€ 444,- bij NedGame
  2. Gebruikersreviews

Sony PlayStation VR2 Review

batteries4ever
23 mei 2023, laatste update op 23 mei 2023, 606 views Rapporteer Product gekocht

Sony PlayStation VR2

Na mijn plezier met de Quest2 wilde ik nu eens een stap hoger gaan... getwijfeld tussen een game PC kopen of een PSVR2, dat werd de PSVR2. Speciaal daarvoor een PS5 aangeschaft, zodat ik zo'n €1200 verder was voordat ik kon gamen, maar evengoed nog voordeliger dan een game PC kopen. Opzetten was op zich eenvoudig, maar omdat ik in mijn VR kamer geen TV had, moest ik wel een monitor opzetten. Dat was me bekend, maar i.t.t. berichten op het internet lijkt het erop dat er toch een TV/monitor nodig is.

Pluspunten

• VR ervaring.... echt spectaculair!
  • Geweldige kwaliteit games beschikbaar

Minpunten

• Kabel, "welke idioot hangt een kabel aan een VR bril".
  • Oorpluggen: ja wat beter geluid dan de Quest2, maar lastig met op- en afzetten en het zat me niet zo lekker
  • TV vereist
  • Dure games
  • Positioning "verloopt"
  • Batterijlevensduur controllers.

Ervaring met de PSVR2

Achtergrond

Na mijn ervaring met eerst een telefoonhouder VR bril, heb ik de Quest2 gekocht: het mooiste stuk speelgoed dat ik dat afgelopen halve eeuw ben tegengekomen!

Ik vind het persoonlijk echt onbegrijpelijk dat er nog mensen zijn die achter een monitor als een gek op hun toetsenbord rammen om die Zombies/Aliens/Whatever eens fors te grazen te nemen. Een echte vent komt achter zijn tafel vandaan en begeeft zich tussen de zombies! OK: PC spelen hebben vaak meer diepgang en verhaal, maar kom op zeg! Ik speel het liefst staand, dat doen de meeste helden uiteindelijk ook, ik vind het simpelweg realistischer. vandaar dat ik een kamer van 20 m2 heb gereserveerd die afgezien van een logeerbed vrijwel leeg is. Dat gaat natuurlijk niet voor iedereen, maar mocht je de ruimte hebben dan is het de moeite waard.

De Quest2 is een ongelooflijk goede deal: voor een 400-500€ heb je een VR bril met sterke processor, top of the line voor mobieltjes, maar uiteraard niet in de buurt van een moderne console. met een aparte strap zit hij best lekker ook voor langere sessies. Ik heb er geen batterij bijgekocht: ik vind het eigenlijk een goed idee dat je na 1.5-2 uur gedwongen wordt even op te houden.
Natuurlijk is de processing power simpelweg volkomen ontoereikend om een fatsoenlijk VR beeld op te tuigen, het beste zijn games met overtuigende textures. Ook de grijswaarden zijn bedroevend te noemen: horrorgames vinden tegen een midddel grijze achtergrond plaats, i.p.v. fatsoenlijk zwart.

Begin met PSVR2

Het opzetten van een nieuwe PS5 en PSVR2 is een fluitje van een cent: in tegenstelling tot de hopeloze draden wirwar van de PSVR 1, gaat het hier om een paar kabeltjes, wat calibratie en ready to go.
Anderen hebben dat proces beschreven, zelf vind ik dat onbelangrijk, en unboxing doe ik al helemaal niet aan...

Ik wist van het internet dat je een TV/monitor nodig hebt om dat ding op te zetten, maar erna niet meer...
Ik had nog een oude Dell 2405 FP 1920x1200 monitor. Helaas... die resolutie wordt niet ondersteund door Sony, die pas sinds enige tijd 1440 monitoren ondersteunen. Dat lijkt me typisch console: het werkt mooi en soepel, als je maar volgens de regels van Sony speelt. Dus eens moderne Dell 34" eraan en dan lukte het.

Horizon

Ik had de versie met Horizon: Call of the mountain gekocht. Omdat ik hem eventueel terug wilde kunnen geven heb ik daarvan eerst alleen de demo gespeeld. Wat een ongelooflijke ervaring! Ik raad echt iedereen aan dat op zijn minst heel even te ervaren.

Het scherm van de PSVR2 is OLED en kan dus perfecte kleuren geven. Sony noemt het HDR, maar alhoewel het ding ook best wel helder kan, komt het echt niet in buurt van mijn LG OLED TV. Niettemin: alleen voor het rondlopen en klimmen op de berg en het uitzicht zoals als details dichterbij maken de 1200€ de moeite waard. Je handen in het water laten drijven tijdens een boottocht waarbij je het water voelt stromen, de planten aanraken en voelen en zien hoe ze bewegen - de combinatie van de feedback van de controllers en de bril voegen allemaal zoveel toe aan de ervaring een grote stap voorwaarts t.o.v. de Quest2. Het spel lijkt voornamelijk uit klimmen en boogschieten te bestaan, maar er is zoveel te zien en te ontdekken dat de ervaring spectaculair is, het laatste dat in de buurt kwam was Avatar 3D in de bioscoop, maar zelfs dat wordt ruimschoots overtroffen! Reviews zijn er genoeg op het internet maar wat mij betreft: een dikke 10!
Maar zeker tijdens de demo die uiteraard maar beperkt is merk je wel snel dat het spel lineair is: dat heeft het voordeel dat de ervaring erop gericht is je maximaal van de game te laten genieten en de dialogen en het verhaal zijn ook beter dan wat je bij een open game verwacht, waar veel karakters maar wat voor zich heen mompelen. Al speel je de demo 10x, gebeurt er ook 10x hetzelfde, ik ben er nergens in geslaagd om eens een alternatief te ontdekken. Ik ben niet goed in gamen, maar betere spelers schijnen er in een uur of 9 daarheen te komen, en dan is de €70 toch best duur, want de herspeelbaarheid is er nauwelijks: hoe mooi ook het ook is, het is net als een film 2x bekijken: je weet al wat er komt.

