ASUS Zenfone 9, 8GB intern, 128GB opslag Zwart Review
15 juni 2023, laatste update op 15 juni 2023, 282 views
Rapporteer
Product gekocht
Prettig, compact formaat met goeie bouwkwaliteit. Ook heeft het een 3.5mm jack, wat je steeds minder ziet, zeker in de prijsklasse, maar voor mij nog altijd een must have.
Performance is goed, en de Android ervaring is zeer prettig en schoon, maar met veel waardevolle toevoegingen aan de instellingen.
Ondanks het kleine formaat, is het batterijleven zeer goed.
Bijgeleverde accessoires zijn welkom: degelijke hardcase en fatsoenlijk oplaadblok voor de USB C naar C kabel
Software ondersteuning had langer gekund, zeker voor deze prijs. Ook is het erg jammer dat er geen uitbreidbaar geheugen in kan.
Pluspunten
- Compact en stevig
- 3.5mm koptelefoon aansluiting
- Fijne, aanpasbare Android ervaring
- Punch hole in de hoek ipv midden
- Fijn scherm
- Batterij
- Meegeleverde accessoires (oplader + goeie hardcase)
- Design
Minpunten
- Geen SD kaart ondersteuning
- Korte verwachte software ondersteuning
- Een goedkopere variant was welkom geweest
- Liever helemaal geen punchhole of notch gehad
Na lang zoeken en uitproberen voor een nieuwe telefoon ben ik geland bij de Zenfone 9. Duurder dan wat ik normaal koop, maar goedkopere telefoons lieten iets te veel te wensen over. Ik zocht een compact telefoon met headphone jack, het liefst ook met uitbreidbaar geheugen en als het even kan zonder notch of punchhole. Qua compactheid is er al heel weinig keuze en qua andere eisen bleef er eigenlijk maar 1 goedkopere telefoon over, namelijk de Xperia 10, maar daar vond ik het lange formaat weer niet prettig van en hoewel de Android ervaring vrij stock was, vond ik het nogal beperkt in wat je kon aanpassen. Ook was die nogal duur voor wat je eigenlijk krijgt qua SOC en RAM.
Mijn enigste echt optie was dus of nog maar een paar jaar door met mijn Nokia 7 Plus waarvan het scherm niet stevig meer in de telefoon zat door een reparatie, en hopen dat er wat op de markt kwam in dat prijsbereik wat aan mijn eisen voldeed, of toch wat hoger in prijs kijken. Dat laatste heb ik uiteindelijk gedaan en ik kwam op de Zenfone 9 uit. Geen uitbreidbaar geheugen, maar daar valt om heen te werken. Ook heeft het een punchhole, maar het zit in een hoek, waardoor het minder in de weg zit dan midden in. Wel is het compact en heeft het een 3.5mm jack. Deze heb ik nu een week in gebruik en was al vrij snel overtuigd om deze te houden.
Het compacte formaat ligt heerlijk in de hand en de bouwkwaliteit is stevig. De DAC die de 3.5mm jack aanstuurt klinkt heel goed, met weinig tot geen ruis op lagere volumes.
De performance is goed, maar ik heb al deze specs eigenlijk niet nodig. Daarom zou het fijn geweest zijn als ze een goedkopere variant hadden met wat minder RAM ( bijv 6GB), een lagere klasse SOC (bijv Snapdragon 695 of net iets hoger/nieuwer), en goedkopere camera's zonder gimball (gave toevoeging voor degenen die daar om geven, maar ik ben niet iemand die een telefoon koopt vanwege de camera en zeker niet vanwege een gimball die erin zit).
De Android ervaring is zeer prettig en schoon, maar met veel waardevolle functionele uitbreidingen aan de instellingen. Zo kun je bijvoorbeeld systeemwijd camera- en microfoon toegang ontzeggen van alle apps. Ook heb je qua UI de keuze uit een volledig stock android ervaring of een "Asus optimised" versie waar je vervolgens voor individuele componenten weer de keuze hebt of je ze liever stock wil of de andere opties die Asus aanbiedt. Om een voorbeeld te noemen kun je de pilvormige knoppen in de quick access/control center (net hoe je het wil noemen) aanpassen naar cirkels, meer zoals dat voor Android 12 was. Persoonlijk vind ik dat zeer prettig, aangezien ik geen fan ben van die aanpassing sinds Android 12, alhoewel ik op andere vlakken Android 10 en 11 qua UI nog wel mis, maar dat heeft meer te maken Android dan met Asus.
Ondanks het kleine formaat, is het batterijduur zeer goed en gaat het makkelijk 2 dagen mee. Met mijn gebruik red ik ook makkelijk 3 dagen. Er worden ook veel opties gegeven om de batterijduur te verlengen met een duurzame modus en ultra duurzame modus
Bijgeleverde accessoires zijn welkom: de case is geen cheapo transparante TPU case, maar een degelijke hardcase met een design die past bij de telefoon. Ook wordt er een oplader meegeleverd, zodat je ook echt gebruik kunt maken van de bijgeleverde C naar C kabel.
Software ondersteuning had langer gekund, zeker voor deze prijs. Voor sommigen is dit een absolute dealbreaker, maar voor mij niet. Aangezien ik mijn Nokia 7 Plus ook nog 2 jaar na de verlopen ondersteuning gebruikte. Ook schijnt Asus firmware te leveren die de bootloader unlocked, wat updates potentieel nog weer extra leven in kan blazen dmv custom ROMs, maar dat is meer een pleister dan een vervanging voor langdurige software ondersteuning.
Ook is het erg jammer dat er geen uitbreidbaar geheugen in kan. Dit wordt enigzins gecompenseerd door de standaard bestandsbeheer app die ondersteuning bied voor netwerkopslag, maar dat is zeker geen vervanging.
Al met al vind ik dit een zeer prettige telefoon, dus denk ik dat mijn zoektocht naar een nieuwe telefoon voor nu hier eindigt.