Waarom een e-ink tablet?
Sinds 2010 lees ik boeken alleen nog op een e-reader. Ieder jaar was er wel een model die mooier en beter was of ik kon een andere reden vinden om de oude door te schuiven of te verkopen

De Kobo Sage was mijn eerste reader die ook schrijven op het scherm ondersteunde. Ik schafte een pen aan en ging kijken of ik mijn kladblokken op het werk hiermee kon vervangen.
Dat was een drama. Het scherm knipperde en ververste als een malle of de Sage sloeg soms gewoon vast. De pen ging na twee weken retour want dit was voor dagelijks gebruik onwerkbaar.
Maar het zaadje was wel geplant.
(off-topic: ik ben zelf niet zo van het retourneren als een product zelf gewoon goed is, maar ik wist al dat deze pen bij eventuele volgende tablet niet compatibel zou zijn vanwege EMR).
Maar welk merk dan?
Op Internet komen naar mijn mening eigen drie merken naar voren die note taking serieus nemen; Remarkable, Onyx en Supernote.
Voor alle drie de merken zijn evangelisten te vinden die zweren bij dat merk. Youtube staat vol met vergelijkingen, reviews en guides. In het algemeen denk ik dat ze alle drie prima geschikt zijn voor het werk wat ze moeten doen. De een schrijft wat beter, de ander heeft verlichting, het ontloopt elkaar ook weer niet zo heel veel.
Welke is voor mij dan de juiste? Ik ken mijzelf; ik schrijf slordig, kan niet mooi tekenen en zal geen A4'tjes tekst vol schrijven op een dag. Daar is de laptop voor. Dus ieder merk/model heeft een schijn van overkill.
Toen ik de drie merken naast elkaar zette kwam voor mij de Boox Note Air 2 Plus naar boven, op de combinatie prijs en functies.
(Sinds aanschaf zie ik dat de prijs 20 euro gezakt is, en kwam er later achter dat direct op de website nog wat goodies opgeleverd zou hebben in plaats van via een marketplace platform).
Gebruik en ervaring
Hoe de tablet precies werkt en welke apps er op draaien is online prima te vinden. Wie geinteresseerd is heeft dat met twee clicks gevonden.
Mijn dagelijks gebruik bestaat uiteraard vooral uit de Notes app en NeoReader voor lezen van PDF's en dergelijke.
Kort geleden is er een firmware update geweest, die een paar goede opties toevoegden.
Zo vond ik het jammer dat je wel links kan maken binnen een document, maar alleen naar andere plaatsen in het document zelf.
Dat vonden blijkbaar meer mensen jammer, want nu kan je ook een link icoon maken naar een positie in een ander document.
Op deze manier switch ik nu heen en weer tussen mijn to-do lijst en de 'scribbles' waar ik van alles noteer terwijl ik aan het werk ben.
Ik heb enkele Play Store apps geinstalleerd, vooral om te kijken hoe dit werkt. Je kan per app instellen dat de refresh-rate hoger wordt waardoor scrollen bijvoorbeeld vloeiender wordt, maar ten koste van wat ghosting.
Hoe minder bewegend beeld, hoe beter dit tot zijn recht komt. Een Sudoku app werkt vlekkeloos, ik noem maar wat.
De Kobo app werkt uiteraard ook, maar de mogelijke instellingen vielen me wat tegen (marges kleiner maken bijvoorbeeld). Dat ligt aan de app en niet aan de tablet, maar lezen op mijn e-reader bevalt beter.
Ik heb als test een game als 'Brain it on!' er op gespeeld (ik heb bijna niets op Android).
Dan zakt de batterij een heel stuk sneller omdat de processor continu bezig is en het scherm continu ververst. Verbruik was denk ik zo'n 6% in een kwartier, twintig minuten.
De uitslag van de test: Geen games spelen met beweging en processorgebruik.
Batterij verbruik is rond de 8% per dag dat ik hem gebruik op kantoor. Hij gaat slapen na 15 minuten en helemaal uit na 4 uur in sleep mode.
Korter dan 4 uur is onhandig omdat je de tablet ook weer niet de hele dag voor je hebt liggen. Maar twee, drie keer per dag een volledige herstart is erg frustrerend als hij na 1 of 2 uur uitschakelt.
TIP!
Ik kom deze tip regelmatig tegen en ben het er zeker mee eens:
De tablet heeft niet als doel een i-pad te vervangen. Daarvoor is het E-ink scherm te 'beperkt'.
Velen raken teleurgesteld omdat ze verwachten een youtube filmpje met dezelfde kwaliteit in zwart-wit te kunnen kijken. Zo werkt het nu eenmaal niet.
Verdiep je in de (on)mogelijkheden voordat je een E-ink tablet aanschaft.