ASUS VivoBook Pro 16 K6602ZC-N1107W Review
20 maart 2023, laatste update op 13 juni 2023, 1.372 views
Rapporteer
Product gekocht
Gekocht met een beetje korting, volgens mij uiteindelijk iets van 1170 Euro betaald. Dat is een nette prijs voor een moderne laptop en eerlijk gezegd zou ik ook niet meer willen betalen voor een nieuwe (range neem ik altijd 900-1400 euro).
Eerst een vergelijking gedaan van de specs, en deze zit daar gewoon goed bij met een snelle CPU, losse GPU, snelle wifi en een goede harde schijf. Ik werk vaak met grotere Excels en met virtual desktops en dat doet deze best aardig.
Die GPU heb ik niet echt nodig, maar hier toch meerwaarde aan gehecht omdat er niet teveel rekenkracht verloren zou gaan als ik een 4K monitor aansluit. Geen idee of dit iets brengt. Maar mijn oude heeft moeite met de 4k monitor merk ik.
Pluspunten
- Scherm echt heel goed
- Snelle CPU en WIFI
- Modern design
- Prijs is goed
Minpunten
- geluid bij koelen
- Relatief zwaar
- Lampje aan/uit niet handig
Schuifje voor de camera is erg prettig, Camera 1080P@30hz, en geluid prima. Teams en Webex gaan nu echt heel goed met video bellen.
Batterijduur weet ik niet, maar voorlopig weer goed. Dat wordt toch altijd minder na verloop van tijd. Maar tot nu toe is dit prima minstens een paar uur uit te houden met gewoon werken.
Gewicht is wel een dingetje. Mijn vorige 14" is 1,5 kilo en deze 16" ASUS is 1,8/1,9 kilo met een grote adapter erbij. Door die adapter is hij eigenlijk te zwaar. Bij gewicht is het beter om de adapter mee te wegen in het totaalgewicht, je gaat immers niet van huis zonder. De adapter met kabels weegt zeker iets van 200 gram, stuk zwaarder dan de oude kleinere adapter. Daar krijg je wel 150 watt snelladen voor terug, maar dat heb ik zelden nodig. Misschien kan ik nog ergens een lichtgewicht 45 watt adapter krijgen.
Ook maakt hij wat lawaai als hij moet koelen, dat vind ik niet zo prettig. Die oude heeft dat ook, maar deze begint nu al.
Als er een lichter en stiller model beschikbaar komt met hetzelfde scherm voor dezelfde prijs ga ik deze weer inruilen. Passieve koeling is toch wel de toekomst.
Nog een minpuntje is de toetsenbord indeling. Alle knoppen zitten er op, maar de indeling is niet ideaal met de escape niet in de hoek en geen ledlampje op de aan/uit knop. Typen en zo doet ie verder prima.
Maar het scherm maakt alles weer goed. Als ik met 10 collega's in een ruimte zit, dan zie je pas hoe goed dit scherm is. Het grootste, helderste scherm in de ruimte. Erg prettig om deze laptop te hebben op zo'n moment dat je geen monitor hebt. Een hele dag werken op een kleine laptop met een slecht scherm is echt een verschil.
Ik ben zeer tevreden met dit product.
Ook al heb je een peperdure X1 of Apple pro of zoiets, dit scherm is echt gewoon heel fijn. En voor deze prijs kan ik relatief snel weer een nieuwe uitzoeken.
Update 13.06.2023:
Na meerdere maanden gebruik ben ik zeer tevreden over de laptop.
Het scherm en de snelheid zijn echt gewoon heel erg goed.
De processor heb ik iets geknepen om de koeling wat minder te laten draaien. Blijkbaar heb ik die processor meestal niet nodig op 100% want ik heb er totaal geen last van.
De MyAsus app update alle drivers en geeft wat customizing instellingen over performance en geluid, wat erg handig is maar zoals gezegd heb ik de performance nog nergens nodig gehad.
Wellicht is deze laptop wat overkill voor waar ik hem voor gebruik, maar wel prettig om te weten dat hier nog veel meer in zit.
En nogmaals over het scherm, dit is echt waanzinnig als ik het vergelijk met oude HP Elite G4. Groot, helder en scherp.
Heel erg fijne laptop.