€ 299,- bij Levix Computershop

Kobo Sage Review

26 juni 2023, laatste update op 26 juni 2023, 4.561 views Rapporteer

Een lekker grote e-readers met een prachtig groot en scherp scherm. Zeer goede verlichting in het scherm welke het lezen erg comfortabel maakt.
Slanke vormgeving welke het zonder hoesje een extreem dunne ereader maakt. Hierdoor is de batterijlevensduur echter wel een stuk korter dan vergelijkbare ereaders, maar nog steeds lang genoeg voor meerdere boeken.

Pluspunten

• Groot, scherp scherm
  • Geweldig contrast zeker i.c.m. verlichting
  • Leest goed in het donker, verlichting kan heel zacht en warm
  • Supersnel, zowel scherm als response
  • Vrije keuze boek/bestandsformaten
  • Touchscreen bediening werkt intuïtief. Knoppen ook.

Minpunten

• Kan te groot zijn voor kleine handen
  • Batterijlevensduur t.o.v. andere e-readers. Lees 2-3 boeken per lading i.p.v >10
  • Prijs
  • Knoppen reageren bijna altijd goed, soms net niet.

De Kobo Sage is mijn 4e e-reader sinds mijn eerste Bebook One e-reader van bijna 15 jaar geleden. Daarna nog een opvolgende Bebook gehad en 1 van de eerste Kobo apparaten. Mijn ervaring met deze Kobo Sage is dus vooral een vergelijking t.o.v. deze eerdere ereaders. Mijn vorige Kobo was na vele jaren defect geraakt en daarna heb ik nog heel kort de Kobo Libra 2 van mijn partner gebruikt.

Zelf heb ik de Kobo Sage nu ongeveer 1,5 jaar. Na lang wikken en wegen of ik ook voor een Libra 2 zou gaan heb ik toch besloten voor de Sage te kiezen en ik heb er absoluut geen spijt van. Ik heb grote handen en het houdt goed vast voor me. Maar als je echt kleine handen hebt zou je ook de Libra 2 moeten overwegen, voor mijn partner met 'normale vrouwenhanden' is die veel beter handzaam.

Maar waarom dus toch deze 'grote' Kobo? Het scherm. Het scherm is écht goed. Duidelijk wit/zwart i.p.v. grijs/zwart bij eerdere ereaders. Mijn eerste ereader van 15 jaar oud was zelfs eerder groen/zwart. Met de hele hoge resolutie van 1080x1440 zijn de letters echt haarscherp. Het backlight van het scherm maakt het contrast alleen nog maar beter, overdag binnen heb ik het ook aanstaan omdat het al goede contrast alleen maar verbeterd wordt hierdoor. Alleen in zonlicht is het natuurlijk echt overbodig.
De verlichting kan ook lekker laag, en bovendien 'warm' zodat het in het donker rustig is voor je ogen en in bed je partner niet stoort.

Dit alles heeft de Libra 2 ook, maar de Sage heeft dus gewoon meer scherm. Dus meer letters, en komt hiermee meer in de buurt van de maat van een 'echt' boek. Ik ben gewoon minder vaak pagina's aan het omslaan. Gewoon prettiger dus.
Daarnaast is de Sage iets 'luxer'. Het scherm en de behuizing zijn volledig 1, geen randje/bezel als bij de Libra 2. Hij is dunner en misschien zelfs lichter. Hij is in potentie sneller door een snellere chip, maar de Libra 2 was al snel genoeg als ereader dus daar merk ik niets van.

Wat je wel merkt, en wat onderdeel is van elke review van de Sage is de 'slechte' batterijlevensduur.
Ik vindt het geen probleem. Maar de batterijlevensduur is écht (veel) korter dan alle andere ereaders welke gebruikt heb. Het was normaal om een ereader bij dagelijks gebruik 1 keer per maand te moeten opladen. Dat je tientallen boeken kon lezen per lading. Maar dat is bij de Sage echt niet het geval.
Van 100% naar 55% door 1 boek (350 pagina's) te lezen. Van 55% naar 18% door het tweede boek (ook ca. 350 pagina's) te lezen. Met backlicht aan. Dit vindt ik nog steeds ruim voldoende. Maar het betekent dat je je ereader afhankelijk van je gebruik 1-2 per week moet opladen. Ik vindt dat geen probleem, even tussen het lezen door aan de lader/powerbank en je kan weer. Niet heel veel anders dan andere moderne elektronica.

