€ 499,- bij NBB.com

Synology DiskStation DS423+, zonder harde schijven Review

18 maart 2023, laatste update op 21 maart 2023, 11.194 views Rapporteer

De Synology DiskStation DS423+ is een compacte 4-bays NAS en draait op het gebruiksvriendelijke DSM besturingssysteem. Dankzij de hot swap bays kunnen harde schijven makkelijk verwisseld worden, er is hier geen gereedschap voor nodig. Dat geldt ook voor het plaatsen van een M.2 SSD of extra geheugenmodule. Verder beschikt de NAS over vier cores wat handig kan zijn als je veel applicaties (in docker) draait. De (Intel Celeron J4125) CPU beschikt over integrated graphics, wat voordelen biedt voor video streaming. De M.2 SSD kan voor zowel caching als opslag gebruikt worden, dat is een vrij nieuwe mogelijkheid.

De NAS heeft echter maar 2x een 1GbE lan-poort, dat had best 2.5GbE mogen zijn anno 2023. Ook de (officiële) geheugen mogelijkheden zijn vrij beperkt met maximaal 6GB non-ECC geheugen. Tot slot biedt de NAS geen eSATA of PCI-e uitbreidingssloten, waarmee je bijvoorbeeld een 10GbE netwerkkaart of NAS expansion unit kan aansluiten.

Pluspunten

• Quad-Core processor
  • Integrated graphics processor
  • M.2 NVMe voor caching en opslag
  • Compact en installatie gemak
  • DiskStation Manager (DSM) besturingssysteem

Minpunten

• (2x) 1GbE LAN-poort
  • (Officieel) max 6GB RAM
  • Geen ECC memory
  • Geen eSATA en PCI-e uitbreidingsslot
  • M.2 NVMe opslag enkel voor Synology SSD's

Persoonlijk gebruik
Zelf wil ik twee harde schijven in RAID configuratie met Btrfs gebruiken voor belangrijke persoonlijke opslag. En nog twee harde schijven voor de opslag van films en eventueel beveiligingscamera beelden, hierbij heb ik niet de voordelen van Btrfs nodig en kan ik Ext4 gebruiken. De integrated graphics processor komt voor mij van pas bij video streaming/transcoderen. Van docker zal ik ook gebruik maken om containers te draaien, dus daarmee bieden de vier cores zijn voordeel.

Ook wil ik gebruik maken van de encryptie mogelijkheden voor persoonlijke data. DSM 7.2 Beta biedt een nieuwe functionaliteit, namelijk encryptie voor volledige volumes, in plaats van losse mappen. Dit zorgt volgens Synology ook voor betere prestaties. Echter is de huidige implementatie van volume encryption niet waterdicht. Nog even wachten tot dit wordt opgelost wanneer DSM 7.2 niet langer in Beta zit.
Unboxing
De NAS wordt geleverd in een vierkante doos met plastic handgreep. Zoals te zien is de NAS goed ingepakt.

In de doos treffen we de volgende accessoires aan:
- Installatiegids
- 2x RJ-45 LAN-kabel (Cat 5e)
- Netsnoer en 90W adapter
- 2x Sleuteltjes (voor schijfladevergrendeling)
- Zak met schroefjes

Een compacte plastic behuizing, de DS423+ lijkt erg veel op de DS920+.

Op de voorkant zien we:
- Indicatielampjes
- USB 3.2 Gen 1-aansluiting
- Aan/uit knop
- 4x Harde schijfladen/trays

Op de achterkant zien we:
- 2x systeemventilator (92mm)
- 2x GbE LAN-poort
- Reset knop
- USB 3.2 Gen 1-aansluiting
- Voeding aansluiting
- Kensington beveiligingsslot

Aan onderzijde bevinden zich twee klepjes, hierachter zitten de twee M.2 NVMe aansluitingen.

