Op Youtube postte ik een Nederlandstalige video van deze minireview:
Inleiding
De Hue Go tafellamp is een nieuwe versie van de Hue Go lamp, de soort van ‘halve bol’ die al jaren op de markt is. Daarin zat ook een batterij, zodat je hem mee kon nemen, maar je kon hem ook op het lichtnet aansluiten.
Deze Hue Go tafellamp is ook mobiel. Hij laadt zichzelf op wanneer je hem op zijn opladerplek zet. En je kan hem meenemen naar een andere plek, waar geen stopcontact in de buurt is. Omdat hij IP54 plenswaterdicht is, kan dat ook buiten zijn.
Met de Hue Go taffellamp heb je bijvoorbeeld een lichtpunt op een salontafel die midden in de kamer staat, waar je geen kabel naar toe wil of kan leggen.
:strip_exif()/m/248559/1QcJeDXGj1zDn3AAb9Z5ptBmMEqTpB4yBGmwPZP10DG1SXRiO2.jpeg?f=620xauto)
Unboxing
In de doos vind je wat papieren, de Hue taffellamp zelf (in wit of zwart, afhankelijk van wat je hebt gekozen), en de oplader waar je de tafellamp op kunt zetten.
Installeren en Hue app
Installeren en koppelen aan de Hue Bridge gaat gebruiksvriendelijk en stabiel, zoals we van Hue gewend zijn.
Vervolgens kun je de lamp desgewenst van witwarmte, kleur en intensiteit veranderen, en via de Hue app laten meeschakelen met je Hue kamers of scenes.
Homekit
Met je iPhone duikt je tafellamp ook op in de woning app van Apple zelf, in het Engels Homekit genaamd. Je kunt hem desgewenst ook vanaf daar aansturen, of meenemen in automatiseringen met andere Homekit compatible producten, die je in de opdrachten app instelt. Overigens: als je het simpel en overzichtelijk wil houden, hoeft dat niet. Blijf dan lekker in de Hue app. Die is uitgebreid genoeg.
:strip_exif()/m/248559/1QcJeDojuS2LiCsY3n5ztEa787NvW52m0rXyBQYuQjSQKVxrws.jpeg?f=620xauto)
Samenvatting
Dan zijn we aangekomen bij de samenvatting met de 3 sterke punten van de Hue Go tafellamp en 3 aandachtspunten.
Ten eerste de drie plus punten:
1. Ten eerste de mobiliteit. Die is prima. De lamp is makkelijk verplaatsbaar. De batterij gaat sowieso een lange avond mee, en misschien wel 2. Ook buiten het bereik van het Hue ecosysteem kun je de tafellamp gebruiken, met de knop boven op de lamp.
2. Ten tweede de bouwkwaliteit, die is prima. De lamp voelt degelijk aan. Grotendeels van metaal, en hij weegt bijna een kilo, dus waait ook niet zomaar weg. Verder is het design goed.
3. En het derde pluspunt is het gebruiksgemak: de installatie, de stabiliteit van het systeem als je het hebt geïnstalleerd, de gebruiksvriendelijkheid met een intuïtieve app, maar ook de schakelknoppen dimmers voor mensen die liever op een ouderwetse manier de lampen aan en uit doen.
Dan de 3 minpunten.
1. Ten eerste de prijs. Die is fors. 159 euro voor de tafellamp is aan de prijs.
Tegelijkertijd zijn veel designlampen een stuk duurder. En die missen dan deze smart functionaliteit.
2. Het tweede minpunt is het feit dat na enige tijd de verbinding tussen de Hue bridge en de tafellamp wegvalt, wanneer deze los – dat wil zeggen niet op de oplader – staat en uit is. Hij reageert dan niet meer op schakelingen via de app of bridge. Pas als je de lamp met de button boven op de lamp weer handmatig aanzet, of hem terugplaatst op de oplader, luistert de tafellamp weer. Dat is vast gedaan uit batterij-bespaar overwegingen, maar wel jammer als je de lamp vaak los van de oplader laat staan.
3. Het derde minpunt is dat de lamp laag is (35 cm), en beperkt verlicht, namelijk alleen onder en rondom de lamp. Dat krijg je natuurlijk met zo’n model, maar ik zou het supergaaf vinden als er een hoge versie van deze mobiele lamp zou worden gemaakt. Die kan je dan bijvoorbeeld naast je lees stoel of bank zetten zetten, om de krant te lezen, zonder dat er een draad naar toe hoeft te lopen waarover je kan struikelen. Dat is zomaar een gratis tip die ik voor Signify heb. Zo’n lamp zou ik zeker kopen.
Al met al ben ik blij met de Hue Go tafellamp. Het is een stevige lamp, met veel gebruiksmogelijkheden, veel wit tinten, veel dim standen en veel kleuren licht. Ook het design vind ik mooi. Dat is natuurlijk een kwestie van smaak, maar de witte lamp past in ons interieur, heeft een design uitstraling en is voelt stevig aan. Hij is mobiel, met genoeg capaciteit voor een lange avond. Verder heeft hij alle voordelen van het stabiele en gebruiksvriendelijke Hue Eco systeem, inclusief bewegingsmelders en drukknoppen. Helaas schakelt de bereikbaarheid op den duur uit, als je de lamp niet terugzet op zijn oplaadpunt.