€ 268,95 bij Megekko

Synology DiskStation DS223, zonder harde schijven Review

10 mei 2023, laatste update op 17 mei 2023, 5.027 views Rapporteer
Testpanel +2

De DS223 is een nas voor thuis gebruiker of de eenmanszaken. Hij doet wat 'ie moet doen, een centrale plek zijn voor data opslag, met ook nog extra mogelijkheden. Net als alle andere NAS producten kun je verwachten dat deze NAS lang wordt ondersteund door Synology. Al met al een prima aankoop.

Pluspunten

• Compact
  • Stil
  • Goede Bouwkwailteit
  • Lange ondersteuning van de software

Minpunten

• Mis een aantal Apps
  • Prijs
  • één 1Gbit poort

(kleine disclaimer: door mijn dyslexie kunnen sommige zinnen niet goed leesbaar zijn. Ik word er graag op gewezen om deze aan te passen.)

Inleiding

Via het Tweakers Testpanel heb ik de mogelijkheid gekregen om de nieuwste telg van Synology, de DS223, te testen. Dit is een 2-bay nas die in februari het levenslicht zag. De DS223 positioneert zich voor thuis gebruik of voor (imho, zeer) kleine kantooromgevingen. Klein van formaat en degelijk gebouwd, maar helaas met maar één 1Gbit netwerk poort.

Wat zit er in de doos

Als eerste natuurlijk de synology zelf. Deze ligt netjes in een vilt jasje te wachten om uitgepakt te worden. Verder wordt er een stroomkabel (50cm c13 kabel) en een losse adapter meegeleverd met een output van 12V 5A. Daarnaast wordt er een standaard cat5e netwerkkabel meegeleverd van een 1m lang. En als laatste wordt er een zakje met 10 schroeven meegeleverd.

Specificaties

CPU en Geheugen
De synology uitgerust met een Realtek RTD1619B CPU en 'maar' 2GB DDR4 geheugen. Ik vind vandaag de dag 2GB aan geheugen wat aan de karige kant. Zeker als je bedenkt dat de DS218 destijds ook maar met 2GB DDR4 was uitgerust. Aan de chipset zou het niet moeten liggen. Zijn broertje RTD1619 ondersteunt namelijk 4GB van wat ik heb weten te achterhalen.

Netwerk
Aan de achterzijde van de DS223 bevindt zich één 1Gbit netwerk poort. Dit lijkt een beperking van de gebruikte chipset te zijn. Liever had ik gezien dat er één 2.5Gbit port aanwezig was of minimaal twee 1Gbit poorten.

HDD/SSD Bays
Er zijn twee bays aanwezig op de Synology. Deze kunnen gebruikt worden voor zowel 3,5" harde schijven als voor 2,5" SSD's of harde schijven.
De door Synology geleverde schijven voor deze review, zijn Synology's eigen HAT-5300-4T. Dit zijn Enterprise schijven die op een snelheid 7200rpm draaien en een maximale doorvoer snelheid kunnen halen van ongeveer 240MiB/s. Ook levert Synology 5 jaar garantie op deze schijven, wat natuurlijk mooi meegenomen is.

Andere specificaties
De DS223 heeft in totaal 3 USB 3.2 poorten. Twee aan de achterkant en één aan de voorkant.
Naast de nodige status lampjes, Powerknop en Copy knop and een kensington Security slot heeft de DS223 ook nog een 92mm Fan aan de achterzijde.

Afmetingen
De afmeting van de DS223 zijn 165mm Hoog, 108mm breed en 232,7mm lang. Dit is inclusief de uitstekende aansluiting van de adapter achterop de DS223.

Protocols
De DS223 ondersteunt een aardig aantal protocollen, waaronder SMB, AFP, NFS, WebDAV, CalDav en OpenVPN. Voor mijzelf zal ik het meest gebruik maken van SMB en WebDAV (middels Filestation). Misschien dat ik in de toekomst ook met OpenVPN ga stoeien.

Vormgeving

De DS223 ziet er netjes uit. Degelijk, geen poespas, geen overbodige kerstboom aan ledjes/kleurtjes. Ten opzicht van mijn bejaarde DS110 vind ik de zwarte uitvoering heel mooi. De voorkant kan verwijderd worden om bij de disken te komen. De behuizing heeft een matte afwerking met hier en daar glanzende accenten.

Bouwkwaliteit

Zoals ik van Synology gewend ben is de bouwkwaliteit goed en voelt stevig aan. Doordat het inbouwen van de disks door de brackets aan de voorkant gebeurt, hoeft de behuizing niet uit elkaar. Dit zorgt er voor dat de behuizing een stuk steviger aanvoelt dan bijvoorbeeld mijn bejaarde DS110.
Om alsnog het binnenwerk te kunnen zien is hier dus wat extra inspanning voor nodig. Maar ik ben nu eenmaal een tweaker, dus speciaal voor jullie heb ik tijd genomen om synology open te schroeven en een aantal foto's te maken.

