Mooie review. Ik had in het verleden ook al gekeken naar de Intel Arc voor mogelijk tweede gpu in mijn main systeem (voor aandrijving meerdere monitoren en av1/hevc encoding), maar hoog idle verbruik is een deelbreaker voor mij (en ja, ik heb ook zonnepanelen en ~40W is toch veel op jaarbasis wanneer de pc het merendeel van de dag aanstaat). Wat ik in de intel insider discord groep te weten ben gekomen is dat dit probleem wordt gefixed in de nieuwere releases (>= Battlemage en wellicht Alchemist+ (refresh)). Het wordt veroorzaakt doordat de vram ten alle tijden op maximale kloksnelheid draait. Dit kan niet opgelost worden door drivers (het is een architectuurprobleem).
Klooien met de aspm settings (zoals eerder is vermeld) als bandaid is echter niet een goed idee, aangezien alle pcie lanes aangetast worden (er is immers een reden waarom dit bij de meeste moederbord bioses geeneens mogelijk is aan te passen) en kan tevens andere problemen opleveren (anecdotische verhalen gelezen in de desbetreffende discord van meerdere mensen over audio problemen). Het tweede probleem is dat het verbruik wel naar beneden gaat wanneer er helemaal geen interactie meer is, maar zodra je de muis beweegt, een podcast op hebt staan, etc. dan gaat die weer terug naar het hoger verbruik, dus niet "idle" zoals men verwacht (zoals simpel office werk, wat browsen, etc.). En het derde probleem is dat je beperkt bent tot 60hz monitors en maximaal twee 1080p monitors, anders gaat dit niet op.
Nu ben ik wel benieuwd of rebar i.c.m. svm wel naar behoren werkt. Wordt rebar daadwerkelijk niet ondersteund als svm ook aan staat of is dit een bug in de intel software? Kan je kijken in gpu-z onder het tabje "Advanced" en misschien hiervan een screenshot op imgur plaatsen? Bij voorbaat dank.
Dit alles gezegd hebbende, zou een arc310 perfect zijn voor mijn doeleinden, maar die is alleen in Rusland te verkrijgen. Arc380 heeft een idle verbruik van ~14W (maar dat is nog steeds beter dan bij AMD en Nvidia wanneer je >= 3 monitors aanstuurt met diverse resoluties (nog maar niet te spreken over verschillende refresh rates, waarvan de timings staan d.m.v. cru het vebruik nog steeds ruim over 14W is)).