Microsoft Sidewinder Force Feedback Wheel Review

frankspijker
27 maart 2023, laatste update op 27 maart 2023, 973 views Product gekregen

Microsoft Sidewinder Force Feedback Wheel

Ik mocht dit wiel gratis van mijn oude baas overnemen om te testen want ik wilde overwegen om duur stuurtje te kopen voor in de toekomst zoals een Moza R5. Uiteraard is dit stuur kwalitatief stukken lager en bijna niet te vergelijken, maar toch moet ik zeggen dat ik positief verrast ben. Zeker voor een stuur dat bijna 25 jaar oud is.

Pluspunten

• De driversupport en gamesupport is goed
  • De force feedback werkt prima
  • Is op veel plekken te vinden voor bijna niks
  • Aansluiten en installeren is simpel
  • Gaat indrukwekkend goed mee voor een 25 jaar oud wieltje

Minpunten

• Goedkoop plastic maar is vooral esthetisch een minpunt
  • Force feedback is alleen voor immersie, niet per se voor beter rijden

Ik mocht dit wiel van mijn oude baas overnemen want ik wilde overwegen om duur stuurtje te kopen voor in de toekomst zoals een Moza R5. Uiteraard is dit stuur kwalitatief stukken lager en bijna niet te vergelijken, maar toch moet ik zeggen dat ik positief verrast ben. Zeker voor een stuur dat bijna 25 jaar oud is.

De Force Feedback werkt nog erg goed voor wat het zou moeten doen. Uiteraard is het reactievermogen van het stuur relatief traag vergeleken met Direct Drive sturen en high-end beltdrive, maar toch doet dit stuur het erg goed voor zijn leeftijd met als ik het met latere modellen van Logitech vergelijk. Het force feedback van de Sidewinder heeft dus niet per se de functie om beter de auto aan te voelen en daardoor sneller te kunnen rijden, want het reactievermogen is simpelweg niet snel genoeg. Wel maakt het zeker de immersie beter en het rijden leuker. Bovendien rij je wel een stuk beter met dit wiel dan de meeste recente gamepads, zoals de Dualsense.

Ook is het support verbazingwekkend goed. Windows 10 herkent het stuur meteen en het opzetten van het stuur voor Assetto Corsa was een eitje. Elke toets van het stuur werd goed herkent en kan je dus aanpassen naar je voorkeur. Nogmaals heel erg leuk dat dit nog kan met een 25 jaar oud stuurtje.

Uiteraard is het materiaal van het stuur goedkoop plastic en niet te vergelijken met het materiaal van huidige stuurtjes. Het stuur maakt gebruik van het typische jaren 90 zwarte plastic die toentertijd standaard gebruikt werd voor allerlei randapparatuur. Daarbij heb je wel rubberen grip. Kortom het oogt niet prachtig, maar het werkt prima.

Dus vind je dit stuur in de kringloop of ergens tweedehands en wil je bijna geen geld uitgeven om in pc racen te stappen, dan is dit een goed stuurtje om te overwegen, want het support is nog verrassend goed. Het is stukken beter dan een gamepad. Maar wil je echt een racewiel voor wat serieuzer simracen, dan is dit wiel niet voor jou.

Heb jij ook een Microsoft Sidewinder Force Feedback Wheel?