LG 34WL850-W Wit, Zwart Review
20 april 2023, laatste update op 20 april 2023, 302 views
Rapporteer
Product gekocht
Ik heb deze uitgezocht omdat ik vooral foto's bewerk, naast standaard gebruik voor webbrowsen en zo. Nou had ik altijd een "wide gamut" monitor, dus ik kocht nu een DCI-P3 scherm. En dan had deze een prima prijs.
Het scherm valt me niet tegen, maar DCI-P3 is niet alleen maar positief. Want voor kleurmanagement op Ubuntu moet je o.a. Wayland uitzetten. En dan nog werkt het niet in alle applicaties. Bijvoorbeeld niet voor video in Firefox, maar wel voor plaatjes. Met een sRGB scherm zou ik dat probleem niet gehad hebben.
Verder is de kleurweergave wel beter dan mijn oude scherm. Een paar foto's van voormalig profotonet ernaast, het is prima te krijgen.
De standaard beschikbare kleurtemperaturen zijn 6500K of hoger. Alleen in de basisstand "custom" kan je RGB afstellen om het wat warmer te maken.
Speakertjes zijn verder erg slecht. En de helderheid kan niet erg laag.
Pluspunten
- DCI-P3
- IPS dus goede kijkhoek
- HDMI, DP en Thunderbolt kabel erbij
Minpunten
- slechte speakers
- menubediening kan beter
- geen voorkeuze "warme" kleurtemperatuur
- stand kan niet erg laag
- stand steekt naar achter uit
Ik was op zoek naar een nieuwe monitor, omdat mijn 12 jaar oude Samsung uit bleef vallen. Een extra brede, die niet te hoog is i.v.m. een raam boven de monitor. En een met een fatsoenlijk kleurbereik. Geen idee of ik dat nodig had, maar het oude scherm was "wide gamut" en ik wou het nieuwe scherm niet minder hebben natuurlijk.
Door de prijs ben ik bij deze LG uitgekomen. Dat Kamera Express er 5 jaar garantie op doet is ook wel meegenomen.
Ik gebruik Ubuntu. En wat blijkt nu, color management onder Wayland werkt eigenlijk niet. Dus Wayland uitgezet, en de kleuren zijn weer normaal. (De monitor heeft wel een sRGB stand maar die is erg geel en niet bij te regelen. Net zoals de "DCI-P3" stand niet bij te regelen is - je kan alleen de helderheid aanpassen).
Alleen doet bijvoorbeeld Firefox geen color management op video's. Die zijn dus te fel van kleur. Nah ja, dat went wel.
Wat ook jammer is: de speakers zijn erg slecht. En dan is het onhandig dat het bedieningspookje aan de onderkant eerst ingedrukt moet worden voordat je bij de "goede functies" kan. Links en rechts brengen je naar het volume (zinloos met de slechte speakers, of je moet de lijnuitgang achterop gebruiken). Naar achter en naar voor vertelt je welke ingang je actief hebt (wauw). Om wat zinvols te krijgen moet je het knopje eerst indrukken.
Vooruit en achteruit doen dan game mode (kan je alleen maar inschakelen, uitschakelen moet in het menu). Links is input keuze en rechts is instellingen.
1 keer drukken en 4 keer naar rechts brengt je dan bij de helderheidsinstelling (dat is de snelste manier, en alleen als dat de laatst gebruikte instelling was). Zoals je begrijpt ben ik niet weg van dit menu.
Verder heeft het scherm Thunderbolt. Had ik niet erg op gelet, maar is wel handig met de laptop van werk. Ovewrigens werkt bijvoorbeeld Samsung DeX niet met Thunderbolt (wel met een USB-C monitor).
En een pluspunt is dat je alle kabels er bij krijgt: DP, HDMI én een super soepele Thunderbolt kabel.
Er zit een losse netvoeding bij. Dat lijkt een beetje standaard te zijn. Helaas kan je die niet vastmaken aan de monitor.