Zo ziet de binnenkant van de NAS eruit wanneer alle vier de bays verwijderd zijn. Achterin zie je de harde schijf aansluiting (voeding en SATA). Helemaal rechts zie je het geheugenslot zitten.
Installatie
Dankzij de hot swap bays kunnen harde schijven gemakkelijk verwisseld worden. De vier trays/schijfladen kunnen in zijn geheel uit de NAS worden verwijderd.

Aan beide zijkanten van de tray zit een plastic stripje, deze kan je er eruit trekken. Vervolgens kan de schijf in de tray geplaatst worden, ik heb twee WD White Label's 8TB gebruikt.

Hierna dienen beide stripjes weer teruggeplaatst worden om de harde schijf te zekeren. Beide strips hebben twee pinnetjes die je in de schroefgaatjes van de harde schijf drukt. Ik moest de schijf diep in de tray drukken om ervoor te zorgen dat de pinnetjes in de juiste positie van de schroefgaten zaten.

De tray kan weer terug in de NAS worden geschoven en zo wordt de voeding en SATA verbinding van de harde schijf aangesloten. Allemaal erg makkelijk en geen gepruts met schroefjes en gereedschap.

Vervolgens het geheugenslot, dit bevindt zich aan de rechterzijde in de binnenkant van de NAS. Om hier goed bij te kunnen dienen in ieder geval de meest rechtse twee bays verwijderd te worden.

Het plaatsen van de extra geheugenmodule is makkelijk, de module kan erin geschoven worden en klikt zichzelf vast met twee metalen clipjes. Volgens Synology is de maximal maximale geheugencapaciteiter 6 GB (2 GB + 4 GB DDR4 SODIMM). Ik heb echter een 8GB module geplaatst, wat zou moeten resulteren in totaal 10GB geheugen (Kingston KVR21S15S8/8).

Dan de installatie van een M.2 SSD, dit kan aan de onderzijde van de NAS. Er bevinden zich twee klepjes met daarachter twee M.2 SSD installatiesloten. Ik heb een Samsung 970 EVO 250GB gebruikt.

De M.2 SSD kan met gemak in het installatieslot worden geschoven om vervolgens naar beneden drukken om te borgen. Er bevindt zich een klein borgingspinnetje waar normaal het schroefje zit. De SSD kan dus met een simpel kliksysteem worden geplaatst, geen gereedschap of schroefjes nodig.

Tot slot de voeding en netwerkkabel. Voor de aansluiting van de voeding moest ik vrij veel kracht zetten.

Wanneer de NAS is gestart en met het netwerk is verbonden kan je deze benaderen via het directe IP-adres of via find.synology.com. Het Synology-besturingssysteem wordt geïnstalleerd en je kan een administratief account aanmaken. Tijdens de installatie krijg je een aftellende timer van 10 minuten te zien, na twee minuten was de installatie echter al voltooid en kon ik verder. Op moment van schrijven draai ik DSM versie 7.1.1-42962 Update 4.

Ik ga verder niet dieper in op het Synology-besturingssysteem. Wel wil ik controleren of de twee harde schijven en de M.2 SSD herkend en werkend zijn. Dat kan ik doen via de applicatie genaamd Storage Manager. Goed nieuws, beide schijven en de SSD worden herkend.

Bij de M.2 SSD staat Not Initialized, dat komt omdat ik moet aangeven of ik het voor caching of opslagpool wil gebruiken. Dit is een enigszins nieuwe functionaliteit en niet beschikbaar op alle Synology Diskstations. Helaas gebruik ik een Samsung SSD die niet in de lijst van ondersteunde SSD's staat. Hierdoor kan ik deze SSD enkel voor caching gebruiken, jammer.
Wil je de SSD toch voor opslag gebruiken? Dan ben je, op moment van schrijven, toegewezen op de de loeidure SSD's van Synology zelf. Mogelijk dat met toekomstige updates er meer M.2 SSD's voor opslag gebruikt kunnen worden.
(Er schijnen wel trucjes te zijn om dit te omzeilen, ik heb hier geen ervaring mee.)

