ASRock B760M PG Riptide Review

Kalis
30 maart 2023, laatste update op 24 april 2023, 636 views Product gekocht

ASRock B760M PG Riptide

Prima B760 moederbord met goede specificaties voor de prijs: DDR5-7200+, 2.5Gb LAN, PCIe 4.0 en ASRock Hyper Bclk Engine.

Pluspunten

• Prijs is goed
  • Goede DDR5 training en draait Samsung, Hynix M en Hynix A prima. Micron weet ik niet.
  • ASRock Hyper BCLK Engine voor 12th gen
  • bij ASRock wordt de prijsbewuste overklokker niet vergeten
  • DDR5-7466+ werkt

Minpunten

• VRM koeling is beperkt, hoewel het er mooi uitziet en functioneel is (geintegreerd IO shield) is de heatsink op de stroomvoorziening te dun
  • Automatisch aanpassen van waardes in bios, maar overall is het opgeknapt bij ASRock.
  • Nuvoton NCT6796D I/O chip werken enkele temperatuursensors niet. Meerdere keren meegemaakt met ASRock bordjes. Maakt voor de functionaliteit niets uit, alle andere sensoren etc. werken goed. Maar ik kijk liever naar een goede read out.

Ingebouwde klokgenerator voor 12th gen non-k CPU. Start op met DDR5-7466+. Ook 13th gen bouwers zonder overklok eisen zullen meer dan tevreden zijn met de vele functies die dit moederbord biedt voor een acceptabele prijs. Ik heb mijn Celeron G6900 naar 5GHz overgeklokt met DDR5-6800C30 en het werkt stabiel. Perfect voor de prijsbewuste Tweaker die met DDR5 aan de slag gaat.

Heb jij ook een ASRock B760M PG Riptide?

Kan je undervolten via BIOS of Intel XTU? Op reddit heeft iemand hier problemen mee blijkbaar
Ja dat kan in de bios, XTU werkt alleen met unlocked processors. Je kunt fixed voltage, undervolt en adaptive voltage instellen en je hebt 5 load line calibratie instellingen.

Als aanvulling hierop: je kunt AsRock Phantom Gaming Tuning downloaden op de website (eerst AsRock Motherboard Utility downloaden, vandaaruit kan je PGTU downloaden), dit geeft je controle over diverse voltages, bclk, fanspeeds etc. in Windows.

[Reactie gewijzigd door Kalis op 23 juli 2024 17:24]

Kan je de bios ook updaten zonder dat je de overclock mogelijkheden verliest?
Ik zit op 3.01, en bij de eerst volgende bios staat "Update Intel Microcode"
Ik gebruik nog steeds dezelfde bios waar hij mee kwam, dus weet het niet zeker. Maar bij Asus B660 borden in het verleden heeft een bios update/microcode update ervoor gezorgd dat je de 12th gen bclk OC mogelijkheid verliest. Ik persoonlijk heb het met de Riptide niet gedaan omdat het goed werkt. Ik heb nog een ander mobo waar je mee kunt bclk overklokken, een MSI B760M Mortar Max, daar heb ik wel de laatste bios op gezet toen ik net had, en het werkt perfect met 12100F, 12400F. Ik heb ook een 13600KF en die kan tot maximaal 102,95 bclk op beide borden.
Hey bedankt voor de info. Jammer dat het niet lukt met 13th gen.
Nog een vraagje, als jij je pc opstart, slaat deze dan ook weer gelijk uit voor een paar seconden, om daarna goed op te starten? Ik vroeg me af of dit normaal was _/-\o_
Alleen bij overclock is dit het geval

[Reactie gewijzigd door revengeyo op 23 juli 2024 17:24]

ja dat is helaas normaal. Het duurt met de Riptide inderdaad erg lang met opstarten. Dit komt omdat hij in 'Max Battery' mode gaat. Dat zorgt er volgens mij voor dat de CPU op x8 multiplier werkt in de bios. Verder duurt memory training wat langer als je voltages veranderd. Dus helemaal normaal. Met de MSI duurt het wel zeker korter met opstarten.
Oké bedankt. Goed om te horen dat het niet aan mijn moederbord ligt.
Wat ook jammer is, is dat ik de vrm temperatuur niet kan uitlezen en de temperaturen en clocksnelheid wordt niet goed weergegeven met software.
Is dat ook zo bij jou?
Met HWInfo64 kan ik alle sensoren uitlezen. Alleen de nuvoton io controller geeft verkeerde waardes dis inderdaad de VRM temp is niet nauwkeurig. Je kunt verder alle sensoren uitlezen en ze werken allemaal, de nuvoton NCT6796D is gewoon gaar. Ik heb het al bij de laatste 4 asrock bordjes gehad en een gigabyte.
Oke bedankt voor de info!