Inbouwmogelijkheden

Aangezien de DS223 een desktopmodel is, kun je de NAS niet makkelijk inbouwen ergens. Ook is er geen beugel verkrijgbaar waarmee je 'm misschien aan de muur kan hangen. Ik heb 'm zelf op een plank in de meterkast staan, waar ook de rest van mijn apparatuur staat.

Kwaliteit voeding

De voeding ziet er op het oog goed uit. Deze is stevige gebouwd en na een paar uur de NAS te hebben draaien wordt de voeding ook niet te warm. Ik heb helaas geen kwh meter om te zien wat deze NAS verbruikt in idle of load en of dit in lijn ligt met wat Synology aangeeft. Namelijk 17W bij access en 4W bij slaapstand van de harde schijven. De voeding zelf is afgemeten op 12V-5A, wat uitkomt op een ruime 60W. Het koppelen van een paar extra USB schijven moet geen enkel probleem zijn.

Modbaarheid Hardware

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Die is er niet. What you see is what you get. Het geheugen is niet uit te breiden. En zal waarschijnlijk vastgesoldeerd zijn op het logicboard. Externe harde schijven zijn alleen aan te sluiten via USB.

Modbaarheid Software

Naast de standaard software die vanuit DSM7 geleverd wordt, zijn er ook een aantal community package sources die je kunt instellen op de nas. Dit is vooral handig voor software die synology zelf niet levert. Denk aan bijvoorbeeld aan de kant en klare oplossing van Owncloud of sabnzb. Maar dat is dan ook de meest "modbare" software die je kunt krijgen. Het OS is in zoverre aan te passen dat je een andere achtergrond kunt kiezen bijvoorbeeld.

Koeling

De Synology wordt gekoeld door een 92mmØx25mm fan. Via de logo's aan de zijkanten en de drive bays aan de voorkant wordt lucht aangezogen, die vervolgens via de fan aan de achterzijde wordt uitgeblazen. De fan zelf zit met 4 schroeven vast. Dus ook bij vervanging hoeft de behuizing niet open. Dit is de voor zover ik kan zien en horen ook enige fan die de Synology heeft. Er lijkt dus geen actieve koeling voor de CPU zelf te zijn. Nu ik de DS223 een paar dagen heb draaien in de meterkast is de temperatuur van de disken rond de 26 graden. En het systeem zelf geeft een 31 graden aan.

Geluidsproductie

De DS223 is stil. Maar in een stille ruimte zul je deze wel op de achtergrond horen blazen. Vergelijk het met de pomp van de vloerverwarming als je deze hebt. Als de harde schijven aan het werk zijn dan hoor de DS223 wel. Ik zou 'm zelf niet in de woonkamer hebben willen staan. In de meterkast staat 'ie prima.

Inbouwen van hardware

Voor de review heeft Synology twee HAT5300 4TB enterprise disken meegeleverd. Deze worden ingebouwd in de twee Brackets van de DS223. Persoonlijk ben ik meer fan van vastschroeven van harde schijven. De Brackets in de synology hebben een kliksysteem om de harde schijven vast te zetten. Door deze los te halen en de schijf op zijn plek te houden en vervolgens deze twee strips weer terug te plaatsen kun je de schijven vast zetten. Ik heb daarna nog geprobeerd ze los te krijgen met de strips op hun plek, maar dat is niet gelukt. De Brackets zijn voorzien van rubbers om vibraties tot het minimum te beperken. Ondanks dat alles goed vast lijkt te zitten, geeft het mij geen goed gevoel. Ik zie liever dingen geschroefd zitten. Maar dankzij deze strips is het inbouwen van de disken een fluitje van een cent.

Het inbouwen van 2,5inch disken/ssd's is gewoon mogelijk met deze Brackets. Er zijn 4 schroefgaten aanwezig waar de 2,5inch disk of ssd op vastgeschroefd kan worden. Schroeven hiervoor zijn meegeleverd.

Installatiegemak

Het installeren van de DS223 is kinderspel als je affiniteit hebt met IT. Voor een digibeet kan ik me voorstellen dat sommige dingen toch een beetje als abracadabra kunnen overkomen. Om de installatie te kunnen uitvoeren kun je twee dingen doen. Je browser wijzen naar het volgende adres: http://find.synology.com/ of gebruik maken van de Synology Assitant. Omdat bij mij de Assistant nog op mijn mac stond, heb ik deze opgestart. En vrijwel direct kwam de synology tevoorschijn. Hier was ook te zien dat de DS223 was geleverd met DSM7.0.1. Direct na het verbinden wordt de browser gestart en doorloop je de stappen voor de installatie. Ik heb er voor gekozen om het gros van de instellingen op standaard te laten staan, zoals een niet poweruser waarschijnlijk ook zal doen. Zo heb ik niet gekozen voor het automatisch updaten van de DSM bijvoorbeeld.

