Lenovo ThinkPad X270 20HN0016MH Review

kzin
23 maart 2023, laatste update op 13 april 2023, 2.036 views Product gekocht

Lenovo ThinkPad X270 20HN0016MH

Een laptop uit ca 2018 die niet al te groot is, maar naar de huidige maatstaven geen ultralight is. Omdat hij al wat ouder is, is de kans groter dat alternatieve operating systemen zoals Linux of in mijn geval FreeBSD er op willen draaien.

De Lenovo X270 die ik heb is niet exact de 20HN0016MH, maar dit kwam het meest dicht in de buurt. Ik heb een kleinere disk en een andere processor.

Pluspunten

• Compatible met Linux en FreeBSD
  • Klein en redelijk licht
  • Goed toetsenbord

Minpunten

• Batterijduur (met mijn accu)
  • Geluid is zacht

Inleiding

De Lenovo X270 is geïntroduceerd in 2016. Als notebook voor de reizende zakenman die niet een groot notebook wil meeslepen. Hij bevat een SSD, zodat er geen harde schijf in zit die gevoelig is voor mechanische schokken. Het 12.5 inch beeldscherm geldt in deze tijd als klein, maar met een resolutie van 1920x1080 (eerste modellen 1366x768), is het voldoende om mee te werken.
Ik heb deze laptop refubished gekocht omdat deze in staat is freeBSD te draaien. FreeBSD is een operating systeem voor desktops, laptops, servers en embedded apparaten. Het is gebaseerd op Berkeley’s "4.4BSD-Lite" release van Unix. Het lijkt op Linux, maar dat is het net niet. Sommige commando’s werken anders, maar minstens zo belangrijk: Het is kritischer qua hardware (mijn mening).

De Thinkpad X270

De laptop is bedoeld voor de zakenwereld als optimaal draagbaar en optimale prestaties. Hij kwam standaard met een SSD, wat de prestaties ten goede komt. Het was bedoeld voor het leven van alle dag. Met een dikte van 20 mm is het geen ultralight, maar daar staat wel tegenover dat je met de laatste vaak wat voorzichtiger moet zijn. Hij voelt wel duidelijk lichter aan dan mijn Lenovo T480.
De Lenovo T480 en X270 zijn beide vrijwel even dik

De X270 is destijds geleverd met 8 GB RAM en een 120 of 500 GB SSD drive. Hij is eventueel uit te breiden tot 16 GB, maar ik heb begrepen dat een grotere SSD iets meer voeten in aarde heeft als je het zelf wilt doen. Er zit een M.2 SSD in een adapter voor een 2.5 inch disk, en dit schijnt een probleem te zijn voor upgraden naar een grotere disk, omdat dan ook de adapter vervangen moet worden
Specificaties
CPUIntel i7-6600U @ 2.6 Ghz
Memory8 GB
DiskSamsung 120 (tot 512 GB)
USB1 x USB-C v3.0 + 2 x USB-A
NetwerkEthernet + Wifi (2.4 + 5 Ghz)
Scherm12.5 inch
Resolutie 1366x768 of 1920x1080
Uiterlijk
De X270 heeft een matzwart uiterlijk, dat je bij meer Thinkpads tegenkomt. Het schijnt soort koolstofvezel te zijn, dat Lenovo vaker gebruikt.
Het formaat van de x270 is 305 x 202 x 20 mm en hij weegt 1.37 kg.
Er is geen interne DVD of floppy drive.
https://tweakers.net/i/o0-EWIKtDowQWcBO1Z0b4UZhPV0=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/94091/1PF3sDxrgx3okDsXmSwkGhUmGkKGvpOckMRlAnds7jLFvCoIEE.jpeg?f=620xauto14 inch Lenovo T480 en 12.5 inch X270
Aansluitingen
Links: Voeding, USB-C, HDMI, USB-A
Rechts: hoofdtelefoon, USB-A, Sim kaart + SD kaart, Netwerk, kensington slot
Voedingsconnector

