€ 164,95 bij bol Plaza

Linksys Atlas Pro 6, 3-pack Review

22 maart 2023, laatste update op 30 maart 2023, 1.591 views Rapporteer
Testpanel +2

De pro in Linksys Atlas "Pro" 6 doet je misschien denken dat je te maken hebt met professionele netwerk apparatuur. Niets is echter minder waar, het is een echt consumenten product. Maar dan wel voor de wat veeleisendere consument. Jammer is daarom dat de Linksys App die bij het opzetten van het netwerk wordt gebruikt eigenlijk juist bedoelt lijkt te zijn voor de wat simpelere setups. Gelukkig is hier wel omheen te werken en blijft dan een stabiel, snel en ruimtelijk WiFi 6 draadloos netwerk over.

Pluspunten

• Klein en mooi design
  • 4 x 1Gbs poort
  • Supersnel Wifi 6 met 4 ingebouwde antennes
  • Geavanceerde functies ook beschikbaar via Linksys app

Minpunten

• De initiele installatie via de Linksys app is wat beperkt
  • Node-lampje kan niet uitgeschakeld worden en is behoorlijk fel
  • Ethernet poorten hebben geen groen en oranje lampje om te zien of ze actief zijn

Inhoudsopgave
  1. Inleiding
  2. Productreview
    1. Wat zit er in de doos?
    2. Installatie
    3. Speedtest
    4. Features
    5. Prijs
  3. Conclusie
1. Inleiding
Nu Wifi 6 al enige tijd uit is wordt het tijd om mijn thuisnetwerk te upgraden. Momenteel is het een mengelmoes van Wifi 4 (D-link DIR-868L, Asus RT-N18U) en Wifi 5 (Experiabox v10). Daarnaast nog een switch van TP-link (TL-SG108E). In verband met het huisoppervlak is gekozen voor de set met 3 nodes. De parent en 1 child zal met een kabel verbonden worden. De laatste draadloos.
Een aantal Wifi devices in huis ondersteunen al Wifi 6 (MP Pro M1, iphone 13 mini), een aantal niet (2 chromecasts, Shelly’s, oudere iPads). Voorheen kreeg ik het netwerk niet goed werkend met 2.4Ghz en 5Ghz op dezelfde SSID en had ik dus 2 verschillende SSIDs aangemaakt (netwerk en netwerk-5Ghz). Met deze nieuwe linsys routers wil ik het toch opnieuw proberen met maar 1 SSID.
2. Productreview
2.1 Wat zit er in de doos
In de doos zitten 3 nodes, 3 stekkers, een cd met documentatie (wie heeft er tegenwoordig nog een cd-lezer??), en een setup guide waar eigenlijk alleen in staat: "installeer de linkSys app" in zoveel mogelijk verschillende talen.
De stekkers waren voorzien van een UK verloop, maar met een simpele klik wissel je die om voor een EU verloop.

2.2 Installatie
De “parent”-node staat in de meterkast en is met een kabel verbonden met de 1 van de child nodes. Let wel op dat de parent standaard een eigen netwerk opzet en dus niet in bridge-modus werkt. Wil je dit dan zul je dit achteraf in de webportal van de parent node moeten instellen of via de Linksys app. Hiervoor gebruikt de de geavanceerde settings van de app (menu linksboven). Zie hier voor de linksys handleiding.

In mijn setup zijn de nodes aangesloten door de LAN van de parent direct op de WAN van de child aan te sluiten.
Het instellen van de parent was een fluitje van een cent. Wel moet je een klein beetje geduld hebben. Gelukkig mag je wel weglopen. Handig als je naar de wc moet tussendoor :)

Bij mij staan de parent en child node zo ver uit elkaar dat ze elkaar niet zien via wifi. Dit zorgde direct voor het eerste probleem, want de initiele setup via de Linksys app werkt niet goed met deze configuratie.

Je kunt dan niet anders dan de app geforceerd af te sluiten. En als je de app weer opstart kun je ook niet verder omdat de node ondertussen al blauw is geworden.
Leuk! vinkjes! Maar daarna 2-3 minuten wachten en weer op hetzelfde scherm komen is minder leuk.
Ik heb daarom maar gekozen om de installatie af te breken. Dit moet je bevestigen in de app en je hebt "Kans dat het netwerk niet goed werkt!". Gek (of mooi?) genoeg werkt het gewoon, maar kun je geen naam voor de ruimte instellen. Dit kan later wel alsnog via de Linksys app. Je zou hier omheen kunnen werken door de nodes eerst dichter bij elkaar te zetten zodat de nodes elkaar kunnen zien via WiFi, dit staat ook hier (https://www.linksys.com/support-article?articleNum=217442) beschreven. Verder is de installatie simpel te noemen op deze kleine glitch in de installatie wizard na.

Na de installatie wilde ik de nodes graag updaten. Ik heb daarom via een routerwachtwoord verbinding gemaakt met de nodes (via de Linksys app), dit werkte prima. Vervolgens kon ik de node aanklikken (en de child node direct een naam geven). Er stond dat er een update klaar stond, dus deze heb ik geïnstalleerd. De nieuwe versie is 1.1.5.209977. Dit zou 2-3 minuten moeten duren, en de parent was inderdaad binnen die tijd weer online. Na 10 minuten stond de child node echter nog steeds op rood. Even de stekker eruit en weer erin (en 2-3 minuten wachten) en de node werkte weer. Ik vermoed dat ook dit te maken heeft met de bekabelde verbinding, terwijl de software een draadloze verbinding verwacht. Dit lijkt na de update van de firmware overigens te zijn opgelost.
2.3 Speedtest
Aangezien iedereen tegenwoordig een "need for speed" heeft kan een speedtest niet ontbreken.
Voor de interne netwerk testen wordt gebruik gemaakt van iperf3 op de Macbook en de iperf app op de iphone, omdat deze beide Wifi 6 ondersteunen.
De tests worden gedaan met de iphone als iperf client op 4 locaties waar ik vaak ben, met de macbook op een vaste plek (kantoor) als iperf server. De locaties zijn: kantoor, slaapkamer, woonkamer, keuken. De slaapkamer zit precies tussen de huidige D-link en Experiabox in. Kantoor en Keuken verbinden met de Experiabox en Woonkamer met de D-link.