Foveated rendering

ik had gelezen dat de PSVR2 een 3090 Ti bij kon houden: omdat de PS5 10 FLOPS heeft tegenover 40 TFLOPS voor de 3090 Ti geloof de ik dat niets van^. Maar inderdaad: omdat de PSVR2 maar voor een klein stukje scherp rendert voor het centrum van je ogen en de rest veel grover, kan hij de op zich veel sterkere 3090 Ti overtreffen voor VR. Dat kan omdat de bril de positie van je ogen merkt en snel het scherpe deel voor het centrum je ogen regelt en de rest veel grover: dit werkt dusdanig goed dat ik er niets van kan merken, terwijl ik er toch echt speciaal op gelet heb. Je kan het waarschijnlijk goed zien als je op een monitor kijkt terwijl iemand anders speelt.
PSVR2 versus 3090Ti

De nadelen

Dus een prachtig scherm en een paar echt goede spelen, wat wil je nog meer als volgende stap na de Quest2?
Nou... er blijft genoeg te wensen over.
Die kabel
Ik speel staand, dan zit die kabel soms merkbaar in de weg, b.v. als je er op stapt. Tuurlijk, het kan via het plafond, maar de kabel is niet al te lang en de kabelaansluiting is aan de onderkant. Die is wat mij betreft echt een fout, waar ik best een beetje latency voor over heb... maar Sony kennelijk niet.
De controller
Ze werken prima een de trilmotoren voegen echt toe aan de VR ervaring, maar de batterijlevensduur is ronduit teleurstellend - korter dan mijn Quest2 bril. Dan heb je een kabel en dus het enorme voordeel dat de bril niet hoeft te worden opgeladen - weten ze toch de speelduur te beperken als je controllers weer eens niet volledig zijn opgeladen. De batterijen zouden 4 uur mee moeten gaan, maar ofwel de mijne waren niet goed, of ik had ze niet goed opgeladen of zo en dat beperkte bij mij soms de sessieduur. De Quest2 controllers gaan weken mee en als je wilt kan je de batterij snel vervangen. gebruik je oplaadbare batterijen dan kan je simpelweg "set 2" opladen terwijl je met "set 1" speelt.
Die oordopjes
Ze klinken beter dan de Quest2, maar het gedoe van een VR bril opzetten wordt nog verergerd door die dopjes, die bij mij dan ook nog een niet lekker zaten. Ik zou beslist externe speakertjes kopen die aan de bril te hangen zijn.
Het scherm
Maar dat was toch juist zo mooi? Ja, maar alleen als je bril precies goed zit voor je ogen: bij mij was de positionering van de bril echt veel lastiger dan bij de Quest2. Ik had er wel meteen opzetlenzen bij gekocht, want met mijn hoge sterkte bril wordt VR kijken geen feestje. Die opzetlenzen €70.- werkten goed maar het gepriegel om een scherp beeld te bereiken blijft.

Hij gaat terug!

Ik heb op het internet gelezen dat de monitor alleen nodig was voor set-up, maar dat is niet mijn ervaring. Ten eerste leek de PSVR2 moelijkheden te hebben mijn positie goed te houden: ik heb de indruk dat er drift optreedt bij de positionering, waardoor je na heen en weer lopen de melding krijgt dat je in een muur staat, terwijl je daar nog echt nog vanaf staat. Of nog erger: je loopt enthousiast tegen een echte muur aan. De kamer is verlicht met 4 60W lampen en direct zonlicht wordt geblokkeerd, maar het verloop bleef. Sony schijnt op de TV monitor een beeld te geven dat helpt bij dit probleem omdat er een vast punt is... maar die had ik dus niet. maar dit was voor mij de reden de set terug te sturen. Het alternatief was te spelen in de woonkamer, maar dan heb je weer zo'n bloemenvaas in je kamer en extra kabels en zooi en veel minder vrije ruimte... Op de Quest2 was dit nog nooit een probleem.

De druppel die voor mij de emmer over liet lopen was dat ik naar een paar dagen niet gespeeld te hebben, omdat ik op de voorzetlenzen wachtte, doodleuk de mededeling kreeg: "zet je VR af en volg de aanwijzingen op de monitor". WTF? Ik heb een monitor op mijn neus, idioot! Daarop is het geheel weer terug gegaan richting Sony: om nu na €1200 plus vaal €70 per game ook nog even geld af te tikken voor een extra monitor of TV omdat Sony het niet voor elkaar lijkt te krijgen het zonder TV te laten draaien en te arrogant om een 1920x1200 monitor te gebruiken met wat mij betreft zwarte banden om er een full HD beeld van te maken.
ik heb de Sony klanten"service" nog gebeld: de technische assistent bevestigde dat weliswaar op het internet gemeld wordt dat het na set-up zonder TV/monitor gaat, niet klopt.

Ik hoor dat het probleem nu opgelost zou zijn, maar totdat Sony officieel meld dat je geen monitor of TV nodig is en het verloop van de bril verholpen is komt hij er bij mij niet in.

Alhoewel de mijne terug ging, wil ik zeker niet beweren dat hij slecht is! Alleen vind Sony dat het ding in de woonkamer moet staan, of aan TV of sommige monitoren en dat je met een kabel moet spelen, i.c.m. de pittig geprijsde spelen omdat alles volgens Sony regeltjes moet. Ik ga nu wachten op de Quest3+game PC of Apple XR of

Heb jij ook een Sony PlayStation VR2?