Na mijn negatieve ervaringen met de
Samsung G8 OLED heb ik de monitor omgeruild voor de Philips Evnia 34M2C8600. In theorie checkt deze monitor al mijn wishboxes;
- (QD) OLED
- Ingebouwde KVM en Power Delivery (PD)
- Non-gamer uiterlijk
Opstelling
Gebruikt in combinatie met PC; aangesloten op de (meegeleverde) DisplayPort kabel van Philips en een Macbook Pro M1; aangesloten op een USB-C kabel (Thunderbolt). Aan de USB-A poorten van deze monitor heb ik een toetsenbord, muis, webcam, microfoon en een DAC aangesloten. Door middel van de ingebouwde KVM kun je makkelijk switchen tussen verschillende setups. In mijn geval: werk setup (Mac) en gaming (PC). Alle devices zijn dus zowel te gebruiken op Mac als op Windows.
Uiterlijk
Het eerste pluspunt van deze monitor is het uiterlijk. Je moet wel houden van een licht uiterlijk (grijs/wit) maar in mijn geval past het goed bij de rest van mijn setup. De achterkant van de monitor is volledig wit. Zelfs de meegeleverde kabels zijn qua kleur afgestemd op de monitor. Leuk detail!
De stand is gemaakt van recycled plastic. Hoewel dit idee mij zeer aanspreekt (recycling) is de uitwerking iets minder. De linkerpoot is qua uiterlijk anders als de rechterpoot. Op zich niet zo'n issue omdat ik op termijn een monitor arm zal monteren. Hiervoor wordt trouwens een VESA adapter meegeleverd door Philips.
Wat ik verder minder vind aan het uiterlijk is de Philips Evnia branding op de voorzijde van het scherm. De tekstkleur had iets minder opvallend mogen zijn. Ook de Power LED is vrij aanwezig maar kun je desgewenst minder fel instellen of zelfs uitzetten.
Ook is de stand vrij "diep". Met de stand gemonteerd heb je achter de monitor 15cm nodig qua ruimte. Het scherm staat dus iets dichterbij op het bureau. Wat op zich ook wel weer leuk is voor de immersie tijdens gamen. Op zo'n 70cm afstand van het scherm zie je vrijwel geen pixels dus dit is verder geen issue (voor mij).
Aansluitingen & Praktische zaken
Je krijgt een DisplayPort, USB-C, HDMI en USB-B naar USB-A kabel meegeleverd; netjes! De voeding is ingebouwd in de behuizing wat ook erg fijn is. Dit scheelt weer in het wegwerken van de kabels. Iets dat bij de Samsung G8 niet het geval is.
Over cable management gesproken; dit is iets minder handig uitgevoerd. Er is een opening aanwezig in de stand waar je in theorie kabels door heen kunt leiden. Echter is de opening net te smal om de meeste stekkers erdoorheen te kunnen steken. Ook is er slechts één kabelgeleider aanwezig aan de onderzijde van de stand. Ik heb nog niet veel moeite gestoken in de cable management maar het is lastig om alles netjes weg te werken.
Waar deze monitor zich in onderscheid in vergelijking met de andere 34" QD-OLED modellen (behalve de
MSI MEG 342C maar die is nog niet verkrijgbaar) is de ingebouwde KVM. Zoals eerder beschreven werkt dit erg fijn wanneer je het scherm zowel gebruikt voor thuiswerk en gamen. Door middel van het OSD switch je makkelijk tussen een PC (aangesloten d.m.v. DisplayPort / HDMI en de USB-B -> USB-A kabel) en een laptop (aangesloten met USB-C kabel). Verder is het fijn dat de monitor 65W PD levert. Dit zorgt ervoor dat ik maar één kabel nodig heb om het scherm te gebruiken, alle USB apparaten aan te sluiten en de laptop op te laden.
Er zijn aan de achterzijde 2 USB-A aansluitingen aanwezig en linksonder het scherm nog 2. Deze zijn makkelijk te bereiken om even snel iets aan te sluiten.
In tegenstelling tot de software van de Samsung G8 is het OSD van deze Philips monitor een verademing. Het is erg uitgebreid, snel en gebruiksvriendelijk. Je hebt ook de optie om de instelling van het beeldscherm aan te passen d.m.v. de
SmartControl software. Je kunt hiermee ook de firmware updaten.
