Teufel Radio 3sixty (2020) Review

22 maart 2023, laatste update op 22 maart 2023, 1.609 views Rapporteer

Leuke internetradio, maar kijk uit met te hoge verwachtingen

Pluspunten

• Te bedienen zonder telefoon
  • Veel internet radio kanalen
  • Podcasts zijn handig
  • Handige (dubbele) wekker

Minpunten

• Audiokwaliteit niet zo subliem als veel reviews suggereren
  • Geen DLNA
  • Tidal werkt alleen via Bluetooth
  • Had hij maar een API...

3 van 5 sterren (Voldoende)
De samenvatting:
Kijk uit met te hoge verwachtingen. Dit is best een leuke radio, met heel wat features die me aanspreken. Op onze zolder willen we wat meer body en audio kwaliteit dan wat deze radio biedt, maar hebben hem toch niet teruggestuurd. Mijn zoon van 7 is er dolblij mee en heeft de komende jaren nog heel wat features te ontdekken!

Het lange verhaal
Neem ik ook eens de moeite om een review te schrijven, plaatst Teufel hem niet op hun website. Dan snap je meteen waarom de producten op hun site gemiddeld zo hoog scoren... Gelukkig kan ik hier op Tweakers een uitgebreidere review plaatsen. Tijd voor realisme en nuances in plaats van superlatieven.

Achtergrond
Eind vorig jaar hebben we in onze woonkamer een forse Denon aangeschaft. Dankzij Tidal is de WAF een stukje opgeschoven. De 15 jaar oude hifi installatie op zolder/werkkamer is al een tijdje gammel. Alles bij elkaar opgeteld is dit het moment om mee te gaan met onze tijd: Boven ook streaming!

Wensen
  • Bediening met knoppen en een scherm waarop je kan zien wat je doet. Niet alleen via een app.
  • Fatsoenlijk geluid voor de zolderkamer, een kleine 3.5 x 5.5 meter, met nog 2 x 2 meter om de hoek.
  • Geluidskwaliteit vinden we belangrijker dan volume.
  • Wi-Fi, niet alleen bluetooth.
  • Mogelijheid om Tidal af te spelen.
  • Bestanden op ons lokale netwerk af kunnen spelen (DLNA, HTTP server, whatever).
  • Niet té duur, wat dat ook betekent
Na lang zoeken op internet uitgekomen bij de Teufel RADIO 3SIXTY (Caps Lock-probleempje?). Alle 5 sterren reviews wekten de indruk dat ik mijn nieuwe hifi installatie gevonden had. Ingeschreven op de nieuwsbrief en gewacht tot er een échte actie voorbijkwam.
De marketing trucjes van deze fabrikant zijn soms lachwekkend doorzichtig. Zo is de voorganger van deze radio (https://teufelaudio.nl/radio-3sixty-105959000) de afgelopen 30 dagen al meer dan 2200 keer verkocht. O ja, dat model uit 2019 is al heel lang niet meer leverbaar.
Na 3 maanden komt er ineens 50 euro valentijnskorting langs, bovenop de 100 euro korting die ze standaard bieden. Om in Caps-Lock stijl te blijven: BEET! De postduif deed er 20 uur over, vanuit Duitsland.

Unboxing
Wat is een review zonder hoofdstuk 'Unboxing', dus bij deze: Ja, hij komt uit een doos. De afstandsbediening zit nog steeds in een plastic zakje. Ik heb niet de intentie om die er uit te halen, want het apparaat staat binnen handbereik en alle knoppen doen het.

Meteen door naar installatie: Het gebruikelijke gepruts om aan te sluiten op de Wi-Fi. Connecten kan met 1 simpele druk op een knop op je router... die 2 verdiepingen lager op een onbereikbare plek bovenop de kast ligt.
Gelukkig kan je op de radio zelf ook het Wi-Fi wachtwoord invoeren. Als je zin hebt om met netwerken te spelen, dan kan je de instellingen ook via de app invoeren. De toegevoegde waarde daarvan ontgaat me een beetje.

