€ 268,95 bij Megekko

Synology DiskStation DS223, zonder harde schijven Review

17 mei 2023, laatste update op 3 oktober 2023, 3.488 views Rapporteer
Testpanel +2

Deze 2-bay NAS is een prima product voor gebruikers die op zoek zijn naar een eenvoudig storage- en back-upsysteem. Synology heeft een zeer gebruiksvriendelijk product op de markt gebracht waar ook beginnende gebruikers gemakkelijk mee kunnen werken. Je hoeft dus geen technische achtergrond te hebben om deze NAS thuis te gebruiken.

Daarnaast zijn er ook meer geavanceerde configuratiemogelijkheden die ook zeer goed geïmplementeerd zijn.

Deze NAS is naar mijn mening geen goede keuze voor een powergebruiker vanwege de beperkte capaciteit en mogelijkheden. De NAS kost 279 euro zonder schijven, wat een prima prijs is voor dit apparaat. Je kunt snel en gemakkelijk een storage- en back-upsysteem opzetten. Maar voor meer geavanceerd gebruik zou ik deze NAS afraden.

Pluspunten

• Installatiegemak
  • Integratiegemak
  • Algemeen gemak
  • Vlot

Minpunten

• 1 Gbps netwerk
  • basic toestel

Inleiding

Via het testpanel van Tweakers heb ik de mogelijkheid gekregen om deze NAS te reviewen. Daarbij kregen we enkele onderwerpen die we moesten bespreken, en ik heb ze allemaal meegenomen in deze review.
Daarnaast heb ik vooral gekeken naar wat ik belangrijk vind bij een NAS, waar mijn interesse naar uitgaat en wat me opvalt aan dit model. Ik heb gekeken naar het gebruikte materiaal, hoe gemakkelijk ik de NAS kan gebruiken (want tijd is geld), hoe goed het integreert met andere diensten en wat de NAS nog meer kan naast het delen van opslag over het netwerk.
Verder is deze review vooral geschreven voor de gebruiker zonder veel technische bagage of voor zij die willen weten hoeveel tijd deze NAS je gaat kosten.

Om de inleiding af te sluiten, wil ik vermelden dat dit mijn eerste Synology is, dus alles is nieuw voor mij.De foto's staan niet allemaal in de review omdat dit rommelig overkomt. Ik heb aangegeven in mijn review wanneer je foto's of screenshots kunt vinden aan het einde van de pagina.

Bouwkwaliteit, afwerking en vormgeving

De behuizing van de NAS is volledig gemaakt van stevig uitziend- en aanvoelend dik plastic. Het enige dat er een beetje fragiel uitziet, is het deurtje dat voor de disktrays zit. Dit deurtje wordt op zijn plaats gehouden door rubberen doppen die knellen tussen de openingen van de disks.

Voor een apparaat van 279 euro dat waarschijnlijk in een kast of hoekje wordt geplaatst, vind ik het helemaal mooi
Kwaliteit van de voeding
Zelfs met langdurig gebruik van de NAS blijft de adapter lekker koel. De PSU kabel klikt er stevig in vast waardoor je er zeker kan van zijn dat die blijft zitten.
Het enige minpuntje is dat de kabels wat kort zijn. Ik had liever gezien dat er een iets langere PSU kabel bij zou zitten.

Koelingsmogelijkheden

De NAS heeft één ventilator die het systeem goed koel houdt. De ventilator kan worden aangestuurd in drie modi: Volle snelheid, Koelmodus en Stille modus. Ik heb de schijven gedurende enige tijd belast om de impact van de verschillende modi te testen. Bij de stille modus werden de schijven niet warmer dan 31 graden, en bij volle snelheid niet warmer dan 30 graden. Het geluid van de ventilator is acceptabel in alle modi. De NAS staat op mijn bureau waar ook mijn game-setup staat. Mijn game-setup maakt veel geluid door de koeling, zelfs op volle snelheid is het geluid van de NAS niet storend. Voor deze review heb ik mijn hoofd af en toe tegen de NAS aangehouden om het geluidsniveau te beoordelen. Naar mijn gevoel is het geluidsniveau echt niet hoog. Daarnaast is de ventilator vervangbaar, zoals gedetailleerd beschreven in de online handleiding van de NAS. Aangezien de NAS zo stil is, zou ik de ventilator alleen vervangen als deze defect is.
Linkje naar de handleiding.

Installatiegemak

Fysiek gezien kun je alles zonder gereedschap installeren. Met de nadruk op "kunnen", want volgens de handleiding moet je de harde schijven vast schroeven in de trays. Ik heb dat niet gedaan en tot nu toe gaat het goed. #rebel
Misschien komt dat doordat ik de handleiding niet geopend heb voordat ik met de installatie van de schijven begon. Ik zou zeggen dat je de handleiding ook niet echt nodig hebt, omdat alles zichzelf uitlegt.