Tot slot wil ik natuurlijk controleren of de 8GB geheugenmodule werkt. En ondanks dat het systeem aangeeft dat ik gebruik maak van een 'niet aangeraden' geheugenmodule, werkt het wel. Ik kan dus gewoon gebruik maken van de 8GB geheugenmodule, wat resulteert in een totaal van 10GB RAM. Over langdurige stabiliteit kan ik nog geen uitspraken doen.
(Ik heb helaas geen 16GB geheugenmodule om te testen of dat ook werkt. Aangezien het bij sommige andere modellen wel werkt, zoals de DS920+, ga ik er van uit dat dat bij dit model ook het geval is.)

Heb jij ook een Synology DiskStation DS423+, zonder harde schijven?

Mooie review! Heb je deze versie gekozen voor de geïntegreerde GPU? Ik ben zelf van plan om eindelijk mijn DS213+ te upgraden, maar weet nog niet precies welke ik wil hebben.
Dankjewel. Geïntegreerde GPU was inderdaad voor mij een vereiste. En verder een enigszins recent 4-bays model van Synology, dan kom ik al snel uit bij de DS423+ uit. Als geïntegreerde geen vereiste zijn kan je nog kijken naar de DS923+. Ook 4 bays, tikje duurder, ECC memory en eSata/PCI-e uitbreidingsmogelijkheden.
Heb je ook een Plex Pass abbo?
Dan gebruik je eigenlijk de GPU ook niet met Plex :-)
Ik heb uiteindelijk een DS920+ gekocht vanwege de missende GPU in de DS923+. Deze DS423+ zou ook gepast hebben maar die was toen nog niet uit. De DS920+ heeft zelfde CPU/GPU en heeft standaard 4Gb RAM. Ik heb zelf nog 4Gb toegevoegd. En ik heb via die Reddit hack ook twee SSDs als storage pool in gebruik.

De DS920+ was iets goedkoper; vind deze spec van DS423+ eigenlijk te mager. Ze hadden wel een nieuwere Intel processor moeten gebruiken naast 2,5GbE LAN naar mijn mening.
Welke ram heb je juist gekocht? Zou ook wat willen bijsteken.
Crucial DDR4 SODIMM 1x4GB 2666
Heeft zulk een upgrade enige invloed op de vlotheid en performance van PLEX?
Ik zie dat er standaard zo’n 30% van de 8Gb gebruikt wordt. Ik draai 15 docker containers waaronder Home Assistant en Jellyfin en wat Synology apps.

Bij streamen gaat het wel omhoog maar ik denk dat ik met 6Gb ook voldoende zou hebben.

Ik heb wel 2 SSDs als storage pools in gebruik via een script en dat maakt vooral voor HA geschiedenis een groot verschil.
Heb je met dit geheugen geen melding dat het niet recomended is door synology?
Nee niet op een DS920+
Bedankt voor deze mooie en duidelijke review !
Ik zit maar de 923+ te kijken omdat ik geen gpu transcoding nodig heb . Wel docker.
Wat me tegen valt is dat je Synology ssd nodig hebt om de m2 als storage te kunnen gebruiken :(
Wat let je om eSATA SSD’s te gebruiken? Ik heb een 923+ met 32GB ECC en 2 SSD’s plus 2 HDD’s.
Bijzonder dat ze hiermee weg komen. Ik snap dat je bij synology voornamelijk voor de software betaald maar de hardware is hier wel erg ondermaats/verouderd.
ik heb begrepen dan synology steeds meer zijn eigen heel veel duurdere SSD/HDD pushed. dit maakt voor mij dat ik synology niet meer wil overwegen. ik hoopte de 8bay die net uit is gekomen voor mij iets zou zijn maar hij is 2x zo duur als zijn voorganger en dan het verhaal synology drives vs andere merken. oh en ze ondersteunen geen drives groter dan 18tb. lekker dan.
Ik zat in eerste instantie ook naar deze NAS te kijken (en vervolgens naar de 923+) maar kwam tot de conclusie dat qua hardware het erg matig is en ik bijv. beter naar de TS-464 van QNAP kan kijken.
Tenzij iemand mij weet te overtuigen dat de software zoveel beter is van Synology dan van QNAP.
Dank voor je review! Je hebt het over white label WD disks; waar heb je die uit gehaald en welke variant is het? De Red plus?
Die White labels komen uit een WD MyBook, naam: WD80EZAZ-11TDBA0.
Hoi @Munchie - dank voor deze geweldige review!

