Wordt verwacht

Canon BG-R10 Review

25 juni 2023, laatste update op 25 juni 2023, 292 views Rapporteer

Zoals je van Canon mag verwachten een prima grip, die je naast extra accu capaciteit ook nog eens een fijne houvast geeft bij het fotograferen in portretstand.

Pluspunten

• Extra accu capaciteit
  • Gedegen bouwkwaliteit
  • Fijn voor portret modus
  • Laden via USB-PD

Minpunten

• Na 8mnd issue met batterij herkenning
  • Prijs

Afgezien van de hoge prijs (€350 bij aanschaf in okt-2022) t.o.v. Canon Grips die bij een traditioneel (D)SLR body gevraagd werden levert Canon toch een prima grip af. Maar had dat niet voor €100 minder gekund?
Goede grip, geen loslatende coating of rubber (wat ik nog wel eens ervaren heb bij een after-market grip voor een EOS 350D in den beginnen). Lade blijft ook degelijk in de grip zitten.

De grip bied plaats voor 2 LP-E6 / LP-E6N / LP-E6NH accu's.
Daarnaast kun je ook (mits je camera uit staat) wanneer je accu's onder de 92% zijn, via de USB poort (in je body) de accu's laden.
Zelf laad ik (wanneer ik de camera niet nodig heb) 1 accu op deze manier op, terwijl de andere in de lader zit.

De grip komt met (additionele) knoppen voor je body, om zo een aantal functies makkelijk te kunnen bedienen in portret stand.
Ze zijn in mijn beleveing niet helemaal logisch geplaatst, zo raak ik vaak op gevoel eerder het touch-scherm aan dan de joystick. Dat geeft dan weer de uitdaging dat je focuspunt verspringt (ja kun je uitzetten, maar dat heeft niet mijn voorkeur).
De plek van de joystick verschil t.o.v. je duim in landscape stand nogal.

Net zoals bij eerdere grips die ik op andere body's heb gebruikt, is de shutterknop gevoelig voor het onbedoelde 'hip shot'. Kan handig zijn als je op die manier toch een on-opvallende foto wil maken. Maar als ik weet dat ik niet in portret-stand ga schieten, heeft mijn voorkeur toch om de grip uit te schakelen middels de daarvoor bestemde draaiknop aan de zijkant.
Hierdoor worden de knoppen uitgeschakeld op de grip, maar blijft de accu-capaciteit gewoon werken.

Na 8 maanden deze grip gebruikt te hebben:
Heeft er zich toch een probleem mee voorgedaan.
De grip vond dat mijn officiele LP-E6NH accu's niet officieel meer zijn. Een van de accu's is zelfs bij mijn body geleverd. Los of in combinatie met elkaar telkens dezelfde melding:

"Battery Communication error. Does this battery/do these batteries display the Canon Logo?".
Wanneer je dan "Yes" aangeeft, geeft je camera aan "Battery/Batteries may be counterfit! Please call customer support. Shutting off for your safety."
Dat is opzich fijn, maar dan kun niks meer met je camera.

Het enige alternatief wat je hebt is dan "No" aan te geven, en dan de melding "Canon does not guarantee the performance or safety of this battery. Continue use?” te bevestigen met "Yes".

Wanneer ik de accu's direct in mijn body plaats deed dit issue zich niet voor.
Enige conclusie, het ligt aan de grip.

Een re-seat van de grip lost het tijdelijk op, tot je je accu's opnieuw in je grip plaatst (na bijv. te hebben opgeladen).
Een firmware update is er (op moment van schrijven) niet voor de grip. Ook de body zelf had al de meest recente update.

Dat werd dus een retour naar Canon (via CPS).
Via de winkel kon ook nog, maar dan zou het veel langer duren, aangezien ik CPS platinum lid ben, ben ik via Canon CPS sneller geholpen met een omruil.

Dit issue is overigens niet losstaand:
Wellicht alleen i.c.m. de R5 (welke ik ook heb), maar dat heb ik niet weten te achterhalen.

Heb jij ook een Canon BG-R10?

