€ 76,25 bij Amazon.nl

JBL Tune 770NC (Zwart) Review

Techprice
28 juni 2023, laatste update op 7 april 2024, 5.080 views Rapporteer Product geleend

JBL Tune 770NC (Zwart)

Deze JBL koptelefoon is een prima budget koptelefoon voor dagdagelijks gebruik, maar is geen uitblinker in zijn klasse. De geluidskwaliteit is hoogstens als redelijk te bestempelen en voor meer dan video's te bekijken zou ik deze niet gebruiken. De koptelefoon is echter vrij "wendbaar" in de zin dat deze licht is, goede earpadding heeft en dat de batterij lang meegaat. Ideaal dus om deze koptelefoon in te zetten voor video's, podcasts, telefoongesprekken en meer.

Door de goedkoop aanvoelende bouwkwaliteit, heb je echter continu het idee dat je op stap bent met een inferieur product wat nogal snel stuk zou kunnen gaan. Verder is er ook niets dat er uitspringt en zou ik zeker niet aanraden om van muziek te genieten via deze koptelefoon.

Pluspunten

• Goed comfort
  • Uitstekende microfoons
  • Goede conectiviteit
  • Batterijduur
  • Prijs
  • Licht

Minpunten

• Bouwkwaliteit
  • Doffe klank, weinig diepgang
  • ANC weinig effect
  • Headpadding beperkt
  • Moeilijke besturing

3 van 5 sterren (Voldoende)

Review - JBL 770NC

Eerlijkheid gebiedt mij om te zeggen dat ik nog nooit audioproducten van JBL heb uitgetest. Ze zijn nochtans immens populair (voornamelijk dan hun portable speakers toch), maar vaak zie ik ze ook ingezet als een soort fashionitem.

In elk geval, hoog tijd om maar eens een JBL koptelefoon uit te testen. Zo kocht ik ze een maand geleden online (ik weet er staat "geleend" in de beschrijving, straks meer daarover) via een populaire multimedia zaak voor de volle prijs van 99,99 euro.

Deze koptelefoon valt daarmee in wat ik het "basissegment" zou noemen qua koptelefoons. Mijn daily driver, de Jabra Elite 85h gebruik ik ondertussen al bijna 2 jaar, toentertijd gekocht voor 140 euro en zit dus ongeveer in dat zelfde segment.

Deze JBL heeft echter geen ear-detection of waterdichtheid, twee dingen waar ik wel gehecht ben aan geworden. Daarnaast valt er ook wat te zeggen over geluidskwaliteit, bouwkwaliteit, comfort, connectiviteit en batterijduur. Daar gaat namelijk de rest van mijn review over.
Geluidskwaliteit
Dit item zet ik als eerste omdat ik het zelf het meest belangrijke vind en menig ander gebruiker hier ongetwijfeld ook het meest zal op letten. Ik geef hier gerust ook toe dat ik geen audiofiel ben die met gespecialiseerde apparatuur metingen ga doen.

Echter kan ik wel zeer goed vergelijken tussen de verschillende headphones die ik tot mijn beschikking heb: Sennheiser M4's, Sony XM4's en dus mijn Jabra 85h.

Tussen al deze is er een duidelijke hiërarchie qua geluidskwaliteit en aflopende volgorde hoe ze hierboven zijn opgelijst. Echter is dat niet geheel eerlijk, daar de eerste twee zich duidelijk in een ander segment bevinden qua prijs. Hierbij moet de Jabra echter niet veel onderdoen voor de XM4. Belangrijker echter voor deze review; de gereviewde JBL sluit hoegenaamd niet aan qua geluidskwaliteit en staat afgetekend als laatste gerangschikt. Ondanks de redelijke drivers die de koptelefoon heeft is de geluidskwaliteit van zo'n niveau dat het niet aangenaam is om naar muziek te luisteren op deze koptelefoon.

Het grootste probleem naar mijn gevoel is dat de lows en highs echt heel sterk aflopen. Daardoor klinkt de bass heel artificieel, overweldigt het vaak de algehele klank en terzelfdertijd is er absoluut geen detail in de muziek te merken. De mids tot highs zijn echter wel redelijk en detailrijk, wat ook maakt dat bv. video's met veel spraak opvallend goed te begrijpen zijn.

Zelfs na het veelvuldig bijstellen van het frequentieprofiel in de app kwam ik niet tot een goede ervaring voor muziek.
Active Noise Cancelling
Wat zal ik hier over zeggen? Ja de koptelefoon doet iets... denk ik.
Opnieuw is het van alle vergeleken modellen de koptelefoon met de zwakste prestatie.

