Intel X25-M SSDSA2MH120G2K5 120GB Review

harmageddon
14 november 2010, laatste update op 20 november 2010, 4.800 views

Intel X25-M SSDSA2MH120G2K5 120GB

Reden van aanschaf Tot gisterochtend had ik 3 disken in mijn PC. Samsung 500GB F1 2x Samsung P160 in raid0 Omdat 1 van de Raid0 schijven al voor een langere tijd aan het resoneren was, moesten ze preventief vervangen worden voor iets anders. Want dataverlies overkomt ons allemaal eigenlijk wel een keer, en dat wil je natuurlijk voorkomen! Keuzes maken Na 2 weken rondgekeken te hebben op GoT in Het grote SSD topic ~ Deel 6 en SSD heb ik besloten om de Intel 120GB X25-M te kopen in combinatie met de...

Pluspunten

• Snel
  • Stil
  • Redelijke prijs/GB

Minpunten

• Prijs (hopelijk daalt deze in de toekomst)

Reden van aanschaf
Tot gisterochtend had ik 3 disken in mijn PC.
Samsung 500GB F1
2x Samsung P160 in raid0

Keuzes maken
Na 2 weken rondgekeken te hebben op GoT in Het grote SSD topic ~ Deel 6 en [BBG aanschaf] SSD heb ik besloten om de Intel 120GB X25-M te kopen in combinatie met de Samsung EcoGreen F4EG, 2TB te kopen.

Prestaties
Zoals te zien is in het screenshot (ik zal later vandaag of komende week nog wat testjes doen) valt te zien dat de snelheden prima zijn. Uiteraard is dit op basis van een schone Windows 7 x64 installatie.
In windows heb ik Indexing (alleen van de ssd), hibernate, pagefile en superfetch uitgezet. Om de prestaties optimaal te houden.
Windows boot nu in ongeveer 15~20 seconden inclusief de bios.

Ik voeg later vandaag of in de loop van deze week nog wat extra dingen toe.
edit: HDtune screenshot toegevoegd.

Heb jij ook een Intel X25-M SSDSA2MH120G2K5 120GB?

Prima review,

Ik zit er ook aan te denken zon ding aan te schaffen, hij is lekker snel.

Een review hoeft niet lang te wezen om nuttig te zijn.
Extra toevoegingen en de prijs/prestatie verhouding heb ik er expres niet bij gezet omdat ik deze heb gelezen in de topics die ik aangewezen heb. Hier vindt je namelijk genoeg informatie. En bovendien vindt je dit ook in vele andere reviews, dus waarom zou ik dat herhalen?
Omdat het handig is als je alles in 1 oog opslag kan lezen en niet 10 tabs op hoeft te hebben om de informatie te kunnen vinden ;)

Eerlijk gezegd vind ik dit persoonlijk ook gewoon zeer matig het is een forum post geen review nu imo. 2 Sterren voor de moeite en het feit dat er toevallig een paar kleine tips in staan die men zou kunnen na kijken, want dat hoort Windows 7 zelf al uit te zetten als het een SSD detecteerd. Pagefile is trouwens meer afhankelijk van de hoeveelheid geheugen in je systeem dan het feit of je een SSD heb of niet.
Mooie vergelijking, korte review -> scriptie/onderzoek/promotie :w

Ga eens voor de spiegel staan en reflecteer eens op jezelf voordat je met zulk soort reacties gaat smijten naar andere.
Laten wij eerlijk zijn, jij bent de persoon die zich hier meldt met een mooie missie.
Helemaal niet. Hij is hier degene die vrijwillig en dus gratis informatie verschaft. Niemand verplicht jou om dit te lezen en de reviewer had er ook voor kunnen kiezen helemaal niets te posten. Het klinkt hard, maar jij hebt niets te willen.

Dergelijke 'stank voor dank' reacties zijn alleen maar demotiverend voor andere mensen om reviews te posten. Je mag blij zijn dat hij uberhaupt iets post!

[Reactie gewijzigd door Yokozuna op 25 juli 2024 14:40]

Ben het met de poster eens dat niet alle SSD informatie herhaald hoeft te worden in elke review. De staat van de SSD markt lijkt me wat veel voor een productreview.

