€ 1.059,- bij bol

Dell UltraSharp U4021QW Zilver, Zwart Review

9 mei 2023, laatste update op 9 mei 2023, 1.914 views Rapporteer

Na lang twijfelen mijn iMac 27" vervangen door een Mac Mini M2 Pro. Dan moet je natuurlijk ook een nieuwe monitor en dan blijkt er veel te kiezen. Uiteindelijk voor de Dell U4021QW gekozen vanwege het 5k2k formaat en de berichten dat de monitor zich goed zou gedragen op de Mac Mini.

Geen spijt van. De monitor werkt goed samen met de Mac via de Thunderbolt aansluiting. Alle gangbare resoluties worden prima ondersteunt tot en met 5120x2160. De kromming van het scherm went snel en de monitor staat stevig op de in hoogte verstelbare en kantelbare voet. Aansluitingen zijn mooi van onder ingevoerd (in tegenstelling tot de LG 5k2k monitoren) en het beeld is rustig en scherp.

Pluspunten

• Ultra-wide
  • 5k2k resolutie
  • In hoogte verstelbare voet
  • 40 inch
  • Dell Display Manager

Minpunten

• Helderheid
  • Stevigheid voet

Na uitgebreide overweging tussen de volgende schermen toch voor de Dell gekozen:
1. LG 34WK95U - mooie 34" voor ongeveer zelfde prijs (zie onder) met HDR en meer helderheid. Lees gemengde reviews over opstartsnelheid op de Mac en de voet.
2. LG 40WP95CP-W - redelijk gelijk aan de Dell, maar dan met HDR support en stuk prijziger want alleen nieuw te koop op het moment dat ik zocht. Vond ook de voet minder stevig overkomen dan die van de Dell.
3. Apple Studio display - geen ultrawide, erg duur en ik had in essentie dat scherm al staan. Om met de in hoogte verstelbare voet een scherm te kopen van 2200 euro ging me wat ver.

Na een paar dagen gewenning steeds prettiger in gebruik en het lijkt nu wel of mijn oude iMac scherm bol staat. Gebruik de monitor voor werk (development / databases), wat milde foto en video editing als hobby en game af en toe via Geforce Now. Over dat laatste gesproken: brilliant om te gamen op een ultra wide.

Ik gebruik het scherm dus in combinatie met mijn Mac Mini M2 Pro. Dat werkt vlekkeloos met de meegeleverde Thunderbolt kabel. Was eerst wat verbaasd dat er geen USB-c poorten verder op de monitor zaten, maar er zit een USB-a en c poort aan de onderzijde.

Onverwachts fijn is de Dell Display Manager. Hiermee kun je het scherm indelen in een aantal vlakken, waarbinnen apps zich gedragen alsof ze in een vol scherm zitten. Ik heb het scherm meestal opgedeeld in 6 vakken en als ik dan een applicatie sleep dan lichten die vakken op op het scherm. Bij loslaten binnen het vak maximaliseert de applicatie zich in dat vak. Het is op die manier superhandig en snel om veel applicaties naast elkaar te draaien en toch orde te houden.

Zijn er dan helemaal geen nadelen? Een paar kleine, maar ik stuur de monitor er niet terug om.
1. De voet is weliswaar in hoogte verstelbaar (en makkelijk ook) en de monitor kan kantelen, maar de monitor wiebelt wel een klein beetje op de voet bij wat steviger tikken. De iMac deed dat niet, maar was ook een stuk minder breed.

2. De voet is zilver van kleur. Ik kijk recht naar een raam achter het scherm en de zon kan vervelend reflecteren op de voet. Als die mat zwart zou zijn dan zou dan imho minder storend zijn.

3. Wellicht de belangrijkste : de helderheid. Die wordt opgegeven als 300 nits, maar getest rond de 280. Dat is helder genoeg, ook wel met een raam op de achtergrond, maar de iMac kan veel helderder en ik draai nu wel soms op 100%. Het zou fijn zijn als daar nog wat ruimte in zat, maar het werkt prima en is denk ik ook een kwestie van wennen.

Ik kocht de monitor refurbished via Now Thats's IT (gevonden via Tweakers prijsvergelijk) voor net geen 1100 euro. Paar kleine plekjes op de voet, maar scherm helemaal 100% en voor dat geld koop je geen mooier scherm op dit moment.

Heb jij ook een Dell UltraSharp U4021QW Zilver, Zwart?

Mooie review!