Klein vraagje over de 'totale stevigheid', 'flex' of 'bend' van de grip ten opzichte van de grip camera;
Kan je svp aangeven of de grip ten opzichte van de camera iets van speling heeft? Of is het één massief blok wat massief aanvoelt bijvoorbeeld zonder speling. En het gebruik van een statief via deze grip? Wordt het dan 'iets' minder stabiel of valt dit mee?

Ik kan mij ook voorstellen dat het verticale stuk wat in het batterijcompartiment gestoken wordt hierbij helpt de 'flex' tegen te gaan.

Ik kom zelf vanaf een 5D Mark III en vroeg mij af (nog niet in de winkel geweest) of deze grip + R6 Mark II misschien te overwegen is met betrekking tot het houvast van het geheel, eventueel ervaring hiermee kwa formaat verschil?

[Reactie gewijzigd door grimson op 27 juli 2024 10:19]

Goede vragen,

De antwoorden daarop zijn voornamelijk (in mijn optiek) een persoonlijke ervaring/voorkeur.
Denk dat je wel in de winkel dat zal dienen te ervaren om je eigen oordeel te vellen.

Dat gezegd hebbende:
Heb altijd met grips gewerkt, op mijn 350D, 7D, 1Dmk4 (logisch, geen andere keus) en mijn 5Dmk4.
Na de 350D altijd Canon grips gekocht, die vond ik persoonlijk degelijker gebouwd.

Er zit uiteraard wel een naad tussen de grip en de body, zie je ook duidelijk op de foto's bij de review.
Zelf ervaar ik daar echter geen speling in. Het is een solide verhaal verder.
Ik draai de grip soms wel even los, om het stof weg te halen van de kleine rand.

De tray die in de grip gaat is eigenlijk nog het meest 'kwetsbaar', doch stevig genoeg. Daar zit wel een heel klein beetje speling in, maar dat is verder niet storend in gebruik van de camera. Je kunt em minimaal heen en weer bewegen zonder de tray eruit te halen. Zal wel part of the design zijn. Mijn vervangende grip heeft het iig ook.

De tragy oog verder fragieler omdat het wat dunnere stukken plastic zijn.
De behuizing van grip heeft een solide frame (zie je niet, voel je wel) wat omgeven is door de coating. Dat frame zorgt voor de algehele stevigheid. Niet de tray dus.

Ik ervaar geen verschil in gebruik met statief (ik schiet meestal in landscape i.c.m. statief).
Dat komt in mijn beleving omdat het punt voor 't statief op exact dezelfde plek in de grip zit, als waar de body zich bevind. De camera bevind zich dan wel iets hoger op je statief, maar daar merk ik persoonlijk niks van.
Kan je ook geen vergelijking melden tussen het schieten met of zonder grip, zonder heb ik nog nooit mijn statief gebruikt.

De enkele keren op statief in portret mode, heb ik niet gemerkt dat mijn cam wegzakt o.i.d. of dat het statief in onbalans raakt. Kan ook zijn dat ik er zo goed op let (door het statief dan alvast nét iets anders neer te zetten op zijn poten), dat ik het nog nooit gemerkt heb. En daarbij, zal ook het gebruikte statief wel meespelen. ;)
Net als de lens (bij de langere lenzen, schroef je je statief immers niet onder de body, maar onder de lens).

Toen ik van de 5Dmk4 naar de R5 + Grip ging, vond ik de grip iig een must-have.
Vond de R5 qua houvast iig te klein om lekker in de hand te liggen, kan te maken hebben met gewenning uit eerdere grips, of mijn formaat handen. :+
Kan me zo voorstellen dat dit met de R6 II ook het geval zou zijn als ik daar voor zou kiezen.
Voor mij telt vooral de extra accuduur die de grip geeft, omdat je er 2 in kwijt kunt, en de portretstand knop.

Hoop dat je er wat aan hebt. :)
En vraag gerust door!
Dank voor je uitgebreid antwoord, waardering is groot _/-\o_
Nu aan het oriënteren alvorens bezoek fotozaak, dus hands on hoop ik spoedig te beleven :9
Genoeg vragen maar ik houd het vooralsnog bij het topic dus op grip gebied vooralsnog duidelijk genoeg, merci nogmaals! :)