Linksys Atlas 6, 3-pack Review

26 maart 2023, laatste update op 20 april 2023, 2.907 views Rapporteer
Testpanel +3

Een set van Mesh routers, mits je bereid bent het nodige aan te passen in de router settings goed werken en je meer flexibiliteit geven dan de routers van je eigen provider.

Pluspunten

• Goed bereik
  • Komt met een app
  • Hardware is prima in orde

Minpunten

• Geen android 13 support in de app

Review Router Linksys Atlas 6 Mx2000 Mesh Router

Disclaimer
Tweakers en Linksys heeft mij de 3 routers gegeven om te reviewen en daarna te houden. Verder ben ik gevraagd om verschillende topics te bespreken zoals het bereik en de betrouwbaarheid. Ze hebben echter geen direct input gehad op deze review en hebben hem ook niet eerder gelezen voordat hij gepubliceerd is.
Introductie
Covid veranderde veel in de wereld van iedereen, ook die van mij werd 3 jaar geleden flink overhoopgegooid. Ik was rond die tijd nog maar net getrouwd en ging voor het eerst op mezelf en dus ook samenwonen. In die tijd kreeg ik mijn eerste baan als Netwerk Engineer, omdat het erg druk was in die tijd ben ik voor de simpele oplossing gegaan. Gewoon een standaard modem/router combo van Ziggo met een wifipod. Op het eerste oog werkte dit goed, toch liep ik tegen steeds meer limitaties aan die ik als Netwerkspecialist zelf wilde aanpassen. Denk aan het splitsen van de 2,4 en de 5Ghz band en het belangrijkste, eenvoudigweg een groter bereik. Toen kwam de mogelijkheid voorbij op de Tweakers website om de LinkSys Atlas 6 en/of 6 Pro te testen. Hier heb ik mij voor opgegeven en heb het geluk gehad gekozen te worden om dit uitgebreid te testen. Linksys is een bekende naam in de router wereld en is al meer dan 35 jaar bezig met wifi-apparaten. Het is zelf een tijd een subbrand geweest van Cisco wat de standaard is in de Enterprise wereld. Tegenwoordig is het onderdeel van Foxconn in China. Deze Routers zijn echt gericht op consumenten en niet op bedrijven. Er is geen ondersteuning voor verschillende Vlans of bijvoorbeeld Radias. Wel ondersteund deze routers central management en andere functies die je mag verwachten van een mesh netwerkrouter.
Unboxing en hardware informatie
Elke product komt in een doos, alleen is de doos openmaken de eerste indruk die je krijgt bij een apparaat.

De eerste indruk van deze routers is dat identiek aan elkaar zijn, ze hebben allemaal 4 aansluitingen waarvan een is bedoeld voor de aansluiting van een netwerk/internet kabel. De andere 3 kan je gebruiken voor het aansluiten van extra apparaten met kabel. Verder is er alleen een aansluiting voor de stroomkabel. Aan de bovenkant hebben ze een koelingsrooster en aan de onderkant wat meer standaard informatie over de router. Zoals het default Username/password combo. (Deze zijn uniek per unit) En nodig bij de inlog op de webinterface.

Verder heeft deze de volgende hardware specs volgens Linksys zelf:

• 1 GHz Dual-core processor
• Buttons and Switch
o Reset button
o Wi-Fi Protected Setup™ (WPS) button
o Sliding-style power switch
• Ports
o Three gigabit ethernet LAN ports
o One gigabit internet port
o One power port (12V, 1.5A)
• Weight: 1.16 lb (526.16 g)
• Dimensions: 3.4 in x 3.4 in x 7.3 in (per node)

De routers voeding zijn ge-rate op 18 Watt per stuk. Ze komen standaard met de UK-plug maar de Europese aansluitingen worden wel meegeleverd. Deze kunnen worden vervangen door het knopje naar je toe te trekken onder de plug. Daarna click je eenvoudig de Europese plug erin.

