Ik zocht al enige tijd naar een waardige vervanger voor mijn Gigabyte 1050 Ti aangezien ik mijn videokaart uit 2017 nog draaide in een build met een 12600K omdat de prijzen van videokaarten eind 2021 buiten alle proporties waren. De 1050 Ti begon toch enige moeite te krijgen met recentere games nu zelfs de vrij grote hoeveelheid VRAM hem niet meer kon redden. Aangezien de hoeveelheid VRAM een hoop games speelbaar hield op de 1050 Ti (en de HD 7850 2GB die ik ervoor had) wist ik dat de hoeveelheid VRAM vrij groot moest zijn wil ik weer een jaar of vijf kunnen doen met de videokaart. Dus viel de keuze op de RX 6800 XT aangezien deze voorzien was van 16GB VRAM, niet boven de 600 euro uit kwam (waarmee alles van Nvidia bij voorbaat al afviel) en bovendien erg vlot presteert in alle rasterising tests.
Ik heb deze videokaart gekocht bij Megekko voor €559 wat ik nog steeds vrij prijzig vind (ten opzichte van mijn referentiepunt, waarbij je vijf jaar geleden nog met prijzen als dit in het topsegment zat), maarja, je moet toch wat
Eenmaal aangekomen zit de kaart netjes verpakt in de doos. Er is een vrij beknopte handleiding meegeleverd. Op de kaart zelf (koeler en plastic) zit vrij veel plastic folie die eerst verwijderd dient te worden indien je niet zo'n fan bent van de geur van verbrand plastic. Niet al dit plastic gaat er even makkelijk vanaf, en helaas moet je ook op sommige plekken pulken (want er hangt geen uitsteeksel aan om het verwijderen ervan makkelijk te maken), maar er blijven gelukkig geen resten plakken. De koeler voelt ietwat goedkoop en plasticachtig aan (het blijft de budgetkoeler ten opzichte van de MERC319), maar er zit gelukkig wel een metalen backplate achterop in plaats van een plastic ding. Tot mijn verrassing is XFX blijkbaar gestopt met de anti-sag bracket mee te leveren bij de SWFT-modellen (de MERC- en QICK-modellen zijn intern verstevigd), dus houd daar rekening mee.
Installeren gaat vrij makkelijk (na de Define 7 terug geconverteerd te hebben naar de open layout), net als de installatie van AMD's vrij aangename drivers (al was het wel even zoeken naar alles). Zonder undervolt gaat de videokaart onder belasting (zware games/Quake II RTX/stresstests) naar ongeveer 80 graden (90 hotspot). Ik heb inmiddels ook een undervolt kunnen draaien naar 985 mV en dat draait ook stabiel. Bovendien scheelt het onder belasting een graad of tien, erg fijn tijdens de zomermaanden.
Over gamingprestaties ben ik te spreken: Red Dead Redemption 2 kan ik eindelijk probleemloos op maximale instellingen draaien, net als Death Stranding Director's Cut (die op de 1050 Ti slechtere instellingen dan het origineel moest hebben om een beetje speelbaar te zijn). Call of Duty: Black Ops Cold War draait ook vloeiend (al moesten texture en model quality een tandje omlaag omdat mijn SSD te klein is om de pagefile voor high resolution textures te kunnen gebruiken). Met raytracing aan stortte een framerate van 60fps op willekeurige momenten in naar 3fps, dus die heb ik ook uit moeten zetten. Dus het is duidelijk geen forte van deze kaart.
Ik heb ook even enkele DirectX 8- en 9-games erop losgelaten (C&C Generals, GTA Vice City, Counter-Strike Global Offensive): die draaien gewoon zoals ze horen te draaien, dus de compatibiliteit is ook nog in orde.
De kaart heeft wel last van een lichte hoeveelheid coil whine, maar dat klinkt als een soort tikkend geluid. Ik vind het zowel met als zonder headset niet bepaald hinderlijk, zeker vergeleken met de verhalen die ik van anderen hoor en vergeleken met eerdere kaarten.
Dus al met al ben ik vrij tevreden over mijn aankoop.