Er ontstaat een lichte grijze ruis wanneer de ANC aanstaat (die overigens standaard aan staat!) en zelfs wanneer deze aanstaat merk ik weinig van het NC effect.

Hearthough werkt echter uitstekend en dezelfde microfoon zorgen voor een goede call-quality. (In ieder geval toch als er niet te veel wind is...)
Bouwkwaliteit
Hier kan ik vrij kort over zijn: deze is (vergeleken met mijn ander headphones) ronduit bedroevend. Neen, de koptelefoon gaat niet in stukken uit elkaar vallen, maar het voelt in het geheel gewoon zeer goedkoop aan. De buitenste oorschelpen zijn zeer "plasticky", het scharnier is volledig uit kunststof gemaakt en de headband is volledig gemaakt uit harde plastic met beperkte padding.
De knopjes op de oorschelp voelen ook uiterst fragiel en goedkoop wanneer je er op drukt. Ze maken een schel geluid wanneer je er op drukt.

Je krijgt verder geen case meegeleverd in de box en de audiokabel (die overigens 2.5mm to 3.5mm is!) is zeer dun en raak je zo kwijt.

Algeheel geen super ervaring.
Comfort
Hier kan ik wat positiever over zijn.

Allereerste, de earpads zijn goed gemaakt. Nee, memoryfoam is het niet en er is geen internal padding aanwezig in de oorschelpen zelf, maar ze zitten relatief comfortabel. Zelf voor een brillendrager zoals mezelf kan ik meerdere uren comfortabel aan op die manier.

Na een tweetal uurtjes echter is het niet zozeer de druk op de brillenbeentjes die oncomfortabel begint te worden (wat ik meestal voor heb), maar wel de oren zelf die beginnen pijn doen. Eigenlijk komt dit door twee dingen:
- De oorschelpen zijn stomweg te klein gemaakt
- Er is geen interne earpadding aangebracht, waardoor je oren rusten op de drivers zelf.

Door de ietwat gebrekkige bouwkwaliteit is het gewicht echter ook heel wat lager dan ik gewend ben, wat ook weer ten goede komt van het comfort.

Over het algemeen is dit in lijn met de meeste koptelefoons in deze prijsklasse.
Connectiviteit
Eerst en vooral, de JBL app die hiermee gepaard gaat werkt uitstekend. Niks op te merken op dit vlak.

De multi-point connectiviteit werkt ook zeer goed en met zowel, Windows, Mac, Android, ... heb ik nooit problemen gehad. Dat is wel heel anders dan bij mijn Jabra...
De Bluetooth 5.3 die aanwezig is doet ook zijn ding, telkens een stabiele verbinding en weinig problemen op dat vlak. Het minste wat ik kan zeggen is dat deze koptelefoon uiterst betrouwbaar is.
Batterij
Dit is van alles aan deze JBL misschien nog wel het meest sterke punt. De batterij is onuitputbaar en dat valt op. Ze zijn dagen aan een stuk te gebruiken zonder opladen, zijn niet vervelend om te melden wanneer de batterij laag is en laden bovendien ook nog eens snel op. Wat moet je meer hebben?

Zelfs met nog 5% resterend vertrok ik op een fietsritje van 4u, denkend dat ze tegen dan wel helemaal leeg zou zijn, maar dat was hoegenaamd niet het geval. Op dit punt verraste deze koptelefoon mij dan ook keer op keer.
Zoals in de inleiding geschreven raad ik ze dus wel aan als een budget koptelefoon voor dagdagelijks gebruik. Ze schitteren nergens in uit en over het algemeen verkies ik mijn comfortabelere Jabra die bovendien superieure geluidskwaliteit biedt.

De JBL branding geeft deze echter wel een hoog "fashionable"-gehalte, dus ik kan zeker inzien waarom mensen vaker dit soort koptelefoons verkiezen.

Wat ik bij deze 770NC echter moet opmerken is dat ze een bijna exacte kopie zijn van de 760NC (met bluetooth 5.3 i.p.v. 5.0 en een kortere batterijduur) en de verbeteringen ten opzichte van die uitvoering minimaal zijn. Spaar dus enkele tientjes uit als je zo graag wil gaan voor een koptelefoon met duidelijke JBL-branding en koop nog snel de 760NC.

Wat betreft mijn aankoop ga ik ze doorschuiven naar een vriend die eigenlijk deze aankoop wou doen en van wie ik deze dus even mocht lenen.

