Enkele weken geleden had ik me aangemeld voor de mogelijkheid om een Linksys Atlas Pro 6 te reviewen. Tot mijn grote vreugde was ik een van de gelukkige, en met mijn verhuizing naar een nieuwbouw woning de perfect test locatie.
Algemene beoordeling
Bij het uitpakken viel mij op hoe degelijk en mooi de hardware eruit ziet. Mooie nodes die niet te groot zijn en voorzien zijn van voldoende ethernet poorten. Verder is er een UK en EU adapter meegeleverd en een cd rom met de documentatie. De cd rom had men achterwege mogen laten, ik heb al jaren geen mogelijkheid meer om deze uit te lezen.
Installatie
Nadat ik mijn huidige TP Link mesh set had uitgezet heb ik de Linksys aangesloten en laten opstarten. Je hebt hiervoor de app nodig, en je moet helaas ook hier, een account aanmaken voordat je verder kunt met de installatie. Nadat je de app geïnstalleerd hebt maakt je mobiel verbinding via Bluetooth met de nodes. Goed te weten, sluit maar 1 node aan tijdens de installatie en voeg de ander toe als de app daarom vraagt.
Tijdens de installatie moet je een aantal keren een paar minuten wachten, een keer om je modem uit te zetten en weer aan te zetten, en vervolgens nog om de node in gebruik te nemen. Op zich niet zo storend, maar het is niet mogelijk om dit te over te slaan.
De app gaf aan dat er een nieuwe firmware klaar stond, tijdens de installatie leek er een tijd niks meer te gebeuren, een simpele reboot lost het probleem op en de firmware was netjes bijgewerkt.
Feature set
De set heeft veel van de functionaliteiten aan boord die andere fabrikanten ook bieden. Er is weinig wat de linksys heel onderscheidend maakt van de concurrentie, ze onderscheiden zich op dit moment op de prijs. De set biedt veel voor een aantrekkelijke prijs.
Draadloos bereik & snelheid
De dekking in mijn nieuwbouw woning van 119m2, met vloeren van gewapend beton is meer dan voldoende. Nu heb ik ook ethernet laten aanleggen in huis, dus de nodes zijn sowieso via de ethernet backhaul aangesloten.
Binnen de app kun je een snelheidstests doen van je netwerk, haalt precies wat ziggo kan aanbieden. Ben dus blij met het resultaat.
Op dit moment heb ik een TP Link Deco mesh set X50 thuis, 3 stations. Qua prestaties ontlopen ze elkaar niet zoveel, wel heb ik het idee dat de dekking van de Linksys beter is (ondanks dat de Linksys maar 2 nodes heeft in het totaal). Ook heeft de Linksys meer netwerk poorten, dat is sowieso een pluspunt.
Beheersbaarheid
Software - App
De app zelf is vrij intuïtief, maar ook beperkt in haar mogelijkheden. Voor de gemiddelde consument echter ruim voldoende. Er zijn opties voor:
- Parental controls
- Port forwarding
- Netwerk Prioriteitsinstellingen
- Gastnetwerk
Software - Web interface
Voor de mensen die zaken liever via een web interface willen instellen, deze is aanwezig. Deze lijkt ook wat meer te bieden dan de standaard app interface.
Ik heb in het verleden een Asus mesh set gehad, daar kon je heel veel aan instellen. Ik zag door de bomen het bos niet meer, en de memory leak in de web interface van Asus zorgde met enige regelmaat voor problemen. Deze problemen hebben zich niet voor gedaan bij de linksys.
Home Assistant
De Linksys heeft ook ondersteuning voor de device tracking van Home Assistant, via HACS is er een custom integrations beschikbaar. Dit werkt prima, een aantal van mijn automatiseringen maken hier gebruik van.
Prestaties
De hardware presteert prima, wat me niet direct duidelijk werd hoe je de iets geavanceerde WiFi instellingen kunt wijzigen. Ik zie bijv. Uitsluitend de optie ‘mixed’ dat lijkt te impliceren dat er meer te kiezen valt, maar bij geen van de opties word er iets anders zichtbaar dan mixed.
Betrouwbaarheid en stabiliteit
Mijn netwerk bestaat uit een grote hoeveelheid apparaten, waaronder veel 2.4ghz, heb verder geen problemen ondervonden met deze apparaten.
Prijs
De Linksys is super scherp geprijsd, biedt veel voor weinig en kan de concurrentie met mijn TP Link set prima aan.
Ik ben positief verrast, Linksys stond niet echt op mijn shortlist van merken.
De hardware is compleet, stevig, mooi en niet te groot. Het netwerk is betrouwbaar en snel.
De hardware & app, hoewel niet echt Pro zoals de product naam claimt, wel echt prima geschikt voor de gemiddelde consument.