Feature set
Deze Mesh routers hebben diverse specs en features. Op de Linksys website zelf benoemen ze de volgende specs:
• Intelligent Mesh technology
• MU-MIMO technology
• Guest network
• WiFi security
• Parental Controls
• Dynamic Frequency Selection (DFS)
• Supports parent and child mode
Mesh en Roaming
De routers kunnen als mesh draadloos of met draad communiceren. Daarna log je in op 1 van de machines, de aanpassingen worden dan automatisch gesynct over de andere nodes in het netwerk. Het roamen (Dus van de 1 naar de andere node) gaat automatisch en zonder hickups. Ik kon een videogesprek volgen in het kantoor en rustig naar beneden lopen zonder problemen.
Parental controls
De Parental controls stellen je in staat om een bepaald apparaat van bepaalde limitaties te voorzien zoals het blokkeren van specifieke websites of het simpelweg uitzetten van de wifi in bepaalde tijden.
DFS
DFS houd in dat het systeem automatisch kan wisselen tussen de verschillende frequenties. Als je dit aanzet krijg je de melding dat je mogelijk bepaalde frequenties gaat gebruiken die niet elk apparaat ondersteund. Deze setting staat bij default uit. Omdat in mijn omgeving het verkeer redelijk stabiel is heb ik dit verder niet gebruikt.
Wifi 6
Wat opvalt aan deze specs hieraan is dat ze aangeven dat Wifi 6 wordt ondersteund. Hou er alleen rekening mee dat wifi 6e is een Unique selling point van de atlas 6 PRO en niet deze router. Wifi 6e voegt meer mogelijkheden toe, waaronder een groter bandbreedte doordat deze gebruik maakt van de lege 6Ghz band. Wifi 6 doet dat niet. Die maakt gebruikt van de bestaande 2,4 en 5 ghz banden.
(Zie link in de bronnen voor meer informatie)
Draadloos bereik en Prestaties
Om het draadloos bereik te testen heb ik gebruik gemaakt van mijn telefoon samen met de app Net Analyzer. Ik ben steeds om dezelfde plekken gaan staan en heb daarna de informatie uit de app gehaald wat het bereik is. Dit om te zorgen voor wat objectieve data in plaats van een arbiter “het werkt goed” of minder goed aangezien dit nogal subjectief is. Ik heb hierbij zowel mijn Ziggo mesh in kaart gebracht als de nieuwe Atlas. Hou hierbij rekening mee dat de Ziggo mesh slechts 1 wifi pod had en dat de atlas 2 extra accespoints had. Mijn huis is goed geïsoleerd en bevat 3 woonlagen. De zolder wordt gebruikt voor Fitness waar ik Streaming Music aan heb. Verder werk ik veel thuis waardoor de verbinding in mijn thuis kantoor goed moet zijn.
De data hieronder is van 2 verschillende dagen. (Op vrijdag ben ik door mijn huis gelopen voor de Ziggo meting en op zondag met de Atlas geïnstalleerd.) Hou er verder rekening mee dat wifi signalen regelmatig anders kunnen zijn door externe verstoringen aangezien de 2,4 en 5 Ghz band nogal vol zit.

Ik breng de data in kaart op basis van dBm. Hierbij geld het dichtste bij de 0 is beter signaal je hebt. Mocht je hier meer informatie over willen lezen dan heb ik onderin bij de bronnen 2 links gezet.

Gekeken naar de data en er rekening mee houden dat de data van verschillende momenten van de dag is zichtbaar dat de Atlas routers een sterk signaal uitsturen en dat vooral bij verdere afstanden de Atlas beter presteert. Ik heb nu in tuin iets beter bereik en vooral in de slaapkamer is dit duidelijk beter. Dit komt overeen met mijn ervaringen, ik heb nu overal beter bereik en heb veel minder last van hapering van streams op de zolder of in de slaapkamer.
Beheersbaarheid
Voor het installeren is de handleiding die geleverd wordt erg summier. Er wordt alleen aangegeven dat de je app moet downloaden en wat de lampjes betekenen. Er wordt verder niet gewezen op of je een bepaalde router eerst moet inpluggen of waar je mee moet beginnen.
Android/IOS APP
Correctie: Tweakers heeft aangegeven dat Linksys de website url/uripad heeft aangepast na onze review. Deze werkt inmiddels weer.

Op de doos staat dat je naar de url “linksys.com/app” moet gaan. Deze uri is echter niet meer bereikbaar. Deze uri was blijkbaar een url redirect geweest in 2019 en sinds die tijd offline gegaan. (http://www.linksys.com/us/app/) Via de waybackmachine heb ik de originele pagina en dus app wel kunnen vinden.
De genoemde app die je nodig bent voor het downloaden is hier te vinden:

Android : https://play.google.com/s...t.cloud&hl=nl&gl=US&pli=1
IOS: https://apps.apple.com/nl/app/linksys/id533516503

Aangezien ik een Android telefoon heb namelijk een S21 Ultra met One Ui 5.1 (Android 13), heb ik zelf deze gebruikt voor de installatie.

Na de installatie kijk ik altijd welke permissies een Android app nodig heeft. Bij de installatie is alleen Nearby Devices en notificaties toegestaan. Dit is echter niet voldoende, de app is gemaakt voor een oudere versie van Android waardoor het verbinden niet goed gaat. De app vraagt om toegang tot contacten, music en photos zonder dat echt duidelijk is waarvoor dit is. Maar zodra dit allemaal ingesteld is ben ik door de installatie procedure gelopen. Dit ging niet zonder slag of stoot in het begin maar uiteindelijk is het gelukt om de 3 meshrouters in hetzelfde netwerk te hangen. De instellingen die je verder kan wijzigen in de app zijn de vrij standaard settings, zoals je wifi wachtwoord en je kan zien welke apparaten verbonden zijn
Webbrowser
Er is ook een web interface beschikbaar. Deze heeft grotendeels dezelfde mogelijkheden als de app maar met een paar functies erbij. Een van de functies die ik benoemen waardig vind is de ondersteuning van WPA3. Deze kan je wel via de website interface maar niet via de app aanzetten. Hij ondersteund een fall-back methode naar WPA2, wat ik ingesteld heb aangezien sommige apparaten in mijn netwerk nog geen ondersteuning voor WPA3 hebben. (Zoals mijn infrarood panelen en robotstofzuiger)

