Uiterlijk
Ik wil hier niet te veel woorden aan vuil maken, maar wat een lelijke dingen zijn dit. Praktisch zijn ze echter wel: het plastic lijkt stevig zat en de inklapbare voetjes maken het makkelijk om de iLouds naar je oren te richten. De baspoort zit bovendien voor; hierdoor kun je de speakers direct tegen de muur plaatsen, wat bij speaker waar de bas uit de achterkant komt niet aan te raden is. Dit maakt dat je de iLouds relatief makkelijk op een bureau kan zetten (waar ik persoonlijk zelfs iets als mijn KEF LSX nog te groot voor vindt)
Wat wel aan de achterkant zit zijn alle controlls. Dat lijkt mij vooral een budget overweging: zo kan alles op een printplaatje gezet worden zonder dat er nog kabeltjes naar bijvoorbeeld een volume knop aan de voorkant hoeven. Voor mij niet zo'n probleem: een keer goed instellen en verder niet meer aanzitten. Behalve dat de aan-uit knop ook achter verstopt zit -- daarover straks meer.
Opzetten is zo gebeurd: power kabel in linker speaker, tweede kabel tussen links en rechts, en een tulip of 3.5 direct naar de output van je PC -- in mijn geval een Sabre DAC. Er is zelfs bluetooth aanwezig. Dus je kunt snel beginnen met luisteren.
Geluid
Vooropgesteld, het geluid is goed en gezien het formaat + prijs zelfs uitstekend. Dit setje is ondanks het relatief neutrale beeld bovendien niet saai. Hoog-mid met name heeft veel energie en vocalen komen duidelijk over. In de bas en treble vallen details soms wat weg. Al met al goed geschikt voor akoestisch, rock en pop. Metal kan lekker scheuren maar wordt soms wat schreeuwerig (pun intendended) -- zeker bij meer symphonische metal/rock is het bovendien lastig om instrumenten te plaatsen. Minder gelaagde composities zijn echter prima te volgen. Als je van EDM of techno houdt, ben je allicht beter af met een 2.1 setje, maar tot zo'n 50 hZ kunnen deze speakers goed meekomen (zie ook
deze uitstekende technische review). Op hoog volume vervormt de bas ook wat, al gaan de buren voor die tijd al wel klagen en voor huisfeestjes zijn deze speakers sowieso niet echt bedoeld.
Aangezien ze als "monitors" in de markt zijn gezet, zou je aan de andere kant wel geluid verwachten dat neutraal genoeg is om mee te mixen. Als je niet al te kritisch bent (en geen ruimte hebt voor iets groters) zijn ze daar goed genoeg voor. Maar eerlijk gezegd zijn dit denk ik eerder computer speakers dan een goede oplossing voor de pro's. Ze vallen een beetje in het gat tussen een consumenten speaker en een puur vlakke reference monitor.
Ruissss
Het grootste nadeel voor mij van deze iLouds is de ruis. Als de speakers opstarten is dit zeer duidelijk te horen -- schijnt de bluetooth chip te zijn. het meeste is na 10 seconden wel weer weg, maar zelfs dan blijft er statische ruis hoorbaar tot ongeveer 1 meter afstand. Niet genoeg om echt op te vallen, maar voor mij wel precies irritant -- zeker omdat ze voor near-field (en dus dichtbij) bedoeld zijn. De gain achterop laag draaien verhelpt dit maar beperkt en na contact met de winkel blijkt dit normaal te zijn voor deze speakers.
In de praktijk doe ik de speakers dus altijd uit als ik geen muziek speel. En omdat alle controls achterop zitten, moet ik hiervoor rondtasten voor het knopje. Het went wel, en hoewel ik snap dat er voor budget speakers soms wat compromissen moeten worden gesloten, is dit setje nou ook weer niet zo goedkoop dat ik ruis had verwacht van (denk ik) de versterker.
Concurentie & eindoordeel
De markt voor kleine active "near-field" speakers is niet bepaald rijk bezaaid: met name 2.1 setjes zijn er op zich genoeg, maar als je een relatief vlakke respons wil in een 2.0 setje wordt al snel extreem duur. Je koopt een paar iLouds voor de prijs van een enkele Geneclec 8010 en ook de EVE SC203 is nog aanzienlijk duurder. In een korte demo klonken deze wel beduidend beter, met name in het middenbereik. Toen ik de Micro's kocht, waren ze ook veel goedkoper dan het grote broertje, de MTM,
maar op moment van schrijven is dat verschil nog maar 50 euro (300 vs 350) en die kosten nu ook nog meer dan het dubbele per paar. Andere concurrentie met ongeveer dezelfde prijs komt van KRK met de nieuwe GOAUX3. Deze was nog niet uit toen ik deze kocht, maar ze worden elders goed gereviewd en hoewel de bas ongetwijfeld minder zal zijn, zijn ze (voor zover ik lees) wel vrij van ruis en hebben een knop voorop.
Al met al is de groep voor wie dit een goede aankoop is op dit moment vrij klein: je moet het compacte formaat erg belangrijk vinden en een vrij strak budget hebben. Persoonlijk ben ik blij dat ik ze (in een aanbieding) gekocht heb, want er komt wel echt goed geluid uit, zeker in het lagere bereik. Het is een fijne balans tussen "consumenten" speaker en neutrale monitor in een compact en relatief goedkoop kastje. Echter, als je ruimte hebt voor een groter/2.1 set, is de basrespons minder doorslaggevend en mis je soms wel detail van de iLouds. De ruis is bovendien gewoon irritant en het algemene gebrek aan afwerking maakt toch dat je uiteindelijk 300 euro betaalt voor iets dat voelt als een budget product. Voor veel mensen -- zeker de pro's -- is doorsparen daarom denk ik de betere beslissing. Maar als je budget 300 euro is en je kan leven met de nadelen, zou ik de iLouds zeker op je lijstje zetten.