Zitten er echte nadelen aan de Sage? Voor mij niet. Het zijn overwegingen.
De prijs is 100 euro hoger dan de Libra 2, maar je krijgt meer van de goede schermtechniek.
De grootte? Is het een voordeel of een nadeel? Voor mij een voordeel. Voor iemand met kleine handen misschien niet of zelfs een nadeel.
Batterijlevensduur zoals gezegd, in vergelijking met andere ereaders is het slechter, maar in gebruik heb ik er geen last van. Al komt dat doordat ik altijd wel een lader voor mijn telefoon zou kunnen inprikken.
1 'echt' nadeel: in een vroegere softwareversie werkte de knoppen soms na een groot aantal pagina's omslaan helemaal niet. Later is dat gefixt, maar nog steeds moet ik heel soms 2x drukken i.p.v. 1x om naar de volgende pagina te gaan. Alternatief is natuurlijk de touchscreenbesturing welke ook heel prettig werkt.
Ik gebruik deze alletwee afwisselend, net waar ik zin in het of in welke houding ik de ereader vast heb.

Nog een kleine toevoeging. Ik gebruik de e-reader i.c.m. een thirdparty sleepcover. Kost 10-15 euro en werkt perfect (en ik kan ook nog gewoon bij de aan/uit knop).

Ik ben tevreden. Voor mij is het een betere e-reader dan de Libra 2, vooral door de grootte.

Heb jij ook een Kobo Sage?

Beste Zumbrink,

Nu mijn Kobo Glo (aangeschaft in ...?, lang geleden in elk geval) nukken gaat vertonen, denk ik erover de Sage aan te schaffen: groter scherm, duidelijker letters en vast een stuk sneller.
Er zullen heus wel nadelen zijn te ontdekken, maar het gaat mij om één nadeel dat ik maar één keer heb zien noemen, al weet ik niet meer waar. Als dat nadeel echt waar is, dan vergeet ik mijn aanschafplan meteen.
Het nadeel is: Niet bij Kobo aangeschafte boeken worden na enkele bladzijden gestopt met de mededeling dat er een beveiliging werkzaam is waardoor zo'n 'illegaal' boek niet te lezen is.
In al die jaren met mijn Glo heb ik misschien 5 keer een boek gekocht bij Kobo, vele malen meer een boek bij Libris, maar het gros van mijn boeken krijg ik gratis van vrienden, net zo als ik hen boeken geef.
Ik vind het al lastig dat ik wel Librisboeken, maar geen Koboboeken kan doorgeven, onder andere daarom koop ik er ook nauwelijks. Ook leen ik geregeld Eboeken van de openbare bibliotheek.

U begrijpt mijn vraag aan een ervaringsdeskundige met Kobo Sage: klopt het dat niet -Kobo-boeken niet te lezen zijn?

Hopelijk kunt en wilt u reageren,
Pip
Hoi Pip,

Bij beiden huidige ereaders in ons huishouden (Kobo Libra 2 en de Kobo Sage) heb ik een dergelijke melding nooit gezien.
Onze boeken komen uit tal van bronnen, aangeschaft, geleend en uit 'grijzer gebied geleend' en uit Z-library.

Ik beheer mijn boeken, en dus ook de 'illegale boeken' via Calibre en de Kobo plugin en daarmee worden ze netjes met alle details (titel, auteur, cover, genre, serie etc) geordend en getoond.
Mijn partner kopieërt de epubs gewoon naar het geheugen van de ereader, en daarmee wordt het meestal correct op auteur en titel gesorteerd. En zoals gezegd, nooit een melding ontvangen van de ereader over de 'afkomst' van een boek.
Dank voor de reactie, Zumbrink. (Wat is Z-Library?) .

Ik hoopte op een dergelijk antwoord en ga de gok maar wagen. Met de Kobo Glo heb ik ook altijd boeken uit allerlei bronnen kunnen lezen. We gaan het zien!
Nogmaals bedankt.
Pip
Interessant, ga ik eens onderzoeken.

Ik heb gisteren de Sage aangeschaft, 'illegale' boeken zijn inderdaad gewoon leesbaar.
Nog enigszins in dubio gestaan over een Elipsa, maar vooral omdat ik mijn e-reader altijd bij me wil hebben op reisjes (formaat erg groot), het gegeven dat de Elipsa geen luisterboekfunctie heeft én ik niet weet of ik nou echt vaak aantekeningen zal gaan maken, heb ik gekozen voor de Sage.
Nogmaals dank voor de hulp bij aanschaf.