€ 1.399,- bij ALTERNATE.nl

Samsung Galaxy Book3 Pro (14", i7, 16GB, 1TB SSD, Qwerty) Beige Review

djoenez Testpanel
7 mei 2023, laatste update op 7 mei 2023, 2.377 views Testpanel

Samsung Galaxy Book3 Pro (14", i7, 16GB, 1TB SSD, Qwerty) Beige

Een mooie laptop om te zien, licht en natuurlijk het schitterende scherm (op een laptop nog nooit zoiets moois gezien eigenlijk), Samsung laat jammer genoeg wel wat steken vallen met de koeling van deze laptop en wat kleine design keuzes die ik niet begrijp.

Als je een macbook AIR wilt hebben zonder aan apple vast te zitten, dit is je apparaat!

Voor de prijs een 3.5 ster product, stel dat hij 300-500 euro in prijs zakt is dit een 4 tot 4.5.

Pluspunten

• Scherm
  • Gewicht
  • Dikte
  • Accuduur
  • Behuizing

Minpunten

• Luidruchtig
  • Bloatware
  • Bekrast snel

3 van 5 sterren (Voldoende)
Disclaimer: Ik ben gevraagd door Samsung (via tweakers) om een review te schrijven over deze laptop, ik krijg hiervoor een beloning (oordoppen) T.W.V ~ 130 euro.
Dit betekent niet dat ik (zover als mogelijk) biased zal zijn in dit review. Ik ben normaal geen gebruiker van laptops in dit segment (ultrabooks, +2000 euro), neem dit dus ook mee in onderstaand review.

Algemene beoordeling

Samsung heeft met deze laptop een mooie dunne en lichte laptop gemaakt, de behuizing voelt zeer solide aan met weinig flex, het toetsenbord (ook al heeft deze weinig travel) voelt secuur aan, het touchpad is zeer groot en gevoelig. De echte ster van deze laptop is het prachtige AMOLED scherm, hoge resolutie (2880x1800), op het oog zeer kleur echt (volgens de website 120% DCI-P3), zwart is echt zwart en een mooie bijkomstigheid is de 120Hz ververs snelheid. Ook mag een opmerking over de speakers niet ontbreken, klinken zeer goed en kunnen vrij hard zonder te vervormen (met nog enig laag te bespeuren!) Verder zijn de aansluit opties prima, maar niet overdreven (1 USB-A en geen UTP aansluiting).
Er zijn wel wat mitsen en maren bij deze laptop, het grootste minpunt is wel de temperatuurhuishouding, zelfs op “quiet mode” zal je de laptop blijvend horen, de fans moeten hard werken om de (naar beneden geschaalde) 20W TDP processor onder controle te houden met browsen of typen. Er is ook nog een echte “silent” modus, waarbij de TDP nog verder naar beneden wordt gedraaid, dit is jammer genoeg ook duidelijk merkbaar in de prestaties van de laptop.
Een ander onbegrijpelijk design punt is te vinden bij de plastic bezel van het scherm, deze loopt in de hoeken rond af, waardoor de bezel een deel van het scherm verspert, ik zie niet snel een reden hiervoor behalve een designer die dacht leuk te zijn, een onbegrijpelijke misser.
Verder merk ik op dat de behuizing nog wat scherp is en snel bekrast, ik heb geen sieraden om maar er waren hier en daar na een week heel voorzichtig gebruik al wat krasjes ontstaan, dit lijkt mij niet de bedoeling.
Al met al, in potentie een zeer goede laptop, maar wel wat steken laten vallen, als ik 2000+ euro spendeer verwacht ik designkeuzes waar ik het niet mee eens ben, niet tekortkomingen.

Featureset

Ik kan mij zo inbeelden dat de gemiddelde koper van deze laptop een persoon is die niet te zware toepassingen hoeft te draaien (denk aan CAD, video editing, simulaties) maar verder geen enkel compromis wil terwijl hij/zij veel op reis is.

Qua onderdelen is Samsung dat ook gelukt, een i7 met 16GB ram koppelen aan een hoog resolutie 14” AMOLED scherm kan je eigenlijk al niet meer misgaan. Tel daarbij op dat de behuizing van metaal is (geen flex in het frame te vinden), de laptop zelf zeer dun is (even dun als de macbook air!) en lichter is dan de macbook air zet SAMSUNG hier een interessant product in de markt.
Voor de gebruiker die niet zware toepassingen hoeft te gebruiken en veel onderweg is is deze laptop al heel compleet te noemen. Een i7 is in dit segment al snel overkill te noemen, maar de keuze voor 4 performance cores en 8 efficiency cores geeft de laptop een wat langere adem. 16Gb ram DDR5 is vrij standaard (1 stick, onduidelijk of er nog een tweede ingezet kan worden).
Ook een worthy mention zijn de speakers, ik heb denk ik nog nooit zulke goede speakers in een laptop gehoord, ze kunnen ontzettend hard zonder te vervormen en er zit nog redelijk (zeker voor een laptop) laag in. Onder de indruk!
Verder is de aanknop / vingerafdruk scanner een leuke toevoeging, de scanner werkt snel en is redelijk secuur (al is hij wel wat picky over hoe je je vinger erop zet).