Maar wat ik wel binnen een productreview vind vallen, en mij ook interesseert, is bijvoorbeeld hoe deze 120gb postville zich verhoudt tot de 80GB en 160GB postvilles.
Je heb nu wat benchmarks programma's gedraaid. Maar benchmarkprogramma's hoeven niet altijd de werkelijkheid in de praktijk weer te geven. CrystalMark zegt nu bijvoorbeeld 116MB/s voor seq. schrijven. Dus wellicht kun je testen of dit echt zo is door bijvoorbeeld een groot bestand (vele GB's groot) te kopiëren van de Samsung naar de SSD en dan te meten hoe lag hij erover deed en zo de snelheid bepalen. Ik zelf vind het wel interessant om te weten of deze 116MB/s (of de 100MB/s dat Intel zelf claimt) ook echt zo'n beetje gehaald worden. Een OCZ vertex 2 claimt bijv. max 275MB/s, maar ik heb gezien dat het in de praktijk vaak maar rond de 85MB/s is.
De seq. leessnelheid ga je niet kunnen testen omdat jouw mechanische harde schijf te sloom is.

Verder is het misschien ook wel handig om versie 4.60 van HDTune te gebruikne, want die kunnen meer decimalen geven voor de accesstime.

Windows boot nu in ongeveer 15~20 seconden inclusief de bios.
Wanneer is de tijd precies gestart en gestopt?

[Reactie gewijzigd door mm1985 op 25 juli 2024 14:40]

- In elke review lees je dat er op deze manier getest is, dus daar ga ik niet van afwijken. Ik wil het best een keer testen voor je als je daar behoefte aan hebt, stuur me dan een DM.

- En waarom zou je nog meer decimalen willen hebben, je weet hoe snel 0.1ms is en dat nog sneller amper betrouwbaar te meten is?

- Er staat ongeveer en een tijd tussen ~, dus de tijd is niet precies gemeten.
- Ik ben inderdaad erg geïnteresseerd in de seq. schrijfsnelheden in de praktijk. Als je het niet in je review wilt stoppen mag je de resultaten wat mij betreft ook wel vermelden via de reacties. Wellicht dat anderen ook wel geïnteresseert zijn in deze getallen.
(Mijn opmerking was niet bedoeld als kritiek op je review, maar als een serieuze vraag.)

- Meer decimalen omdat je anders geen onderscheid kunt zien tussen SSD's. Daarom heeft HDTune uiteindelijk besloten om het wat "nauwkeuriger" te meten.

- Dan vind ik het nog wel interessant om te weten hoe jij de "boottime" hebt gedefinieerd. Ik vind 15-20 sec namelijk wel erg snel voor "inclusief bios". Zonder Bios duurt het bij mij al ruim 19 sec met mijn vertex 2.
De tijd is als volgt gemeten, als de PC aanzet druk ik op F8 om het bootmenu op te starten. Dan selecteer ik de ssd en druk op enter en op dit moment zal ook de stopwatch gestart worden. Op het moment dat ik het bureaublad zie stop ik de tijd (dus op het moment dat het Windows welkom scherm overgaat naar het bureaublad druk ik op de stopwatch). Er is maar 1 account op mijn PC en ik gebruik geen wachtwoord dus als windows opstart gaat het gelijk door naar mijn bureaublad. Dus ik hoef geen inloggegevens o.i.d. in te vullen.
Maar als ik de stopwatch al start op het moment dat ik op de aan/uit knop van mijn PC druk komt ik uit op ruim 37sec (uiteraard heb ik nu niet het f8 bootmenu gestart).

Verder is het misschien ook nog wel handig je processor te vermelden.

[Reactie gewijzigd door mm1985 op 25 juli 2024 14:40]

Kom op mensen, iemand neemt hier de moeite een korte review te plaatsen over z'n ssd en krijgt daarna meer negatief commentaar van jullie dan dank voor de moeite.
Andere gebruikers (waaronder ik) die deze reacties lezen zullen nu niet echt aangespoord worden ook een review te schrijven omdat schijnbaar men hier verwacht dat je gelijk een hele round-up van verschillende ssd's neer plempt en indien niet is het niet uitgebreid genoeg.

Over de review:
Kort maar krachtig
Is er vermeld op welke hardware is getest?: ja
Is er vermeld op wat voor besturingssysteem is getest?: ja
Resultaten van benchmarks mbt snelheid en accesstimes: ja
Vermeld waar meer informatie te vinden: ja
Extra info over configuratie OS: ja

Genoeg informatie imho, en bovenstaande reacties vind ik dus ook niet gepast.
Nog iets: Zou je wellicht het aantal IOPS bij verschillende groottes kunnen posten?
Met welk testprogramma zou je dit willen zien? Dan kan ik dat wel voor je regelen.
Ik heb vandaag mijn Intel x25-m 120gb ontvangen. Alleen de achterkant zag er niet zo mooi uit, als of ze niet de moeite hebben genomen om het aluminium ff mooi op te poetsen. Was dit ook bij jou het geval? Zo niet dat stuur ik hem namelijk terug. Graag antwoord alsjeblieft!