€ 1.555,- bij NBB.com

Apple Studio Display (kantelbare standaard, standaard glas) Aluminium Review

27 april 2023, laatste update op 27 april 2023, 1.376 views Rapporteer

Op zoek naar een scherm voor mijn gloednieuwe Mac Mini M2 Pro, diverse mogelijkheden bekeken. Uiteindelijk kom je dan toch uit bij dit (toch wel overpriced) scherm van Apple.
Eindconclusie: Het beste scherm te krijgen voor bij je Mac voor deze prijs, toch te duur, maar weinig concurrentie....

Pluspunten

• Kwaliteit scherm
  • Hoge resolutie
  • Speakers best aardig!
  • Webcam prima
  • Bouwkwaliteit subliem

Minpunten

• De prijs...

De concurrentie heeft voornamelijk schermen met een lagere pixel-density. Aangezien ik overstapte van een 27" iMac met 5k scherm, wilde ik niet naar een lagere resolutie.

Ik had reeds een 4k scherm van LG staan. Dat geeft een topbeeld als dat het enige scherm is dat je gebruikt, maar als je dan een 5k Apple-scherm er naast hebt staan... valt die LG tegen. Daarnaast ziet het LG-scherm er goedkoop uit met al dat plastic, en had het geen speakers.

Na enig rondspeuren de volgende eisen- en wensenlijst opgesteld:
- Ingebouwde speakers
- Ingebouwde webcam
- Scherm moet er mooi uit zien en bij de Mac mini passen (denk: mooi aluminium ipv plastic)
- Minimaal 27"
- Minimaal 5k resolutie

Er blijkt dan haast geen concurrentie te zijn. Ik heb gekeken naar de Dell UltraSharp UP3218K, een 32 inch 8K scherm dat er mooi en clean uit ziet, maar vond 8k toch weer iets te overdreven. Ook was ik bang voor scaling issues, en zijn er nogal wat verhalen terug te vinden over aansturingsproblemen op de Mac (al schijnt dat met de M2 Pro chip goed te gaan). Het scherm is daarnaast nogal aan de prijs, heeft geen speakers (kun je los kopen en aan het scherm klikken maar dat ziet er dan weer niet uit....) en geen webcam ingebouwd.
Gekeken naar de Apple Pro display XDR, welke me perfect lijkt maar waarvan ik vantevoren al wist dat ik 'm te duur vond voor het werk dat ik doe... bovendien win je maar 20% resolutie. Ik zou persoonlijk dan wellicht toch eerder 2x de Apple Studio Display halen, je houdt dan nog geld over om bijvoorbeeld een Mac Mini M2 Pro te kopen :)

Zodoende toch de portemonnee getrokken. Het scherm valt niet tegen. Het geluid is een vooruitgang vanuit mijn iMac, klinkt zeer goed voor scherm-speakers, maar kan natuurlijk niet op tegen een losse set (maar ik probeer juist een opgeruimd bureau te krijgen, dus extra kabels voor speakers waren niet welkom.

Je leest veel over de slechte webcam, en de foto's en filmpjes die ik daarbij heb gezien waren inderdaad bedroevend. Ik heb hem nu 3x in een meeting gebruikt en vond het beeld van de webcam uitstekend. Wellicht ligt dat aan de laatste firmware update van de monitor, het kan ook zijn dat het plaatsvond tijdens zonnige dagen en er zodoende voldoende licht aanwezig was.

Heb jij ook een Apple Studio Display (kantelbare standaard, standaard glas) Aluminium?