Zelf ook de gelukkige bezitter van een iMac 2019 27" formaat. Na dat ik er zelf een SSD in geplaatst had werd die altijd maar trager in opstarttijd. Ik dacht hem ook van de hand te doen en zat ook al naar een MacMini/MacStudio te kijken icm zo'n UltraWide.

Omdat de combo vrij duur zou uitkomen, je betaalt voor zo'n Ultrawide met zo'n hoge resolutie zoals die Dell hier besproken, toch al gauw 1500€. Desondanks doe ik hobbymatig al eens wat videobewerking en dan is zo'n breed geval toch leuk voor je timeline denk ik. Corrigeer als ik fout ben ;-)

De iMac inmiddels toch terug tip-top gekregen met een ander merk SSD en voorlopig doe ik daar nog mee door.

Als techneut in die dingen vraag ik me wel af welk bedrijf de elektronica maakt voor Dell schermen. Ik kan niet geloven dat ze dat zelf doen... Altijd leuk om te weten "wat als" het ding eens kapot gaat.
Dank. Ik heb me nog niet verdiept in wie het scherm gemaakt heeft. De 40 inch ultra wides hebben wel allemaal redelijk gelijkende specs qua kromming en nits, maar de Lg heeft wel HDR. Toen ik de Dell kocht waren er twee aanbieders met refurbished schermen, allebei rond de 1100 euro.

Ik heb nog niet heel veel video en foto gedaan, maar vooral werkend is het een fijn scherm. Heb mijn e-mail open, slack, browser, postman, vsc, en de giro ;-)
Op welke resolutie heb je ‘m precies staan? Ik las op macrumors nl dat, zodra je ‘m op 5120x2160 zet de letters en icoontjes veel te klein zijn om nog goed te kunnen lezen.
Precies op die. Je kunt formaat van iconen aanpassen en tekst is prima leesbaar. Het valt mij niet tegen, alleen de helderheid is echt minder dan de oude iMac.
Deze monitor stond ook op mijn shortlist en ook vanwege een nieuwe Mac (Studio), maar ook omdat een van mijn monitoren (een 30" Dell uit 2008) er na 15 jaar mee was gestopt.

Kortom die vorige Dell had het heel lang uitgehouden. Ja, die was ook € 1400 indertijd, maar als hij het zo lang naar tevredenheid volhoudt, is dat het wel waard.

Intussen ben ik verwend / gewend geraakt aan een (lichtgebogen) 4K / 40" monitor, vandaar dat ik bij deze terecht kwam, maar ook omdat je eigenlijk zo zachtjes aan wel naar een wat hogere resolutie wil, na al die jaren 4K, op zo'n groot scherm, aangezien dat technische al lang mogelijk is. Vroeger zat de beperking meestal in de videokaart maar nu eerder in het feit dat er weinig keuze is als je de beste eigenschappen wil, namelijk:
  • 40"
  • gebogen scherm want je zit er dicht bij
  • groter dan 4K resolutie
  • hoge verversingssnelheid, minimaal 120 maar liever 240
In de praktijk zijn veel schermen OLED, wat tot mijn verbazing bijna altijd gedoe geeft met auto-dimming, wat de fabrikant verplicht aan heeft gezet uit angst voor inbranden.

De reden dat ik dit scherm niet gekozen heb, is mede vanwege de prijs, maar ook omdat ik nu toch echt een hogere refresh rate wilde dan 60Hz. Iedere PC met een beetje 'meer' videokaart kan al jaren veel hogere framerates aan, ook die van Apple. Dan wil ik daar ook gebruik van maken.
Deze review is natuurlijk al wel ruim een jaar oud en Dell heeft inmiddels een opvolger die 120 Hz heeft, nog steeds 5k en hogere helderheid. Ik zou nu geloof ik die ook wel kopen, maar upgraden is nog beetje zonde: https://www.dell.com/nl-n...itoren-monitoraccessoires
Ah, ja, dat is al beter. Wel jammer dat hij nog steeds niet (echt) 10-bits is qua kleurdiepte, maar ‘8-bit + FRC’, wat neer komt op 8-bits kleuren waarbij de monitor dan razendsnel tussen de twee dichtstbijzijnde kleuren gaat staan knipperen. Bij een andere monitor die ik had, gaf daar een onrustig beeld, hoewel je dit niet zou moeten kunnen zien. Al was dat wel een heel ander type scherm. Maar voor een kleine 2000 euro mag je wel 10-bits verwachten, vind ik.

De ‘oude’ versie is trouwens wel 10-bits, waarom de nieuwe dan niet?

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 23 juli 2024 16:45]