WD My Cloud EX2 Ultra, 8TB Review
Een opvolger - opnieuw uit de WD serie - van mijn WD Mycloud Mirror (gen2) lag in eerste instantie niet voor de hand. De overgang van OS3 naar OS5 was een verschrikkelijk ervaring, wat in eerste instantie heel veel problemen had opgeleverd.
Je wordt als consument door zo'n "upgrade" door WD letterlijk in de kou gezet.
Ik zou een volgende aankoop voor Synology of Qnap gaan
Pluspunten
- Eenvoud
- Scherpe prijs
- Snelheid
- Compact
- Ondersteuning beveiligingscamera's
Minpunten
- Indexeren bestanden
- Weinig apps
Waarom weer een WD Mycloud?
Na de ervaring met meerdere in serie geschakelde WD Myclouds, werd het enkele jaren terug tijd om voor een "echte" in Raid 1 ingestelde WD My Cloud Mirror te gaan.
Ondanks waarschuwingen, dat de beveiliging van de WD systemen veel te wensen overliet, door de positieve ervaring met WD toch weer voor een WD product gegaan.
De hoop om apps op de WD My Cloud Mirror te gaan draaien, moest ik wel vlot opgeven.
Plex installeren was een verzoeking om gauw te vergeten en het opslaan van de gegevens van een beveiligingscamera ging uiterst moeizaam en werd bijvoorbeeld niet door een App ondersteund.
De Mirror voldeed aanvankelijk prima, maar bij de overgang naar de nieuwe OS5 software, lag alles plat hier in huis.
De ondersteunde software waar ik inmiddels gretig gebruik van maakte, werkte niet meer en een werkzaan alternatief werd er niet door WD tegenover gezet. Kortom tijd om te veranderen tzt.
OS5 bleek na verloop van tijd wel een echte verbetering en met software van derden vulde ik de onstane hiaten op. Inmiddels kon ik met de ogen dicht zo op het systeem vertrouwen, maar ik bleef toch nog wel met een schuin oog naar een 2-bay NAS van Synology kijken. Uiteindelijk omdat ik naast de beveiligingscamera's, geen uitgesproken wensen meer had om meer met een NAS te doen dan te streamen en back-uppen, voldoet deze WD Mycloud EX2 meer dan genoeg.
Overgang naar Synology vraagt weer veel tijd om het product eigen te maken en is al gauw € 200, - duurder.
Via ervaringen met mede Tweakers hinderlijke vaak hardnekkige problemen met de WD Mycloud toch vlot weten op te lossen.
In mijn geval werd door de ondersteuning van de WD ook altijd snel gereageerd om een probleem te tackelen. Nou ja, dat dus!
Voor simplisten zoals ik die geen bijzondere dingen willen doen ben je vlot klaar met deze NAS.
Blijft wel dat als er wat hapert je toch wel wat tijd en kennis moet investeren het probleem op te lossen.
Migratie bestanden van WD My Cloud Mirror naar de WD Mycloud EX2 Ultra.
Daar moet je altijd even over nadenken.
Aanvankelijk wilde ik dit doen door een van de disks van mijn oude Systeem in mijn nieuwe systeem te plaatsen. Dit wordt door WD afgeraden.
De eerste stap was een remote back-up via LAN van de oude naar de nieuwe server te starten.
De proef met bestanden in omvang van 120GB waren niet hoopvol. Met een snelheid van 8mb per seconde blafte ik per uur maar 25GB over.
In totaal 1.7TB te gaan, zou dat effe gaan duren.
Uiteindelijk heb ik naast een USB backup die ik van mijn 'kwersbare' bestsnden, regelmatig maak, van de Mirror een 2e USB back-up gemaakt.
Die procedure gaat redelijk 'vlot' en vervolgens de USB back-ups op de WD Mycloud EX2 Ultra ingelezen. Dat gaat betrekkelijk snel. Goed 200GB in een uur.
Hindernissen inrichten.
Tijdens het back-uppen kon ik mijn oude NAS niet meer gebruiken. Die had alle power nodig en ik had ook de pech dat deze, na een update van de software, ook de bestandindex aan het aanpassen was.
De Mirror was ook niet meer de vlotste. Hoog tijd voor wat snellers.
Het indexeren van de bestanden 1.7 TB vroeg uiteindelijk 72 uur. Tergend langzaam.
Al die tijd blijft de nieuwe NAS wel overeind en responsief.
Indien de nieuwe NAS tijdens het indexeren mij ook in de steek gelaten had, had ik het systeem geretourneerd.
Dan had ik toch dieper in de buidel moeten tasten.
De WD Mycloud EX2 Ultra voldoet uitstekend en ik ben er heel tevreden mee.