Algemene beoordeling
Ik wou aan deze test meedoen omdat ik een 10 jaar oude QNAP NAS heb (wel een 4-bay) en ik graag wou vergelijken waar het grote verschil zit tussen QNAP en Synology. Nu begrijp ik ook wel dat het niet helemaal eerlijk vergelijken is tussen een nieuw apparaat en ééntje die al 10 jaar oud is.
Ten opzichte van de ervaring die ik heb gehad 10 jaar geleden met de installatie van de QNAP en gezien hoe het is gegaan met de Synology is er voor mij (iemand met gemiddeld meer technische kennis van infrastructuur) niet heel veel veranderd in de installatie ervaring.
:strip_exif()/m/83401/1PU72lWhzd4J2Rniq6WfEOWYUoiJGlSJpbs63kn1d23ahHicHS.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/83401/1PU72lMU8Fgndf8lNFyYagaESjHTpjcFiaypUDZUd7cTdPz3Ds.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/83401/1PU72lWuMY21Nxo8do2KJMj127YOyLKFGAd8YNThVAE3SX1cZt.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/83401/1PU72lMWvkTgCkm8zcbWVLpjvNOFMXq6XcJp9V0QXkgzDAVa9a.jpeg?f=620xauto)
Bouwkwaliteit en afwerking
De NAS is gemaakt van een hoogwaardige kunststof, waarbij hij goed aanvoelt. Er zijn geen scherpe randjes of iets dergelijks te vinden. In tegenstelling tot de QNAP die van metaal is merk ik daar geen verschil in het gevoel van degelijkheid en robuustheid.
Koelingsmogelijkheden
Doordat de NAS van kunststof is gemaakt kan de NAS minder zijn warmte kwijt via de behuizing. Zoals op de foto te zien is zijn er gaten gemaakt in de behuizing in het Synology logo. Verder kan ik niet zo heel veel zeggen over de koelingsmogelijkheden van de NAS.
Installatiegemak
Het installeren van de NAS is zo eenvoudig als je zou willen. Het plaatsen van de hardeschijven is heel simpel (ik heb het zelfs zonder schroefjes kunnen doen).
Eenmaal aangesloten op het netwerk en stroom is het aanzetten voldoende om de NAS in te gaan stellen.
Voor mij was het vrij eenvoudig om te ontdekken waar ik mijn NAS op moest bereiken (kon dit in de DHCP server zien), maar ik vermoed dat dat niet voor jan en alleman is weggelegd.
[UPDATE] conform de terugkoppeling (dank je wel @rvee) die ik in de comments kreeg, kan je ook naar finds.synology.com gaan om je NAS te vinden in het netwerk als hij niet geconfigureerd is (heb ik alleen niet vast kunnen stellen)[/UPDATE]
In een willekeurige browser (ik gebruik FireFox) kan je vervolgens naar het IP adres van de NAS browsen, waar je de installatie van de NAS kan doorlopen.
/m/83401/1PU6zOZmClOUeHyNCsJkG9Ynrev7jiwSlT5RAus3RbjPPJU7mB.png?f=620xauto)
Inbouwmogelijkheden
Deze NAS is een als je het mij vraagt een tafelmodel. Inbouwen is niet echt mogelijk.
Vormgeving
Tja wat is er te zeggen over de vormgeving van een NAS. Het is een doos met schijven erin. Hij is wel lekker klein en past goed op mijn bureau.
Modbaarheid
Voor mij is modbaarheid deels de fysieke kant, deels ook de software kant. Aan de software is genoeg aan te passen met de packages die geïnstalleerd kunnen worden, zodat het apparaat naar eigen hand gezet kan worden. Voor de aanpassingen aan hardware is er niet veel aan deze NAS aan te passen. Geheugen is niet te upgraden (zover ik heb gelezen).
Kwaliteit van voeding
De voeding van de NAS is een laptop achtige voeding, welke niet in de NAS zit, maar dus aan het snoer van de NAS. Veel over de kwaliteiti kan ik niet zeggen, kan ook niet goed meten (omdat ik de apparatuur er niet voor heb) of de output constant is.
Prijs
Op het moment van schrijven is de diskstation tussen de 275 en 434 euro. Dit is exclusief harde schijven. Vanaf versie 7.0 is DSM strenger als het gaat om schijven die het accepteert, daardoor is het aannemelijker dat je duurdere (betrouwbaardere schijven) erbij moet kopen.
De twee meegeleverde harde schijven van Synology kosten tussen de 200 en 248 euro.
Bij elkaar is dat dus op zijn goedkoopst 675 euro (dat is exclusief de stroom kosten, dit heb ik alleen niet gemeten).
Ter vergelijking een hosted NextCloud oplossing bij Hetzner 5,11 (1 TB) euro per maand.
In 132 maanden (11 jaar) heb je de kosten van de investering in de NAS inclusief schijven terug verdiend.
Wil je een 5 TB instance bij Hetzner (16.89 per maand) heb je de kosten in 40 maanden (3 jaar) terug verdiend.