Voor (macbook verbonden met Wifi 5 experiabox):
KantoorSlaapkamerWoonkamerKeuken

Na (macbook verbonden met Wifi 6 Parent Node):
KantoorSlaapkamerWoonkamerKeuken

De speedtests zijn afgenomen op exact dezelfde locaties. Wat opvalt is dat de snelheid op kantroor en in de slaapkamer een heel stuk beter is geworden en ook in de keuken is het beter geworden. Maar in de woonkamer, waar de iphone verbonden is met de child node is de snelheid juist iets lager geworden, wat vreemd is. Edit: Dit kwam achteraf doordat de child node toch probeerde via Wifi te connecten

Daarom ben ik in de woonkamer (met de child node) wat langer gaan testen. Elke keer nadat ik een configuratie verandering had gedaan had ik de child node geherstart. Dit leverde elke keer gemiddeld ongeveer 110Mbps met iperf. Het leek erop alsof de telefoon op de 2.4Ghz bleef steken en niet overschakelde naar de snellere 5Ghz band. Nadat ik de boel een klein half uur heb laten rusten kwam daarna ineens deze score vanuit de woonkamer:

Blijkbaar duurt de 5Ghz band wat langer om in te schakelen, iets wat voor toekomstige eigenaren handig is om te weten. Overigens heb ik de parent en de node in dit laatste plaatje gewoon verbonden via een switch. En dat werkt prima in tegenstelling tot wat andere reviews beweren. Misschien dankzij de laatste update.

2.4. Features
Wat maakt de Atlas Pro nou "Pro" vraag je je misschien af. Dat is een hele rits aan features waar de veeleisende gebruiker behoorlijk blij van wordt.
* Quality of Service (QoS)
* MU-MIMO
* Seamless roaming
* Beamforming
* LACP Link aggregation

Zijn allemaal voorbeeld van features die ervoor zorgen dat je 1) met meer apparaten tegelijk op 1 node kunt, 2) de doorvoersnelheid wordt verhoogd, of 3) je door je huis kunt lopen zonder dat de verbinding wegvalt bij het wisselen tussen nodes. Allemaal zaken waar je als gewone consument ook zeker wat aan hebt.

Daarnaast ondersteund de router WPA3 als de laatste firmware geïnstalleerd is. Dit moet je dan wel even handmatig inschakelen. Ik raad hierbij de WPA2/WPA3-gemengd Personal optie aan.
2.5. Prijs
De prijs van de 3-set is momenteel erg scherp bij een enkele aanbieder (€249). Bij de overige aanbieders is die €399 wat nog steeds erg netjes is voor een Wifi set met 3 nodes. De prijs-kwaliteit verhouding is zeer goed.
3. Conclusie

Heb jij ook een Linksys Atlas Pro 6, 3-pack?

Wat bedoel je hier mee: "Bekabelen van de nodes kan alleen door ze te chainen"? Ethernet backhaul?

Ik heb deze namelijk ook, en bij mij zijn de twee extra nodes verbonden via een switch, die weer verbonden is met de primaire node. Dat werkt gewoon prima. In de app staat ook dat ze ethernet backhaul hebben. Maar die zijn dan dus niet gechained - in ieder geval niet in de zin dat ze configureer zijn als

[Main node] > [Node 1] > [Node 2]

Ik heb het zo:

[Main node] > [Switch] > [Node 1]
[Node 2]
Dus zowel parent als node 1 en node 2 zijn aan de switch gekoppeld? Volgens hun eigen handleiding werkt dat niet, maar dat heb ik niet specifiek getest.

Ethernet backhaul zou dus alleen werken parent -> node1 -> node2

[Reactie gewijzigd door gabn88 op 24 juli 2024 14:51]

Hi Burrowed,

Is het mogelijk om de main node achter een switch te plaatsen of is dat niet aangeraden?
Niet geprobeerd, dus geen idee of dat goed werkt. In theorie zou het moeten kunnen, er van uitgaande dat je bedoeld Modem > Switch > Main node. Echter elke schakel in de chain kan mogelijk (configuratie) problemen veroorzaken, dus ik zou persoonlijk met de main node zo dicht mogelijk bij de bron blijven.

Wat voor setup probeer je te maken?
Ah ok. Nee alleen node 1 en 2 zijn aan de switch gekoppeld. De switch zit aan de Parent node. Maar het is niet gechained in de zin dat Parent aan node 1 zit en node 1 aan node 2. De Parent zit, via de switch, aan node 1 en node 2. Het is dus alsof je node 1 en 2 beide in de Parent zitten. Volgens de app werkt dat gewoon.
Okay, bedankt voor deze toelichting! 👍

Ik vond het al gek dat het niet zou werken, maar dit stond letterlijk in de (online) handleiding.

Ik heb het weg gehaald bij de minpunten.

[Reactie gewijzigd door gabn88 op 24 juli 2024 14:51]