Over onderstaande alinea vind je screenshots terug onder aan de review.
Vervolgens sluit je de NAS aan op de stroom en het netwerk, waarna je de Synology Assistant moet downloaden. Die heb je nodig om je NAS in je netwerk te zoeken en vervolgens te initialiseren. Ik maak gebruik van meerdere subnets in mijn netwerk en ik was blij te zien dat de software de NAS in een ander subnet vindt. Top!
Daarna word je naar de webpagina van de NAS gebracht voor de software-installatie. De NAS wordt geleverd zonder besturingssysteem en je hebt de keuze om deze online te downloaden of lokaal te installeren. Het voordeel hiervan is dat je meteen de meest recente versie van het besturingssysteem installeert. Vervolgens neemt de NAS de tijd om alles gereed te maken voor de eerste configuratie.

De initiële wizard is zeer intuïtief en eenvoudig te doorlopen. Tijdens deze eerste vragenronde wordt onder andere gevraagd om de NAS een naam te geven, een gebruikersnaam voor het beheerdersaccount te kiezen en een wachtwoord in te stellen. Verder krijg je allerlei optionele keuzes voor extra ondersteuning, back-ups, enzovoort. Ik kies ervoor om de meeste opties uit te schakelen, behalve QuickConnect (https://quickconnect.to/). QuickConnect is een gratis dienst waarmee je je NAS van buitenaf kunt benaderen zonder dat je iets hoeft in te stellen voor VPN of port forwarding. Het enige dat je nodig hebt, is een gratis account voor de dienst. Ik vind dit soort implementaties erg handig, dus ik maak een account aan. Je wordt gevraagd om een unieke ID te kiezen en dat is het. Daarna heb je zonder enige moeite een veilige verbinding van buitenaf naar je NAS. Gewoon top!

De eerste gedeelde mappen

Met een NAS willen we natuurlijk gebruik kunnen maken van de opslag op andere apparaten. Ik maak dus direct een gedeelde map aan via het configuratiescherm. Daarbij heb je 3 opties: het aanmaken van een gewone gedeelde map, een hybrid share map of een kopie. De hybrid share map is een product waarbij je gedeelde map gesynchroniseerd wordt met een onlinedienst (met abonnement) van Synology. Vervolgens kan die map weer gesynchroniseerd worden met andere Synology-apparaten. Dit is een betaalde dienst die ik niet verder heb onderzocht. Meer informatie over deze functie is te vinden op deze link: https://kb.synology.com/n...brid_share_desc?version=7 en over de opslag dienst hier https://c2.synology.com/en-us/storage/overview .
Goed, ik ga dus verder met het aanmaken van een gewone gedeelde map. Daarbij krijg je weer een mooie wizard te zien die je door alle stappen en opties leidt. Bij de laatste stap van de wizard moet je nog de permissies instellen zoals jij ze wilt hebben, wie mag er wat kunnen lezen en schrijven. Enkele voorbeelden van gedeelde mappen voor mij zijn: videos, series en backup.
Het volgende dat ik wil doen is de mappen benaderen vanaf mijn Windows computer. Daarvoor kun je kijken in de netwerkfolder op Windows. Als je de NAS in een ander subnet plaatst (zoals ik eerder had gedaan), zul je deze hier niet terugvinden. Voor gebruiksgemak heb ik de NAS toch maar in hetzelfde subnet gezet, waarna deze wel zichtbaar is in het overzicht. Door te dubbelklikken op de naam van je NAS, je gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren, kun je ermee aan de slag!

Performantie

Via het testpanel van Tweakers en Synology werden 2x4TB-schijven meegeleverd. Deze schijven hebben een theoretische maximale overdrachtssnelheid van 243 MiB/s. In de praktijk zien we daar niet veel van omdat de netwerkinterface "slechts" 1 Gbps is. Bij het overdragen van gegevens loop je dus alleen tegen de limiet van de netwerkinterface aan en niet tegen de limieten van de schijven. De NAS heeft verder geen enkele moeite met het vlot lezen en schrijven van bestanden.

De webinterface werkt ook zeer vlot. Het enige dat ik hier kan opmerken is dat deze trager wordt naarmate je meer apps installeert. De impact is echter zeer beperkt en ik heb het ook niet als storend ervaren. Het enige dat je merkt is dat een applicatie niet meer direct opent, maar net een tikkeltje langer duurt.
Algemeen is het echt gewoon een vlot dingetje.

Stroomverbruik

Leuk om mee te nemen in de huidige economische omstandigheden waar elektriciteitsprijzen soms de pan uitrijzen: stroomverbruik. De NAS heeft de mogelijkheid om de schijven in slaapstand te zetten na een bepaalde (gekozen) inactieve tijd. Daarnaast kun je ook nog een opstart- en afsluitschema instellen. Ik heb geen van beide ingesteld en mijn ervaring is gebaseerd op het standaardgedrag van de NAS.