Comments, opmerkingen en vragen altijd welkom!

Heb jij ook een JBL Tune 770NC (Zwart)?

Ik heb de 750NC en kan me in grote lijnen volgen in deze review. De 750 is een stuk(je) goedkoper en zag eigenlijk weinig voordeel in deze duurdere versie.

De voordelen die je aanhaalt (best wel comfortable, batterijduur, kan met meerdere toestellen linken) kan ik zeker bevestigen.
Het NC gedeelte is voor mij inderdaad een beetje een teleurstelling. Ik had niet verwacht dat het ging meten met een Bose ofzo van €300 maar had er misschien net iets meer verwacht. Hoewel het bij mij ook niet echt positief is, ben ik er net iets positiever over. Als je naast een constant geluid zit dan merkt ik een verzachting van dat geluid. Ik woon momenteel in een zeer oude woning met oude gas radiatoren en zo'n geluid lijkt hij een pak te verzachten. Ook de drukke baan vlakt hij wat meer af alsook een trein als die naast mij staat.

Moeilijke besturing snap ik niet. Ben best tevreden van de knoppen en zeker dat het echte knoppen zijn. Hij gaat aan, uit, volume regeling (die ook werken als next / previous), pauzeknop.

Voor de rest ben ik verre van een audio fanaat en wat betreft audio doet die het naar mijn mening ok.
Bedankt voor het lezen van de review!

Ik moet bij dit alles zeggen dat ik de prijs van 100 euro mee in rekening heb genomen en dus moet vaststellen dat voor deze prijs de features en kwaliteit wat tegenvallen. Zoals ik ook schreef in de conclusie, de 760NC is bijna een exacte kopie en voor 30 euro minder dus een veel meer faire prijs mijn inziens.

De ANC werkt inderdaad wel, maar ook door de kleinere oorschelpen is die waarschijnlijk niet super efficiënt.

Moeilijke besturing is inderdaad iets persoonlijks, vandaar dat ik het niet heb opgenomen in de uitgebreide review en in de score. Het viel me echter op dat alle knopjes aan een kant van de koptelefoon zaten, ipv ze te verdelen over beide, wat het gemakkelijker zou maken om het onderscheid in knoppen beter te kunnen herkennen.

Audio is verder ook zeker ok voor een koptelefoon van 70 euro hoor.

Algemeen denk ik een goeie keuze van jou om niet tot upgrade over te gaan. 😀
Inderdaad voor de €60 ofzo dat ik er met korting voor heb betaald was dit een ok prijs.

Misschien wel een vervelend iets dat nergens staat. Als de batterij wel bijna leeg is maakt die een zeer irritant en luid geluid op periodieke basis. Had liever dat die het 1 maal deed in een sessie en dan gewoon stopt als de batterij dan echt leeg is.
Goede review! Ik heb zelf ook deze koptelefoon gehad en kan me volledig vinden in zowel de plus als minpunten. Vooral in de aanbieding scherp geprijsd, prima accu en geluid is acceptabel. Daarnaast een beetje ANC, wat voor een euro of 60 / 70 prima kan zijn.

Bouwkwaliteit is gewoon matig, heb het niet langer dan een jaar volgehouden voordat er mankementen gingen ontstaan (loslatend "leer") en na 1 val van een stoel was het al einde oefening met het geluid van de rechterkant van de koptelefoon. Mocht je heel zuinig zijn op je spullen is het denk ik geen issue, maar een koptelefoon slingert al wat sneller rond in een rugzak of op wat meubels.

Mijn advies: koop deze koptelefoon niet voor de volledige prijs, tenzij je echt niet meer dan 100 wil neerleggen voor iets anders in deze prijsklasse. Ik heb zelf nu een Philips TAH9505, die is dan iets duurder (139,-), maar ik merk gelijk al een verschil in bouwkwaliteit, geluid en ANC kwaliteit.
Bedankt voor je reactie op mijn review!

Inderdaad, in se niks mis met deze koptelefoon, maar zelf verkies ik ook een iets duurdere, maar kwalitatievere Philips dan.
Misschien is er inmiddels veel gedaan met firmware of zo, want ik vind de noisecancelling juist wel heel goed. Zeker heel veel beter dan dat ie nauwelijks iets zou doen. Als ik naast (bijv) de droger sta en ik zet anc aan is het geluid meteen weg. Er blijf alleen een hele lichte hiss over.
De bouwkwaliteit vind ik eigenlijk ook best prima voor deze prijsklasse....
Sorry!