Lenovo x270 heeft een rechthoekige connector voor de voeding, maar hij kan ook via USB-C geladen worden.
In de praktijk
Installatie FreeBSD
De laptop wilde niet booten van een USB-drive, niet van een FreeBSD image, maar ook niet van een andere Linux image. Beide werkten goed op een andere laptop, dus er was iets in de BIOS settings. Gelukkig kom je makkelijk in de BIOS. Geen F2, F8 of F10 tijdens booten. Het scherm geeft zelf al aan op Enter te drukken tijdens het booten. De USB-boot bleek op de 4eplek te staan, na HDD-boot, Netwerk boot en Windows bootmanager. Na alles in een andere volgorde te hebben gezet bootte hij ook van USB en kon de installatie beginnen. Standaard heeft FreeBSD geen grafische schil, en kun je zelf kiezen waar je voorkeur naar uit gaat.
beeldscherm
Met 12.5 " is het geen groot beeldscherm, maar voldoende voor de doelgroep: de zakenman die onderweg wat werk moet doen. De kleuren blijven vrij goed als je niet recht voor het beeld zit. Ze worden wel wat fletser, maar ik zie weinig vlakken op de testkaart van kleur veranderen.
https://tweakers.net/i/QyJ92e_gkUDJTGcixwYULmDK8bE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/94091/1PF3sDX68ldIh8ofDSbG6M0xw7VWNDsbeCvDewX3sfW4k2YI3F.jpeg?f=620xautoBeeldscherm front
https://tweakers.net/i/TlduHSJWZ-g1vaM2OGJdPnG1QvQ=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/94091/1PF3sDFAkiP1Mycp5j1WezUV2zY2jUTASKPudSIiBOMsymUEJY.jpeg?f=620xautoBeeldscherm onder een hoek
Keyboard
De laptop heeft een formaat net iets kleiner dan die van een 14 inch laptop, zonder apart numeriek toetsenboard. De aanslag is plezierig, je voelt een lichte click. Onder het keyboard bevindt zich een muispad, met aan beide kanten ruimte om je handpalmen te laten steunen tijdens het toetsen.
Het heeft ook een trackpoint, die je met de vingers kunt bedienen. Dat vereist wat gewenning, maar sommige mensen geven hieraan de voorkeur boven een mousepad.

Linksonder bevindt zich een gedeelte met pijltjestoetsen, en een vingerafdrukscanner

Bovenin bevinden zich de F1-F12 toetsen, welke een dubbele functie hebben, zoals helderheid van het beeld of volume. In de BIOS is in te stellen welke functie actief is zonder de Fn toets te gebruiken.
Nu we het toch over de Fn toets hebben, De Fn toets zit aan de buitenkant, links van de ctrl-toets. Dat is anders dan bij de meeste toetsenborden, en in de BIOS is ook in te stellen wat de daadwerkelijke functie van de toetsen is. Ook voor de functietoetsen F1 – F12 is in te stellen wat de standaard functie is: Functietoets, of de systeemfunctie (helderheid beeld, volume, etc). Tijdens gebruik is dit in te stellen met de FnLock functie. Op de Fn toets gaat een ledje branden als de FnLock functie is ingeschakeld.
De Capslock toets heeft dan weer geen ledje om aan te geven dat die functie actief is.
Audio
Det geluid was in de eerste instantie wat zacht, maar dit bleek een freeBSD setting te zijn. Voor de meeste youtube filmpjes is het geluid voldoende, maar als je een kanaal hebt dat wat zacht is kan het zijn dat het maar net voldoende is. Omdat er wat weinig bassen in zitten, kun je voor muziek beter oortjes gebruiken. Een probleem dat meer laptops hebben dankzij kleine speakertjes. Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen
Webcam
Er zit een webcam zonder afdekschuifje op, Het is me nog niet gelukt om het werkend te krijgen onder freeBSD. Webcamd herkent wel een geïntegreerde camera, maar VLC kan geen device openen. Ik ga dit nog even verder uitzoeken, alhoewel ik eigenlijk geen behoefte heb aan een webcam.
Accuduur
Met af en toe een youtube filmpje spelen, wat tekstverwerken (in libreOffice) gaat de laptop ca 3 uur mee. Niet geweldig, maar vergeet niet dat dit een tweedehands laptop is, en ik vermoed dat mijn accu niet te best meer is. De batterij is verwisselbaar, en de thinkpad heeft een tweede batterij ingebouwd (optioneel ?) die hem gedurende een korte tijd onder spanning kan houden, zodat je de batterij kunt verwisselen als je niet aan de netvoeding zit, en je toch niet je data in het geheugen kwijtraakt.
warmteproductie en geluid
Dankzij de SSD maakt de de laptop erg rustig. Tijdens normaal gebruik gaat er ook geen fan draaien, en blijft de laptop koel, ook aan de onderzijde. Je kunt de laptop dus daadwerkelijk op je schoot gebruiken.