Waar ik niet over te spreken ben is de hoeveelheid bloatware, behalve dan de Samsung apps (die trouwens goed samen werken met mijn samsung mobiel, screen sharing en bestanden overzenden is eenvoudig, maar geef tenminste wel een keuze of je al deze software op je PC wilt hebben) zie ik ook nog een mcafee trail, Goodgame Empire? En TikTok op de laptop staan. Again; dit is een 2000+ euro laptop, ik wil niet meteen als ik de laptop uitpak een verse install doen, verdien je niet genoeg aan de laptop dat er ook nog geld verdient moet worden via reclame? Een rare keuze.

Beeldkwaliteit

Hier kan ik vrij kort over zijn, een ongelofelijk goed scherm, de hoge resolutie, felle kleuren, een idioot dynamisch contrast (wat natuurlijk bij OLED hoort) en de 120Hz verversingsnelheid is een verademing als je 1080P IPS schermen gewend bent op een laptop.
Wel een hele rare keuze van samsung is om de bezel in de hoeken over het scherm heen te plaatsen, het is zelfs zo groot dat je je muis in zijn geheel er achter kwijt kan aan de rechterkant. Ik snap deze keuze niet en vraag mij ook erg af waarom dit is gedaan, er is namelijk ruimte om niet de hoeken af te ronden dus mijn vermoeden is een esthetische keuze (wat voor mij onacceptabel is).

Ergonomie

Goed! Ik ben zelf een fervent gebruiker van mechanische toetsenborden dus ik ben over laptop toetsenborden niet snel tevreden. Het probleem met dunne laptops is natuurlijk dat er weinig ruimte is om travel te bewerkstelligen in het toetsenbord. En dat is bij deze Samsung ook het geval, de oplossing is dat het aandrukkracht die nodig is om de toets in te drukken vrij hoog is, waardoor je uiteindelijk wel het gevoel hebt dat je echt iets aandrukt. Het touch pad is groot en wordt met 147Hz uitgelezen wat een responsieve ervaring geeft.
Wel merk ik op dat bij zware belasting van de laptop de plek waar je palmen op liggen warm worden, verder zijn de randen ook iets aan de scherpe kant, die worden na een tijdje wat vervelend.
mobiliteit en accuduur
Qua “meenneembaarheid” van deze laptop valt er weinig op aan te merken, de laptop zelf is licht en dun (vergelijkbaar of beter dan de macbook air!) en de bijgeleverde charger (65W wall plug) en kabel zijn makkelijk in dezelfde tas te gooien.
Accuduur lijkt goed, met licht browsen en wat tekst verwerken geeft hij 16u resterend aan op 99%, wat zeer netjes te noemen is! Ik lees in andere reviews dat een redelijke workload kan rekenen op zo’n 12-14u. Prima.

Prestaties

(disclaimer: ik ben een persoon die teveel geld uitgeeft aan dure fans om mijn PC stil te krijgen, mijn vrouw vondt ook dat de laptop zeer luidruchtig is).

Om dit onderdeel zo min mogelijk subjectief te maken heb ik een aantal benchmarks uitgevoerd nadat alle bios updates / windows updates zijn uitgevoerd (1.5u!). De laptop staat tijdens de benchmarks op een standaard (10cm hoog) waarbij er geen obstructie is van de in en outlet.
Allereerst cinebench op Quiet (dus niet silence, ik vindt deze modus eigenlijk niet werkbaar namelijk) modus, daaronder de resultaten in performance mode:

De vraag is meteen, wat is goed hoorbaar? In een stille ruimte of tijdens een gesprek zijn de fans duidelijk te horen. Wat voor mij storend is en ik zou dit niet snel accepteren van zo’n dure laptop.

Als je de twee tests vergelijkt is het duidelijk dat de koelingoplossing van Samsung prima 1 core onder bedwang kan houden (zelfde scores), vergelijk je de multi-core test dan zie je dat de CPU meer ruimte heeft gekregen, en hier ruil je voor in dat je een kleine turbine op je bureau hebt gekregen, niet acceptabel maar wel een prima score! Intel geeft zelf aan dat de max TDP van deze chip 64W is, maar dit zie ik niet terug op deze laptop (CPU-Z geeft 28W aan). De CPU clocked soms wel even naar de 5GHz maar wordt dan al snel ingehaald door de (in mijn insziens) te kleine koeling oplossing voor deze chip. Zelfs de minimum assured power tijdens cinebench (20W) wordt net gehaald met veel kabaal. Hier had meer aandacht aan moeten worden besteed!
Verder ook nog userbench mark gerund (performance mode), deze gaf het volgende aan:

Gaming: 27% Desktop: 101% Workstation: 27%
CPU: 89% (Performing above expectations)
GPU: 18.5% (Performing as expected)
Drive: 533% (Outstanding performance)
RAM: 160% (below expectations, XMP profile ok?)