OLED Panel Care
De monitor heeft een aantal functies ingebouwd om het OLED paneel te beschermen tegen inbranden:
Pixel Shift zorgt ervoor dat het beeld steeds een beetje opschuift zodat statische elementen op het scherm minder kans hebben om in te branden. Dit is op het Philips scherm wat minder opvallend geimplementeerd als op de Samsung G8. De "shift" is wat minder groot op het Philips scherm.
Pixel Refresh is een proces van ongeveer 5 minuten waarbij het scherm op zwart gaat en preventief het scherm "rust geeft". Dit is een actie waarvoor je elke 4 uur een reminder krijgt. Je kunt dit echter ook (beperkt) uitstellen. Dit kan een beetje irritant zijn maar het is natuurlijk essentieel "onderhoud" om je scherm mooi te houden.
Een Screen Saver gaat automatisch aan wanneer een statisch beeld is gedetecteerd voor langere tijd.
Alle bovenstaande functies zijn ook in te stellen qua gevoeligheid in het OSD.
Hoewel er een ventilator aanwezig is in de monitor heb ik deze nog niet gehoord op de "Auto" stand. Mocht dit wel het geval zijn dan is er de mogelijkheid om in het OSD de ventilator op "Quiet" te zetten of zelfs helemaal uit (niet aan te bevelen).
Beeldkwaliteit
Het grootste pluspunt van de monitor! Een aantal jaar geleden was ik al "verpest" door de aanschaf van de LG OLED B6V voor in de woonkamer. De OLED techniek is prachtig en levert een zeer mooi beeld. Waar de "oude" LG wat beperkt is qua helderheid is dat bij dit QD-OLED scherm totaal anders. De HDR beleving is geweldig te noemen!
HDR heb ik getest met de games Read Dead Redemption 2 en Cyberpunk 2077. Het contrast levert fotorealistische plaatjes op. In donkere scenes in Cyberpunk waarbij je langs felle lantaarnpalen rijdt of neonlichten kijk je echt je ogen uit hoe ongeloofelijk mooi alles eruit ziet. Ik kan dan ook niet wachten om aan de slag te gaan met bijvoorbeeld The Last Of Us of de nieuwe Diablo.
Wel merk ik dat het na een tijdje wat vermoeiender wordt voor je ogen maar dit is natuurlijk niet ten nadele van het scherm. Desgewenst kun je door middel van de verschillende profielen de helderheid verlagen in dit geval.
Het scherm heeft een glossy coating maar door de kromming van het scherm heb je geen last van reflecties. Zelf met veel licht in de kamer is het verwaarloosbaar.
Alles bij elkaar opgeteld is dit voor mij de ultieme monitor! Superieure beeldkwaliteit, fantastische HDR, ingebouwde KVM met 65W Power Delivery en een rustig uiterlijk. Het is echter afwachten of en hoeveel kans er is op burn-in. Preventief heb ik de Panel Care opties wat gevoeliger ingesteld en zoveel mogelijk statische elementen (menu bars, dock, desktop icons) verborgen. Ook schakel ik het scherm uit als ik wat langer de kamer uitga, hoewel de monitor dit zelf ook redelijk vlot doet bij een statisch beeld.
Voel je vrij om eventuele vragen te stellen hieronder!
Update 20-07-2023: Nieuwe firmware versie v1.09 beschikbaar:
Tijdens het updaten doet het scherm een color cycle van blauw, rood, wit, groen en zwart. Dit kan zo'n 10 minuten duren.
Update 21-08-2023: Na een tijdje de laatste update gebruikt te hebben kan ik de volgende wijzigingen constateren:
- Het scherm "dimt" als je het een tijdje niet gebruikt en het beeld aan blijft staan. De helderheid wordt iets lager gezet totdat het scherm weer actief wordt gebruikt.
- Meldingen van het scherm voor bijvoorbeeld pixel refresh verschijnen niet langer in het midden van het scherm maar aan de zijkant. Dit is handig omdat het minder snel belangrijke content op je scherm blokkeert.
- Het wisselen tussen inputs en het wakker worden uit slaapmodus lijkt te zijn verbeterd. Voorheen moest ik heel soms de kabel even opnieuw verbinden zodat het scherm weer input kreeg. Maar dit is sinds de laatste update niet meer nodig.