchetten die kunnen verslijten of waar stof in blijft zitten. Dus toen ik me aan het orienteren was op een nieuwe wasmachine, heb ik ook machines van deze fabrikant meegenomen en uiteindelijk kwam deze er gunstig uit. Er wonen nog 2 kinderen van rond de 18 bij mij, dus er is regelmatig veel kleding, handdoeken en beddengoed om te wassen. Deze machine lacht erom.

De machine bevalt goed. De was komt er schoon en behoorlijk droog uit, lawaai en trillingen bij het centrifugeren vallen erg mee voor een 1800 toeren machine. Ik ben tevreden over de bediening, alles staat overzichtelijk op een groot display. Er zijn veel wasprogramma's, maar ongebruikte programma's kun je verbergen bij de instellingen en veelgebruikte programma's kun je als favoriet opslaan, waarbij ook de opties worden onthouden. Ook de trommelverlichting vind ik fijn. 20 jaar geleden een heel normale feature op nagenoeg alle luxere modellen, tegenwoordig moet je ernaar zoeken.

Een van de belangrijkste features die ik wilde, was de automatische dosering van wasmiddel. Ik was het gekloot met die balletjes zat, die vielen telkens achter het toilet. Het blijkt goed te werken: Was erin, programma kiezen, start drukken. Een kind kan letterlijk de was doen. Er zijn twee reservoirs voor verschillende soorten wasmiddel en de machine onthoudt per programma welk reservoir je gebruikt. De dosering wordt automatisch aangepast aan de belading. Het wordt ook aangepast aan de bevuilingsgraad, maar die moet je dan wel handmatig instellen. Op het display is duidelijk zichtbaar hoeveel wasmiddel er nog in de reservoirs zitten en je krijgt op tijd een melding als een reservoir bijna leeg is. Top feature.

De machine is redelijk snel. Ik zie soms bij andere merken dat programma's tot 4 uur duren, dat is me toch echt veel te lang. Bij deze machine duurt het Eco programma 3:30, dat is nog steeds erg lang, maar het is niet standaard. Alle andere programma's zijn een stuk sneller. Ik gebruik de normale katoenwas op 30 graden het vaakst en die duurt 1:33 volgens de eigen indicatie op de machine, en dat blijkt meestal wel te kloppen. Als je weinig wasgoed in de trommel stopt wordt het programma automatisch wat korter. Wat voor mij belangrijk was: dat de meeste programma's gewoon snel zijn. Bij veel andere merken zijn de meeste standaardprogramma's gericht op energiezuinigheid en moet je een extra knop indrukken als je de snelle variant wilt. Ik vind snelheid belangrijker dan energieverbruik en zo'n extra knop vergeet je vaak in te drukken. Dus voor mij een pluspunt.

Het energieverbruik kan ik weinig over zeggen. Ik meet het verbruik wel met een Zigbee plug, maar die meet meteen ook de wasdroger en die heeft waarschijnlijk een grotere component. Het energieverbruik is in ieder geval niet hoger dan de vorige AEG machine. Mocht ik ooit een warmtepomp aanschaffen, dan kan ik gebruik maken van energiezuinig warmwater, want de machine beschikt over een warmwateraansluiting. Op dit moment heb ik die echter niet in gebruik.

Het enige wat echt ontbreekt is de connectivity. Deze machine kan niet worden aangesloten op internet en heeft geen app. Dat heb ik ook niet nodig, maar ik kan me voorstellen dat de komende jaren veel verandert op energiegebied, bijvoorbeeld machines laten draaien als de stroom goedkoop is. Het zou handig zijn als er in ieder geval een API op zit zodat deze bestuurd kan worden door domotica (of in ieder geval de netwerkhardware aan boord is, zodat dit later dmv een firmware update kan worden toegevoegd), voor deze prijs zou je dat wel verwachten.

Al met al ben ik er zeer tevreden over. De machine voelt heel degelijk aan, zelfs de drukknopjes zijn van metaal. Aan de buitenkant is geen plastic te zien (behalve bij de aansluitingen voor het water). Het gewicht en het ontbreken van zware trillingen bij centrifugeren maken een zeer degelijke indruk. Enige nadeel is de prijs. Je krijgt bijna alle features die wasmachines tegenwoordig hebben, maar je betaalt hiervoor een behoorlijke meerprijs. Ik kan alleen maar hopen dat de meerprijs zich uitbetaalt in minder defecten en een lange levensduur.

Heb jij ook een Asko W 6098 X.W/2?

Even een vraag over het automatische doseren: bij sommige was gebruiken we liever poeder met bleekmiddel er in. Kan je ook wassen zonder een van de 2 doseerbakken te gebruiken? Ik neem namelijk aan dat die voor vloeibaar wasmiddel zijn.

En voor het behoud van je machine is het soms goed op 90 graden een was te draaien met wat azijn voor de ontkalking. Dan wil je ook geen zeep doseren. Ik ben benieuwd.
Ik was voornamelijk met natuurazijn en gebruik een beetje wasmiddel voor de lekkere geur.
De wasmachine die ik gebruik is een Miele 760WPS met twindos die kwa zelfdosering heel erg laag ingesteld staat.

Resultaat:

Veel schonere was, veel zachter (scheutje natuurazijn in het wasverzachterbakje) doordat (natuur) azijn ontkalkend werkt. Kleuren blijven mooier. en de textiel blijft als nieuw. En de was ruikt nog frisser.
Ohja, en de machine blijft lekker schoon en scheelt een hele berg geld gezien wasmiddel relatief veel geld kost en een literfles witte natuurazijn maar 0.65 cent. Alleen maar win win.

Ik raad het echt iedereen aan, ipv de reclames op de tv te volgen ;)

Of anders je eigen wasmiddel maken wat een hele hoop plastic scheelt.

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 22 juli 2024 16:36]

Jazeker kan dat. Bij het starten van het programma kies je welke bak hij moet gebruiken. Je kiest dan tussen de 2 doseerbakken of het zeepbakje. Hij onthoudt standaard de laatste die je hebt gebruikt. Dus als je een keertje waspoeder wilt gebruiken, dan kun je dat gewoon kiezen bij het starten.

Als ik dat zou doen, zou ik het trouwens geheid vergeten om weer terug te zetten, maar daarom heeft de machine een apart trommelreinigingsprogramma. Hij gebruikt dan geen zeep en slaat ook het centrifugeren over.
Helder verhaal allebei.

Thanks