Met een externe GPU zou je hier nog een goede game PC van kunnen maken lijkt mij!

En als laatste ook nog een SSD benchmark (averaged from 5 tests, 1 GiB):
Read (MB/s) Write (MB/s)
SEQ1M Q8T1 5130 4954
SEQ1M Q1T1 2131 4927
RND4K Q32T1 457 704
RND4k Q1T1 53 230

De Western Digital PC SN740 NVMe SSD werkt goed, sequentiele read/writes liggen tegen de marketingwaarden van WD aan.

bouwkwaliteit en robuustheid

Over het algemeen goed, de laptop heeft nauwelijks tot geen flex en het metaal voelt solide aan, wel valt mij op dat in de week dat ik hem mocht gebruiken voor deze review al wat krasjes zijn ontstaan, ik draag zelf geen sieraden en heb de laptop alleen maar in een standaard laten staan, dus waar dit vandaan komt is mij onduidelijk.
Ook mocht ik de laptop open maken, zeker interessant gezien de in mijn ogen te kleine koelingcapaciteit. We beginnen met het verwijderen van de voetjes (niet vastgelijmd, +1 samsung). Waarna er 4 kruiskop schroefjes verwijderd moeten worden.
Daarna wordt het wat lastig, met een plastic spudger moet je langs alle klemmetjes (en best wat kracht zetten), voordat je de laptop open hebt.
Wat meteen opvalt is de grote batterij, verder zien we geen RAM, mijn vermoeden is dat deze is vast gesoldeerd net zoals de WiFi kaart links boven. Wel is er nog een extra full size M2 slot rechts te zien.
Ik heb ook de 4 speakers gevonden, volgens marketing plaatjes komt er geluid van boven af de laptop, maar de feitelijke plaatsing van de speakers spreekt dit tegen.

Nog een foto ter vergelijking van mijn lenovo werklaptop, hij zou er qua dikte twee keer in passen!

warmte- en geluidsproductie

Hierboven het er al over gehad, mijn vermoeden is dat de koeling van de CPU niet adequaat is uitgevoerd in deze laptop. De laptop is hoorbaar tijdens normaal browsen in balanced of performance mode, in silent mode is de laptop helemaal stil doordat de CPU niet meer boven de 13W uitkomt, dit levert wel een traag reagerende laptop op. Quiet mode is dan de beste oplossing, met een TDP van 20W voelt de laptop snel aan en is het geluid “te doen”.
Een oplossing van dit raadsel is te vinden in deze foto hieronder:
Een deel van de fans is zelfs afgesloten van de intake, en de rest van de intake is (waarschijnlijk voor stof/water) dicht gemaakt, had op zijn minst de hele fan onbelemmerd lucht kunnen laten aanzuigen was er misschien al wat minder een probleem geweest.

Verder valt mij op dat de wallplug charger die samsung meelevert ook zeer warm wordt, de eerste keer aanraken vroeg ik mij af of dit wel goed zou gaan.

prijs

Als je deze laptop kan kopen voor 1500 euro lijkt mij het een no-brainer, het scherm, ergonomie, gewicht en grote zijn in mijn (beperkte) ogen ongeëvenaard. Als je geen mac wilt hebben maar wel een macbook air is dit je apparaat. Ik zou aanraden niet de i7 te nemen maar de i5 ivm de koeling (al zijn de TDP waarden hetzelfde verwacht ik dat je meer hebt aan de i5, aangezien bij de i7 de extra cores weinig toevoegen ivm temperature throttling).

Heb jij ook een Samsung Galaxy Book3 Pro (14", i7, 16GB, 1TB SSD, Qwerty) Beige?

Bloatware is inderdaad altijd vreemd, zeker op een prijzige notebook als dit. Maar buiten McAfee en de Samsung-apps (die inderdaad best aardig werken als je al in het Samsung-ecosysteem zit) zijn het gewoon dingen die tegenwoordig met Windows komen (TikTok en bepaalde games o.a. waarvan je een icoontje ziet in het startmenu en als je erop klikt, het geïnstalleerd wordt). Ik denk niet dat Samung de controle over deze Windows-eigen toevoegingen heeft.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 22 juli 2024 17:29]

Hoeken van thumbnails, van menu's, van windows, van knoppen, zelfs van het beeldscherm zelf moeten en zullen afgerond worden. Dat is 'modern'. Of het enig nut heeft of zelfs de functionaliteit negatief beïnvloedt, maakt niet uit. Ook de afrondingstraal zelf is niet belangrijk. Die mag overal anders zijn in het OS. Punt is dat elke hoek afgerond wordt. Koste wat kost!