Betrouwbaarheid en stabiliteit
Edit: ik heb contact gehad met ziggo. Ik heb een nieuw modem gekregen en ze hebben het nieuwe modem ook meteen in bridge mode gezet. Daarna werkte ipv6 perfect.
Netwerkverbindingen
Zodra ik de bovengenoemde stappen had genomen werkte de routers perfect en zonder enige issues. Nu kan het echte testen beginnen.
4K HDR streamen
Een van de voordelen van een hoge bandbreedte is het streamen van 4K HDR-content naar mijn telefoon en naar mijn Samsung 4K tv. Ik gebruik hiervoor YouTube en Amazon prime. Beide speelde terug zonder haperingen.
VR
Een 4K YouTube beeld streamen is leuk, maar ook voornamelijk afhankelijk van mijn internetverbinding. Bij PCVR is dit een ander verhaal omdat dit alleen lokaal is. Hierdoor kan je de maximale bandbreedte halen.

Voor VR gebruik ik mijn laptop met een 1060 die op de eerste verdieping staat en met een kabel is aangesloten. Ik loop zelf in de woonkamer rond met mijn Quest 2. Aangezien ik dus fysiek wat verder weg ben had mijn Ziggo routers hier soms issues mee waardoor de verbinding soms haperde. Dit is vooral in VR een extreem groot probleem omdat je dan snel wagenziek wordt.
IOT
In mijn huis heb ik de nodige IOT devices hangen. Denk aan een robot stofzuiger, hue lampen, infrarood panelen en google home speakers. Alles wilde zonder problemen verbinding maken, vooral voor de robot stofzuiger was dit verrassend omdat dit niet werkte bij mijn ziggo mesh. Deze stofzuiger snapt namelijk alleen 2,4 Ghz en aangezien de ziggo meshrouters geen goeie dual band ondersteunen werkt het niet. Hij had problemen met de 5Ghz band die onder dezelfde naam aan het uitzenden was. Dit is opgelost met de nieuwe routers.
Prijs
De prijs rond het schrijven van de review is rond de 300 euro maar deze router set is al te vinden rond de 250 als je goed zoekt. Deze prijs is aan de hoge kant tegenover de gratis standaard routers/modem combo’s die Ziggo zelf levert. Maar vergeleken met de andere mesh-router systemen is deze gemiddeld. Of dit het waard is, hangt af van wat je zelf nodig bent in je netwerk. Wil je een simpele setup voor je oma die 1 laptop heeft dan zijn dit niet de juiste routers. Wil je echter meer en heb je bijvoorbeeld veel IOT-apparaten of een groot huis en ben je bereid wat tijd in de setup te steken dan kan ik deze mesh-routers aanbevelen.
Algemene eindbeoordeling
Na een week met deze routers te hebben doorgebracht heb ik een goed beeld kunnen vormen van deze routers. In het begin was het lastig met het opzetten met behulp van de app en ipv6 maar daarna werkte alles perfect zonder issues. Ik heb nu beter bereik en kan mijn robot stofzuiger ook weer verbinden aan het netwerk, waar dit niet werkte bij de oude Ziggo routers. Ik ben hierdoor tevreden over de deze routers en deze zullen dus ook blijven staan na de review periode.

Bronnen:
Linksys is in handen van Foxconn
Bron:https://www.pcgamer.com/l...in-for-dollar866-million/

Product specs
Bron:https://www.linksys.com/support-article?articleNum=333591

Wifi 6 vs wifi 6e
Bron:https://www.tomsguide.com...i-6e-whats-the-difference

Informatie over signaalsterkte en dBm
Bron: https://www.watchguard.co...ess_signalstrength_c.html
Bron: https://www.metageek.com/...i-signal-strength-basics/

Heb jij ook een Linksys Atlas 6, 3-pack?

Hoi medetweakers :) Ik heb deze review zojuist geschreven. Mocht je nog op of aanmerkingen hebben dan hoor ik het graag. Ook als je informatie mist geef het dan aan, dan zal ik de review uitbreiden.
Leuk! Dank voor je leuke review.

Een puzzel vraagje ;)
Wat is het verbruik per unit per dag? Gemeten op een dag dat je bijvoorbeeld de helft van de dag thuis bent (Gemiddeld)

Ik schrok van de 18 watt. Maar dit haal je waarschijnlijk nooit. Dan moet je op alle frequenties 100% belasten.
Ben wel benieuwd. De apparaten zijn bijvoorbeeld verbonden op a->b->c.
C belast je volledig, pakken alle 3 de apparaten dan het volledige vermogen? Omdat ze dan over c->b->a communiceren.

Mijn gevoel zou zeggen dat je dan tot 3*18 watt aan vermogen zou vragen. Daar de modem nog bij. Vrij vors.

[Reactie gewijzigd door StormRider op 22 juli 2024 18:29]

Goedemorgen,

Ik heb zelf helaas geen meter om dit te testen. Ik zag in een andere tweakers review dat ze ongeveer 5 watt gebruiken. 😊 Tijdens normaal gebruik. Dan zou het niet veel moeten schelen naast bijvoorbeeld de ziggo pods.