Creative Sound Blaster AE-7 Review

AltTabKeys
5 mei 2023, laatste update op 5 mei 2023, 1.099 views Product gekocht

Creative Sound Blaster AE-7

Ik heb deze geluidskaart gekocht omdat ik een Beyerdynamic DT770 Pro 80ohm had aangeschaft. En ondanks dat mijn moederbord's ingebouwde geluidskwaliteit wel goed was, wou ik toch echt wel het beste van het beste halen, mede om de Beyerdynamic te testen.

Pluspunten

• Ongelofelijk luid!
  • Geen ruis, ondanks ik hier veel draadloze apparaten heb.
  • Geen coilwhine o.d bij hoog volume/gebruik.
  • Makkelijke installatie. Plug & Play
  • Afzondelijke AMP voor linker & rechter channel.
  • 6.3mm jack!

Minpunten

• Stugge Sleeved-cable.
  • RGB. Had van mij niet gehoeven.
  • Direct Mode niet overal ondersteund.
  • Prijzig.

Creative claimt koptelefoon's tot 600ohm te ondersteunen. En dat deed hij zeker bij mijn Beyerdynamic DT770 Pro 80ohm. Buiten de kracht die het bied, is ook de geluidskwaliteit zo goed als ruisloos, ook bij 100% volume.

Helaas werkt de 'Direct mode'-functie niet voor alle programma's. Chrome e.d werkt als Direct Mode aan is. Maar wil je tussendoor Spotify luisteren, dan speelt Spotify simpelweg geen muziek. Je krijgt dan de foutmelding "Spotify kan dit nu niet afspelen".

Maar, buiten dat om zeer tevreden over het geluid. Wat deze kaart wel uniek maakt is de ingebouwde microfoon.
Ik kan hem niet vergelijken met een externe-microfoon, omdat ik dat zelf niet in huis heb. Maar, als ik de gaming-community en videobel afspraken mag geloven, is het niet slecht! Men vergelijkt het met dezelfde kwaliteit die je bij telefoons krijgt.

Maar, tjah. Ik gebruik een 80ohm closed-back koptelefoon op een 600ohm kaart. Hoe kan ik dan zo zeker zijn over de kwaliteit? Nou, ik niet veel later nadat ik de DT770 80ohm bestelde, de Beyerdynamic DT990 Pro 250ohm (Open back) besteld. En, jazeker. Die 250ohm haalt 'ie met gemak! Mijn koptelefoon kan tot 129db kraakloos produceren. Geloof me, dat is in deze combinatie van kaart & koptelefoon erg oorverdovend. Als je graag Tinnitus wil oplopen, raad ik dat aan! (Ik heb zelf tinnitus, maar gelukkig niet hierdoor haha).

Betreft de software. Daar zijn de meningen erg over verdeeld. Veel dateren uit de tijd dat de kaart niet op de markt was. Nu, anno Mei 2023 is er niks slechts te zeggen. De software is stabiel, modern, duidelijk, uitgebreide opties. Ik heb de kaart nu 30 dagen, en heb niks te klagen. Ook geen coilwhine o.d.

De externe volume-knop (waar de microfoon bij ingebouwd zit) voelt zeer stevig aan. Hij is iets verzwaard zodat hij op je bureau blijft liggen. De volume-knop zelf heeft een goede weerstand tijdens het draaien, waardoor je heel precies je volume kan instellen. Daardoor schiet je niet ineens van 20% naar 100% volume omdat je iets te hard draait. Wat op de foto's misschien niet goed zichtbaar is, is de afmeting van (ik noem het maar even zo) deze hub. Hij is hoogstwaarschijnlijk groter dan je zou verwachten. Het is geen inie-minie klein knopje die je moet draaien. Je kunt hem heel precies met drie of vier vingers draaien. Iets wat ik zelf aan moet wennen, is de sleeved-cable. Zoals gebruikelijk is deze enig sinds stug. Wat minder praktisch is bij het afwerken van kabels.

Heb jij ook een Creative Sound Blaster AE-7?

Een review van een geluidskaart, nice. Die dingen zijn bijna uitgestorven }> .

Hier ook een AE-7 met ook een DT-770 Pro 80 Ohm en dan een DT-1990 Pro 250 Ohm. Beiden gaan inderdaad hard; de AE-7 heeft hier niet echt moeite mee maar ik zou niet kunnen vertellen of het zuiver is.
Voor de headphones impedantie zijn 3 bereiken te kiezen:

DAC chip is ok, een ESS Sabre ES9018.

Ik gebruik headphones (muziek) en de DTS Connect encoding feature (gaming, muziek). Met encoding is het altijd vol volume en kan het niet geregeld kan worden met het Windows volume (analoog wel) zoals anderen (Realtek, dacht oude SB Live! ook?) dat wel kunnen.

Wat de software/drivers betreft, er zijn genoeg problemen mee geweest in het verleden: instellingen die niet bewaard blijven, kanalen die verwisseld zijn. Ik heb het idee dat het wel in orde is de laatste 12 maanden, hier geen klachten verder.

[Reactie gewijzigd door Cascade op 25 juli 2024 22:50]

Ik ervaar gelukkig deze software klachten niet. Ik heb op het juiste moment de kaart gekocht denk ik, haha.
Just vanwege driver en software problemen zou ik persoonlijk eerder vooreen losse DAC en AMP kijken. Uiteraard mis je wel functionaliteiten dan. Ik heb hier nog een EMU Tracker Pre in de kast staan, mooi ding, maar wordt niet meer ondersteund (dankzij Creative???).

Wel vind ik het leuk om deze review te lezen. Ik hoop dat je er nog lang plezier van hebt.
Wat ik zo vernomen heb, waren er in het begin nogal wat kinderziektes. Maar dat is inmiddels verleden tijd.