Pluspunten
  • Internet radio, belachelijk veel stations.
  • Wat me verraste: podcasts. Zoeken gaat iets makkelijker via de app dan met de knoppen van het apparaat.
  • Een redelijk intuïtieve user interface, de rest van het gezin kan er ook mee overweg.
  • Bedienbaar zonder smartphone (behalve Tidal).
  • Een wekker die je ook op 'door de week' of 'in het weekend' in kan stellen.
Audio kwaliteit
Audio kwaliteit is natuurlijk een subjectief verhaal. Volgens de reviews op internet komt er sublieme hifi uit deze speakers, meer dan genoeg voor een flink poppodium. Stel je verwachtingen maar bij. Ik vind de geluidskwaliteit best oké voor een radio van deze grootte, maar de radio is niet erg groot. Bij meer volume gaat de audiokwaliteit achteruit, dus zal ik hem nooit hard zetten.

Teleurstellingen en irritaties
  • Teufel belooft DLNA, maar uiteindelijk ondersteunen ze het niet (Zie https://support.teufel.de...iesen-Es-geht-aber-nicht-).
  • Tidal zou moeten kunnen werken via de Raumfeld app. Alleen is de Raumfeld app vervangen door de Teufel remote app. Die ondersteunt geen Tidal. Via bluetooth werkt Tidal wel, maar dan ben je weer afhankelijk van je telefoon.
  • In een langwerpige kamer is stereo een zéér beperkt begrip. Dynamore en 360 graden draaibare drivers zorgen er niet voor dat het geluid van de andere kant van de kamer komt.
  • Het display flitst af en toe als de radio in standby staat. Erg irritant als dat steeds in je ooghoek gebeurt. Met de helderheid op "uit" is het klokje nog steeds een beetje te zien, maar valt het geflits niet meer op.
  • Ik twijfel of het firmware update mechanisme werkt. De radio zegt dat hij de laatste firmware versie heeft, dat is 1A16. Volgens de Teufel website zou dat 1A25 moeten zijn.
  • Ik had 1 keer een factory reset nodig om de radio weer goed aan de praat te krijgen. Laat ik mezelf daar maar de schuld van geven, ik geloof dat ik me niet helemaal aan de normale gebruikersscenario's hield ;)
Wensen
  • Ik wil bronnen die ik niet gebruik liever niet in het hoofdmenu zien. In mijn geval DAB en FM Radio, Spotify en Amazon Music, maar dat is persoonlijk.
  • Kom maar op met die beloofde DLNA ondersteuning! De muziek staat klaar op mijn lokale muziek server maar nu moet ik nog steeds bestandjes kopieren naar een USB key.
  • In de favorieten kan je een media URL opslaan (tip: poort 80). Handig voor radio stations, maar bij podcasts wil je het podcast channel als favoriet opslaan, niet alleen die ene aflevering.
  • Bij USB wil ik natuurlijk de playlist als favoriet opslaan, niet 1 los nummer. Album art bij USB directories/albums zou ook een leuke aanvulling zijn.
Potentie
Op de een of andere manier gaan mijn nerd-vingers wel kriebelen bij dit apparaat. Was de API maar publiek toegankelijk. Wat is er mogelijk op poort 8080? Leuk hack-projectje, alleen heb ik niet genoeg tijd en vaardigheden in die richting.

Conclusie na 1 maand gebruik
Door alle minpunten heeft deze RADIO 3SIXTY mijn zolder/werkkamer niet gehaald. Daar komt een volgende Denon te staan, maar dan mét streaming. Deze radio radio mag in huis blijven (en dat zegt al heel wat), maar hij staat inmiddels op de kinderkamer, tot grote blijdschap van de bewoner.

Heb jij ook een Teufel Radio 3sixty (2020)?