Na lang wikken en wegen tussen verschillende QD-OLED monitoren deze G8 besteld. De belangrijkste reden hiervoor was het design van de monitor. Naar mijn idee is dit het meest clean van alle QD-OLED modellen (zoals de Alienware AW3423DWF, MSI MEG 342C).
Opstelling
Gebruikt in combinatie met PC; aangesloten op de meegeleverde DisplayPort kabel van Samsung en een Macbook Pro M1; aangesloten op een USB-C kabel (Thunderbolt). Aan de extra USB-C poort van deze monitor heb ik een USB-C USB-A hub aangesloten met een webcam, toetsenbord, muis, microfoon en DAC.
+ + + Uiterlijk
Erg clean design met een kleine zilverkleurige rand om het scherm. Past goed bij mijn zilverkleurige Ncase M1. Wel zit er aan de voorzijde aan de onderkant van de monitor een glimmende plastic rand. Het lijkt op plastic beschermfolie maar ik durfde het niet te proberen eraf te halen.
De stand vind ik er persoonlijk ook mooi uitzien en is lekker stevig.
De RGB achterop is fijn voor als je in het donker met de monitor werkt. Het geeft je ogen iets meer rust en vergroot de perceptie van het contrast van het scherm. Je kunt de monitor ook zo instellen dat de RGB een soort Ambilight wordt maar in mijn ervaring werkt dat te traag en leidt het alleen maar af van hetgeen je aan het doen bent.
+ + + Beeldkwaliteit
Dit is fantastisch (!!!), vooral in een donkere kamer. Je ziet wel dat het zwart bij veel licht in de kamer een soort donkergrijs is. HDR getest op PC met Cyberpunk 2077, Red Dead Redemption 2 en Forza Horizon 5. Dit is echt heel erg mooi als je van een IPS/VA scherm komt. Denk aan een opkomende zon of een nachtscene van Read Dead bij een kampvuur. De refreshrate was voor mij hoog genoeg omdat ik vooral van singleplayer games geniet.
- - - Software
Voor mij was de software echt de dealbreker voor mij. Normaal ben ik niet zo kritisch wat dit betreft maar helaas heb ik de monitor hierdoor omgeruild met de Philips 34M2C8600.
- Input switching: "bronnen" verdwijnen uit het menu voor input selectie. Dit is erg vervelend als je wilt switchen tussen DisplayPort en USB-C. Na een thuiswerkdag met laptop op USB-C even switchen naar de gaming PC vereiste voor mij om de kabel er uit te trekken en opnieuw te verbinden. Pas dan ziet de monitor de "nieuwe" bron. Erg irritant!
- Default settings: gebruik je de USB-C aansluiting voor je laptop en wil je de 2e USB-C aansluiting van het scherm gebruiken om apparaten te verbinden met je laptop? Dan moet je dat zelf eerst aanzetten in de settings. Dit duurde even voor ik het doorhad en het zit diep in de menu's.
- Traag: de software reageert traag en loopt soms vast als je navigeert door de menu's
- Beeld knippert: als je door de menu's navigeert dan gaat het volledige scherm regelmatig uit voor ongeveer een seconde en gaat dan weer aan.
- Game mode gaat standaard aan bij het aanzetten van de monitor. Ook als je game mode uitzet voor de monitor uitgaat.
- 2e USB-C ingang niet altijd betrouwbaar met doorgeven signalen via de USB-C kabel naar de laptop. Mijn DAC ging er niet goed mee om en het geluid ging haperen en een re-connect is soms nodig.
- - - Onpraktische aansluitingen
Niet echt last van gehad maar het is een vreemde keuze van Samsung om micro HDMI en mini DisplayPort toe te passen. Voor zo'n duur scherm zou je geen speciale kabels en/of dongles moeten kopen.
Verder is het jammer dat er geen USB-A aansluitingen opzitten voor peripherals bijvoorbeeld.
Als de Philips 34M2C8600 binnen is zal ik daar ook mijn ervaring van delen middels een review!
Update 31/05/2023: Inmiddels het Philips scherm een aantal dagen in gebruik en een review geschreven:
Philips Evnia 34M2C8600 Wit review door Marttin.