Opslag Pool

Nadat de installatie gedaan is, wordt de NAS herstart en en kun je aan het inloggen en stel je de Opslag Pool in. Ook hier heb ik gekozen voor de standaard opties die synology aangeeft. In dit geval is dat een setup van Synology Hybrid RAID (mdadm software raid) in combinatie met Btrfs. Er kan gekozen worden voor RAID 0 of 1, en JBOD naast SHR. En als filesystem is Ext4 nog een optie.

Firmware Update

Omdat er in de NAS twee disken van Synology zelf zitten, kreeg ik ook de meldingen dat de disken waren voorzien van een nieuwe firmware.

Beschikbare Apps

Bijna alle synology DSM apps worden ondersteund, behalve de apps die meer zijn gericht op het MKB. Zo heb ik Active Backup for business en de High Availabilty app niet in de lijst voorbij zien komen. Maar ook in de community repo's is Plex de grote afwezige.

Performance

Voor de performance ben ik expres niet uitgegaan van een lab opstelling, maar van hoe ik de NAS in het dagelijks leven zou gebruiken.
Dat betekent dat ik middels FileStation een backup van mijn iphone foto's maak en bestanden heen en weer naar mijn Mac kopieer over wifi.

Dan kom ik op de volgende doorvoersnelheden uit.
Verbindingssnelheid van de wifi ligt tussen de 100 en 170Mbps.

Voor grotere bestanden (>200M)
WriteRead
~10,5MB/s~13,9MB/s

Voor kleine bestanden (<5M)
WriteRead
tussen de 2,3MB/s en 8MB/s5MB/s en 10MB/s

Belasting op het systeem
CPUMemory
> 10% > 15%

Prijs

Voor de prijs waarmee de DS223 te koop staat had ik liever gezien dat deze minimaal twee 1Gbit poorten tot zijn beschikking had. Alsmede een net iets krachtigere CPU. Maar ik moet eerlijkheidshalve toevoegen dat Synology een rijke set aan Apps en mogelijkheden in DSM levert en meerdere jaren de software blijft ondersteunen, waaronder kosteloze upgrades naar nieuwe versies toe. Er zijn maar weinig fabrikanten die dit doen. En daar betaal je natuurlijk ook voor.

De schijven daarentegen vind ik wel te duur. Het mogen dan wel enterprise schijven zijn met 5 jaar garantie, maar met de huidige prijs van €200 per disk vind ik dat het geld niet waard. Voor in totaal €100 meer heb je twee Seagate Exos X16 Enterprise 10T schijven, bijvoorbeeld. Nee, ik had daar een andere keuze in gemaakt als ik de disken zelf had moeten kopen.

Synology heeft met de DS223 een prima thuis nas afgeleverd. Deze is compact, stil en niet onbelangrijk energiezuining. De performance is goed. Zeker als je zoals ik alleen maar over wifi verbindt. De doorvoersnelheden komen overeen met de verbindingsnelheid van de wifi. Voor mij is de NAS voldoende. Deze zal voornamelijk gebruikt worden voor centrale opslag. Ik denk dat de NAS zonder problemen als DNS en AD server kan dienen. Met OpenVPN erbij en misschien iets van een Home Assistent installatie blijft er genoeg rekenkracht over.

Heb jij ook een Synology DiskStation DS223, zonder harde schijven?

HomeAssistant op een NAS die geen Docker ondersteuning heeft?

Alleen de +modellen ondersteunen virtualisatie, met een standaard model kun je vrijwel niets aan leuke extra’s toevoegen
De Synocommunity package Home Assistant Core is beschikbaar voor deze architectuur 7.1 rtd1619b. Het is dan inderdaad geen docker image.
Plex is ondertussen ook beschikbaar als gewone package.
Ik was heel entausiast over mijn DS213 en wilde overstappen naar DS223. Ik heb deze nas dan ook gekocht en hierop DSM7 geinstalleerd, maar wat was ik teleurgesteld. Ik heb het ingepakt en weer terugverzond.
De "professionele" Synology Photo was voor mij een stap terug. Mijn hele fotocollectie van ca 25 jaar heb ik genaamlabeld met Pica. DS Photo herkende al die namen, maar Synology Photo niet. Heel fijn dat er face reconation erop zit, maar het zou heel fijn zijn als hij de bestaande naamlabels zou herkennen. Ik zal Synology weer overwegen als deze functionaliteit erin is gebouwd. Volgens mij is dit niet roketscience. Of Synology zou het fotomanagement functie op het niveau brengen van Picasa (die al 7 jaar niet meer word geupdate nb).

Voorlopig kijk ik rond.