Om het verbruik te meten en te monitoren, heb ik een smart socket van mijn domoticasysteem (Loxone) ertussen gestoken. Wanneer de schijven in slaapstand staan, verbruikt de NAS 3 watt. Tijdens normaal gebruik verbruikt het apparaat 13 watt met uitschieters tot 17 watt. Als ik naar de grafieken van het verbruik kijk, zie ik dat de NAS gedurende lange perioden slechts 3 watt verbruikt. Alleen wanneer er gelezen of geschreven wordt, gaat het verbruik naar 13 watt.

Onder gematigd gebruik
Zonder gebruik

Na de synology enkele maanden te hebben gebruikt, moet ik concluderen dat de schijven nooit meer in slaapstand gaan. Daardoor zit het verbruik continue op 13 watt en hoger.

Media center

De NAS heeft geen mogelijkheid om containers (Docker) uit te voeren, waardoor veel use-cases voor meer gevorderde gebruikers wegvallen. Denk aan het draaien van Plex of Jellyfin en de bijbehorende downloadopzet met Sonarr en Radarr.
De NAS heeft echter wel de mogelijkheid om via het Package Center alternatieven te gebruiken. In plaats van Plex of Jellyfin kun je bijvoorbeeld Emby gebruiken. Als alternatief voor downloadclients met Sonarr en Radarr heb je "Download Station". Deze kan overweg met RSS, NZB, FTP, BT, kortom, torrenting.
Om de review niet nog uitgebreider te maken, ga ik niet verder in op de mogelijkheden van deze tools. Voor mij is het belangrijkste om na te gaan welke mogelijkheden er zijn. Zoek je een NAS die Plex kan draaien, dan valt dit model af. Ben je daarentegen tevreden met een alternatief (Emby), dan kan deze NAS wel als een mogelijke optie worden beschouwd.
Korte side-note: Emby werkt niet out-of-the-box, dus daar ben ik snel vanaf gestapt. Time is money.

Externe synchronisatie

Een back-up maken van je gegevens naar een NAS is een zeer goed idee. Hiermee ben je namelijk beschermd tegen een crash van je smartphone of computer. Maar wat als je huis afbrandt? Ik hoop uiteraard van niet, maar wat als? Dan wil je toch graag nog een back-up ergens anders hebben staan. Gelukkig zijn er enkele oplossingen hiervoor.
Ten eerste heeft Synology hieraan gedacht met zijn C2-storage (al dan niet in combinatie met de hybride gedeelde map). Dit is een betaalde dienst die voor 1 TB jaarlijks 72,59 euro kost (zie https://c2.synology.com/e...orage#c2-sb-pricing-plans). Deze dienst kun je ook gebruiken met de applicatie "Cloud Sync" uit het Package Center.

Cloud Sync heeft veel meer mogelijkheden dan alleen Synology's eigen C2-storage. De app stelt je in staat om je gegevens te synchroniseren met onder andere Azure Storage, Google Cloud Storage, AWS S3, Google Shared Drive, Onedrive, Dropbox, enzovoort. Met andere woorden, je hebt gewoon heel veel ingebouwde keuzes om je gegevens bij een externe partij op te slaan.
Zelf ben ik een gebruiker van Backblaze B2. Kort over Backblaze: dit is in vergelijking met AWS en andere grote cloudproviders een goedkope cloudprovider. Omdat ik de gegevens voor de connectie naar Backblaze bij de hand heb, is de setup kinderspel. Je geeft je KeyID en Application ID in, en daarna kun je de bucket (de opslagcontainer) kiezen of aanmaken op je Backblaze-account. Vervolgens kun je kiezen welke mappen je wilt synchroniseren en wanneer deze synchronisatie mag plaatsvinden. Ik plan de synchronisatie 's nachts in, zodat ik er overdag geen last van heb.

Houd er wel rekening mee dat je bij cloudopslag zoals S3 en Backblaze kosten hebt voor het downloaden van je gegevens. Zie https://www.backblaze.com/b2/cloud-storage-pricing.html.

Andere backups

Daarnaast zijn er ook nog applicaties voor het maken van back-ups van je smartphone, tablet en computer. Ik heb de smartphone-app voor iPhone getest en ook dit werkt weer heel vlot. Op een zeer eenvoudige manier kun je al je oude en nieuwe foto's van je iPhone op je NAS krijgen. Als je QuickConnect hebt ingesteld, kun je dit zelfs van buitenaf doen.

Tot slot is de netwerkkaart van 1 Gbps een gemiste kans naar mijn mening. De prosument gaat hoe langer hoe meer overschakelen op hogere snelheden waarbij er al meerdere producten en toepassingen 2,5 Gbps ondersteunen (moederborden, iets duurdere NAS systemen, switches,...).

Edit 03/10 mbt stroomverbruik

Heb jij ook een Synology DiskStation DS223, zonder harde schijven?