ik heb nu zelf ook een 423+ gekocht. Ooit moet tweakers maar eens een fatsoenlijk provisie model opzetten, ( zodat jij wat provisie kan vangen ;) )

vraagje:
ik wil ook 8GB, misschien zelfs wel 16GB bij plaatsen, welke memory stick heb je in gebruik? en hoe gaat het met de "langdurige stabiliteit" ?

[Reactie gewijzigd door doodleman op 22 juli 2024 13:48]

Hoi, dank voor het compliment.
Ik heb de Kingston KVR21S15S8/8 er inzitten, die had ik nog liggen. Alles draait nog goed en stabiel. Maar ik belast hem dan ook niet echt zwaar. 16GB zou inderdaad ook kunnen: https://nascompares.com/r...3-compatible-ram-upgrade/
Top & Dank je!

ik heb net een Kingston Fury Impact KF426S15IB1/16 besteld, als die geleverd is, zal ik posten wat de bevindingen zijn :) (16GB)

PS:
uitvoering: Kingston Fury Impact KF426S15IB1/16

edit : 16GB module zit er in en werkt. Nu in totaal 18GB.

[Reactie gewijzigd door doodleman op 22 juli 2024 13:48]

@doodleman tevreden over je setup? Zit zelf ook naar de 423+ te kijken als mijn eerste NAS. Wil hem ook voor Plex gebruiken, dus alle andere 2023 modellen vallen af.
In dubio, want het blijft veel lawaai maken als de harddisks ( 4x wd reds 8tb ) aan het ratelen zijn. ( ga ik nog een filmpje over posten, heb ook de “klittenband” optie gedaan. Maar dat maakte in mijn geval geen verschil )
Plex werkt overigens.
Super. Dat is een hoop ram. Veel plezier er mee. :)
Thanks!

Ik zit er nu aan te denken om cache ssd’s bij te plaatsen. Keep you updated
Dank u wel voor de mooie en uitgebreide review.
Heb de DS423+ aangeschaft.
upgrade naar DSM 7.2-64570 uitgevoerd.

2x Western Digital Red Plus WD40EFZX 4TB in raid1
2 x Western Digital Red Plus WD80EFZZ 8TB in JOBD geplaats. Dit had ik ook zo ingesteld bij mijn 10 jaar oude DS413 en bevalt mij prima.

De Kingston DDR4 SODIMM FURY Impact 1x16GB 2666 geeft, bij mij in iedergeval, vreemde problemen zoals random het spontaan herstarten van het system. Na het verwijderen van dit extra gegeheugen lijkt het allemaal goed te gaan.

Had ook graag de M.2 SSD (bijv. de Samsung 970 EVO Plus 2TB M.2 SSD) willen gebruiken, maar daar wacht ik nog maar even mee totdat er een storagepool van gemaakt kan worden.
Heb nog wel naar de Reddit hack gekeken, maar daar kom ik nog niet uit. ;(
4TB cache is wel érg veel :P

[Reactie gewijzigd door paulbk op 22 juli 2024 13:48]

Bedankt en veel plezier de NAS. :)
Ik zoek een synology nas voor surveillance station (3-6 camera’s), evt home assistant op termijn en evt wat backup storage.
Zou je de 920/923 of deze aanraden ?
Laag stroomverbruik is een plus (geen must)