Samsung Galaxy Book3 Ultra NP960XFH-XA1NL Review

25 april 2023, laatste update op 25 april 2023, 554 views Rapporteer
Testpanel +1

De Samsung Galaxy Book 3 Ultra heeft één heel groot pluspunt: het prachtige scherm. Daarnaast is er ook een heel groot minpunt: een enorm hoge prijs waarvoor je (los van het scherm) veel betere machines kunt kopen. Ben je echt gesteld op uitstekende kleurwaardesen zit je met je overige devices toch al in het Samsung ecosysteem, dan is de Book 3 Ultra een aanrader, maar voor overige toepassingen zijn de specs te laag en zijn er helaas betere alternatieven.

Pluspunten

• Scherm!
  • Licht
  • Samsung connectivity

Minpunten

• Prijs!
  • Accuduur
  • Maar 16 GB geheugen
  • Matige webcam

2 van 5 sterren (Slecht)
De Galaxy Book 3 Ultra werd me toegezonden via het tweakers testpanel. Ik ben inmiddels al een tijdje uit het Samsung ecosysteem, en werk professioneel op een Macbook Pro M1 16 inch en game op een Asus ROG Strix G533. Het leek me dus wel interessant om te zien hoe de Book 3 zich verhoudt tot deze machines.

Bij het uitpakken hebben we meteen een premium feel te pakken a la Apple, met een minimalistische doos en alleen een adapter. Deze adapter heeft een prettig formaat voor de 100 Watt die geleverd kan worden. Er zit geen extra usb aansluiting op voor het laden van bv je telefoon. Helaas is de kabel weer niet zo luxe en oogt als een budget laadkabel die je bij de Action koopt. Hier geen braided kabel of plug in de kleur van het chassis, iets wat ik voor dit soort Apple prijzen (bij het schrijven van deze review was de prijs 3000 euro) wel zou verwachten.

Meteen valt op dat de laptop zeer licht is; de bovenkant is dan wel van aluminium (een tint donkerder dan space gray), maar de onderkant is van plastic. Dit doet een beetje af aan de premium feel, maar het plastic is wel stevig en heeft geen flex of delen die je kan indrukken. Het formaat van deze 16 inch laptop is vrijwel identiek aan de Macbook 16 inch, maar door het gebruikte plastic stukken lichter.

Er zit ook een insert tussen scherm en toetsenbord, maar die is helaas van papier en direct al verkreukeld. Bij mijn Asus zat een stoffen doek die prima herbruikbaar is, wel zo fijn om je scherm te beschermen. De toetsen komen namelijk iets boven het bed uit waar ze in liggen.

Bij het aanzetten valt meteen het 120hz amoled scherm op; zoals gebruikelijk is Samsung ook hier weer leidend in kleur- en zwartwaarden. Relatief nieuw voor Samsung is ook het feit dat er een dedicated GPU in deze machine zit, de RTX 4050. Helaas wordt mux niet ondersteund, de optie om hybride interne en dedicated GPU uit te zetten waardoor alleen nog de dedicated GPU gebruikt wordt. Dit zorg op mijn Asus game laptop voor ca. 10% meer performance, maar is echt killing als je niet op de netstroom zit. Het scherm zelf zit vrij los en wiebelt vrij makkelijk; als je een stukje loopt met de laptop in je handen ligt het scherm al vrij snel helemaal achterover.

Het toetsenbord typt prima, de travel is iets dieper dan mijn macbook maar minder dan de Asus die echt forse toetsen heeft in vergelijking. De randen van de laptop zijn wel vrij scherp, wat niet prettig is bij het typen. Aan de rechterkant is een smal numeriek toetsenbord aanwezig wat wel even wennen is; ik typ regelmatig mis als ik bijvoorbeeld op enter wil drukken. Dit went neem ik aan wel bij langer gebruik.

Het trackpad is enorm groot en iets naar links georiënteerd waardoor ik vaak met de linker handpalm op het pad kom. Gelukkig is de palm detectie prima waardoor dit verder geen probleem is. Helaas is er ook weer een hele sloot stickers onder het numerieke deel geplakt, wat wederom niet bepaald bijdraagt aan de premium-ness :).
De aan/uit knop doet ook dienst als vingerafdruk-sensor, wat niet altijd even betrouwbaar werkt. Geregeld krijg ik bij het inloggen in windows eerst een melding dat de vingerafdruk niet wordt herkend, de tweede keer gaat het meestal wel goed.

De Samsung Galaxy Book 3 is qua poorten voorzien van een HDMI 2.0 poort, twee Thunderbolt 4 poorten en aan de rechterkant nog een USB 3.2 (type A) poort, een koptelefoon aansluiting en een micro sd kaart slot. Helaas is een netwerkaansluiting niet aanwezig.

