€ 222,31 bij Galaxus

ZyXEL XGS1250-12 Review

26 maart 2023, laatste update op 26 maart 2023, 2.981 views Rapporteer

Een leuke switch met redelijk veel bang-for-buck opties.

De web-managed interface is relatief simpel, maar voor thuiskantoor genoeg opties: VLAN's zijn redelijk overzichtelijk maar jammer van de scroll bar, link aggregation maar dan heel beperkt, port mirroring, quality of service en IGMP snooping: allemaal toegankelijk en simpel gehouden, maar het is er wel.

Pluspunten

• compact
  • 4x 10Gbps poorten beschikbaar
  • VLAN, LAG, mirror, QOS en IGMP
  • geïsoleerd management

Minpunten

• link aggregation opties zijn raar
  • web managed

Keuze
Ik heb voor deze switch gekozen omdat het management gedeelte op een enkel VLAN luistert en je dit dus kunt afschermen, mocht je deze switch op een "vijandig" netwerk inzetten.
De vergelijkbare Netgear GS110EMX schijnt dit dus niet te hebben (en komt met minder 10G poorten)
Met 3x 10Gbps RJ45 poorten is het makkelijk om snel en goedkoop aan te slag te kunnen, maar uiteindelijk levert dit meer warmte op dan een SFP+ DAC of glasmodule (waar dan maar 1 poort van beschikbaar is).
Tests
Ik heb met iperf 2 en nuttcp wat tests kunnen toen en hij verplaatst 9.42Gbps (sustained).
Wel zag ik (in single threaded iperf tests) af en toe maar 4Gbps maar we weten niet of het aan mijn Thunderbolt poort lag, de Sonnet solo 10gbe, de Zyxel, de Dell VEP of gewoon iperf, want die laatste had wel degelijk nukken.
Ik heb niet genoeg hardware om uitgebreidere tests te doen maar ik was niet ontevreden over het resultaat.
Beheer en tweaks
De switch is managed, maar enkel alleen web (http en https); als je CLI gewend bent zal al het klikken wat vervelend zijn, maar voor klein gebruik prima doorheen te komen.
Er is een seriele poort (3.3v) naar buiten gebracht door middel van een pin header (geschikt voor dupont stekkertjes), maar daar heb ik nog niet mee geëxperimenteerd.

In de firmware-versie die ik had zijn de link aggregation opties raar: er is een optie voor poort 9+10+11 (30Gbps) terwijl er maar 18Gbps aan fysieke poorten overblijft, maar er is een nieuwe optie toegevoegd in patch 3 (V1.00(ABWE.3) die 9+10 kan groeperen.
Updates kun je vinden via https://community.zyxel.c...firmware&source=community en deze lijken halfjaarlijks gereleased te worden.

De echte tweaker hoeft dat niet tegen te houden: ik heb een manier gevonden om extra LAG opties toe te voegen (nog niet getest):
Op de hoofdpagina, open de browser console (F12) en plak het volgende om poort 11 en 12 als een LAG optie toe te voegen: data.sys_lag_map.push([10,11])
Surf dan naar "Link Aggregation" en je kunt je nieuwe groep aanvinken.
Waarschijnlijk zal dit bij het wijzigen van andere opties weer wegvallen, maar het is een beginnetje.

Ook heeft OpenWRT al gedeeltelijke ondersteuning voor deze switch, maar dit lijkt nog heel pril.
Fysiek
Als je van Netgear switches af komt en beperkte ruimte hebt, let er dan ook op dat de Zyxel ietsje "dikker" is.
Er zit ook een ventilator in, maar deze heb ik nog niet gehoord: wellicht dat die stil is, of temperatuur-geregeld.
De power aansluiting is typisch non-enterprise: het is een stopcontact-blok-adapter en ook de barrel jack kan niet geborgd worden (geen schroefdraad of clipje)
Tenslotte is er geen Kensington-lock aansluiting beschikbaar, al gebruik ik dat nooit.

Heb jij ook een ZyXEL XGS1250-12?