Ik heb een meting gedaan met een IR-thermometer in een kamer van 18 graden:https://tweakers.net/i/nVdpjgIZlMKL6BraKi14lFuYUsI=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/94091/1PFhaM9bw7OSRwxdoMxFb8k0vHuMbUSrFs5N8JbnXj12tBlIBo.jpeg?f=620xauto
Lenovo X270 met freeBSD en xfce desktop

Destijds bedoeld voor de reizende zakenman, die een laptop mee wilde nemen in zijn attachekoffer. Met een prijs van 800 – 1000 euro was het geen goedkope laptop. Tegenwoordig is hij voor ca 325 euro te koop als refurbished model. Daarvoor koop je een laptop waarmee je nog aardig kunt werken, mits je het 12.5 inch beeldscherm niet te klein vindt. Omdat er zoveel uitvoeringen zijn qua resolutie en harddisk grootte, let wel op welke uitvoering je koopt.

Heb jij ook een Lenovo ThinkPad X270 20HN0016MH?

Ik heb deze laptop ook gehad, maar ik was juist flabbergasted door de batterijduur ook omdat deze nog de dual batterij heeft. Als je de dikke extended batterij gebruikt (72Wh 68+) dan haal je met gemak meer dan 15 uur (volgens Lenovo 23 uur max)! Er is geen enkele laptop die daar ook maar een beetje aan kan tippen.

Ook het display vind ik erg goed, hij is een stuk helderder dan de overige Thinkpad's, geloof dat deze >400 nits zijn.

Niet te vergeten als pluspunt: deze heeft als eerste Thinkpads USB-c, waarmee je ook kan laden, dus als reserve welk handig.

[Reactie gewijzigd door psy op 23 juli 2024 12:28]

Ik denk dat zowel mijn interne als verwisselbare batterijen aan vervanging toe zijn. Ik heb al e.e.a gevonden in pricewatch. Ze zijn niet goedkoop, maar ik overweeg toch om ze te vervangen.
Bedankt voor de tip
Kan goed ja. De x270 is waarschijnlijk inmiddels zo'n 5 jaar oud. Als het de originele batterij is is hij gegarandeerd versleten. Met 2 nieuwe batterijen blaas je zo'n laptop echt nieuw leven in.
Ik heb deze laptop zondag gekocht voor 100 euro, met een i5, 16GB ram, full HD scherm en een 72 WH aftermarket batterij. Volgens XFCE Powermanager is de 72Wh batterij nog in nieuwstaat, ik haal er ongeveer 8-10 uur mee wanneer ik de laptop gebruik voor het bekijken van hoorcolleges en ondertussen notities te nemen. Ik raad dus zeker aan om de batterij te vervangen, maar waarschijnlijk heb je dit intussen al gedaan. Echt een enorm goede laptop voor deze prijs