Een goeie zet van Samsung is het feit dat de bloatware op deze machine (los van de eigen ecosysteem apps) minimaal is. McAfee is helaas wel aanwezig, maar verder zijn het vooral de Samsung connectivity apps; Second screen (voor tablets), Quick Share (Air Drop), Notes, Pass, Gallery en nog meer handige app voor de gebruikers van Samsung mobieltjes en tablets. Over Smartthings wil ik het als domotica enthousiasteling maar niet hebben, dat heeft Samsung vakkundig om zeep geholpen.

Het geluid dat de laptop produceert is blikkerig te noemen. Er is geen noemenswaardige bas aanwezig, mijn Macbook blaast de Ultra wat dat betreft uit het water. Geen idee ook waarom je dan Dolby Atmos zou willen aanbieden, maar het zit er iig op.

De Samsung settings app is een verademing; waar veel laptop makers voor een schreeuwerig controlecentrum bieden is de Samsung settings app gewoon sec in de Windows stijl en leidt je snel naar de gewenste setting. Een van de aanwezige gimmicks is de studio mode; wanneer deze aan staat kun je in apps die de camera gebruiken allerlei verbeteringen aanbrengen; je gezicht smoothen, een andere achtergrond kleur kiezen, of permanent oogcontact aanzetten. Kortom allemaal creepy settings die niet goed uit de verf komen door de belabberde camera, of die de concurrent (Teams) standaard al veel beter kan.

Wel handige settings zijn de auto boot optie die de laptop opstart wanneer je hem open klapt, het hardwarematig beperken van de batterij tot 85% laden, en de performance mode waar je kunt kiezen tussen quiet, optimized en high performance. Dit kan ook ingesteld worden met een dedicated functietoets wat snel en prettig werkt. Ik heb ervaring met Alienware en razer laptops waar de performance management tools complete software suites op zichzelf zijn, wat de kwaliteit en performance niet bepaald meer ten goede komt. Vooral Razer synapse vond ik een drama (alleen door de applicatie zelf stonden de fans al te blazen). Gelukkig doet Samsung dat een stuk beter.

Gamen heb ik getest met een casual game (World of Warships) wat prima werkt met wat lagere settings en er prachtig uit ziet, en met een high end game (Cyberpunk 2077) wat zelfs op medium settings nog schokt. Voor casual gaming is het wel fijn dat de fans relatief stil zijn, ook in performance mode. Je merkt echter wel dat vrijwel alle games wat omlaag geschroefd moeten worden qua settings, omdat er wel concessies zijn gedaan om het systeem koeler en stiller te houden.

Het systeem maakt een instabiele indruk. Wellicht heb ik een maandagochtend exemplaar, maar meteen na de eerste keer opstarten begon in met het installeren van Spotify om wat muziek te testen. Meteen sprong het beeld op zwart en is er geen scherm-, muis- of toetsenbord input meer mogelijk. Pas toen realiseerde ik me dat 4 seconden op de uit knop kennelijk niet werkt bij Samsung.. Ik had me er al bij neergelegd dat het waarschijnlijk al een kwestie werd van de accu leeg laten lopen (met de speakers vol open...) maar door het inpluggen van een koptelefoon kwam opeens het login scherm van windows weer tevoorschijn. Daarna heb ik nog regelmatig dit probleem gehad, na een bios update en meerdere windows updates was het probleem nog niet verholpen. Toch ook nog maar even de uit knop getest terwijl er wel beeld was; je krijgt dan "slide to power down" waar je niks aan hebt zonder beeld. Daarnaast bleeft de latop na een eerste bios update bij iedere reboot melden dat er nog een bios update beschikbaar was, maar deze werd nooit geïnstalleerd.
Een update voor de GPU binnen hengelen via de site van NVidia geeft aan dat de GPU incompatible is, maar via Samsung update was gelukkig wel een update beschikbaar. Ook na een update naar de nieuwste Nvidia driver blijft het systeem helaas onstabiel.

Qua specs is deze machine de naam ultra en dito prijs m.i. onwaardig:

- RAM is gesoldeerd, 16 GB en dus niet upgradable
- Windows Home ipv Pro
- Extra SSD slot is wel aanwezig
- Geen mux op de dedicated GPU
- Instabiel (kan aan mijn exemplaar liggen) en out of the box troubleshooting nodig
- Geen powerhouse voor games, daardoor wel stiller en koeler

Voor de prijs van deze Book 3 Ultra heb je voor productivity een prima macbook of i9 laptop, en als gamer ook een betere i9 gaming device. Er is een hoger gespecced model van deze Book 3 met een RTX 4070, i9 processor en 32 GB geheugen, maar die kost maar liefst 3700 euro. Voor 800 euro minder koop je dan een Asus ROG Strix met dezelfde specs, en een betere RTX 4080. Het is me dus een raadsel waarom deze machine als "ultra" model in de markt gezet is. Eigenlijk kan ik 'm alleen aanraden voor content creators die baat hebben bij het zeer kleur accurate en prachtige scherm. De enige hoop voor deze machine is een snelle afprijzing naar een realistischer niveau, maar dat heb je gelukkig vaak al snel met Samsung.

Heb jij ook een Samsung Galaxy Book3 Ultra NP960XFH-XA1NL?