Sony WF-1000XM4 (Zwart) Review

VlarpNL
6 juni 2023, laatste update op 20 juli 2023, 103 views Product gekocht

Sony WF-1000XM4 (Zwart)

Van alle draadloze oordopjes die ik heb gekocht zijn dit overall de beste, simpel.
Maar: De foam dopjes die worden meegeleverd passen voor mij allemaal niet goed, de dopjes blijven redelijk los zitten en sluiten niet goed af (in de app kun je dat testen en ik krijg 90% van de tijd de melding dat ze niet luchtdicht zijn). Ik zou met de foam dopjes ook niet durven gaan sporten omdat ze te los zitten.
Uiteindelijk heb ik de foam dopjes vervangen door siliconen dopjes die ik nog van een andere set draadloze oordopjes had liggen en dat maakt echt het verschil. Ze zitten nu stevig in mijn oren, de ANC werkt zeer goed, en het geluid is uitstekend. Hopelijk levert Sony bij de aankomende XM5 ook siliconen dopjes mee, dat zou het echt de ideale draadloze oordopjes maken.
Na langer gebruik toch nog een paar extra minpunten toegevoegd:

Pluspunten

• Zeer hoge geluidskwaliteit
  • Prima ANC

Minpunten

• Beperkte bediening via touch controls
  • Foam dopjes passen/sluiten slecht
  • Bij harde wind worden onterecht "touch"-input geregistreerd
  • Heeft last van een soort feedback bij ANC bij bepaalde frequenties

Ik gebruik deze doppen nu een paar maanden, en zoals in de korte toelichting te lezen is ben ik vooral erg positief. De geluidskwaliteit is uitstekend en kan zich prima meten met de grote broer uit de WH-serie.

Maar toch hebben de doppen, los van de slecht passende foam tips, nog wel wat gekke dingetjes:

Misschien komt het omdat ik de foam tips heb vervangen door een siliconen tip, maar bij bepaalde frequenties, vooral merkbaar bij spraak, zit er een soort ongewenste feedback in de ANC en pass through audio. Meest logische is denk ik dat het de resonantiefrequentie is van de plasticbehuizing van de doppen die zorgen voor een soort "ring" of vibrato effect. Het is niet extreem strorend, maar wel opvallend voor zulke dure doppen.

En een ander punt is dat als ik aan het fietsen ben met wat harder wind tegen dat er dan fantoom touch input wordt geregistreerd. Dus dan pauzeert de muziek ineens (op de rechter dop zit pauze/play) of wisselen de doppen ineens van ANC naar hear through (op de linker dop zit wisselen tussen ANC/hear through).

Dat blijven toch wel zaken die ik bijzonder jammer vind van doppen die nog steeds behoorlijk duur zijn. Het is te hopen dat met de aankomende XM5's dit soort problemen zijn opgelost, want zoals het er nu voorstaat zou ik niet nog een keer voor de Sony's kiezen.

Heb jij ook een Sony WF-1000XM4 (Zwart)?

Vraag & Aanbod