3. Willen (1.135) Hebben (285)

AMD Ryzen 9 7950X3D Boxed Review

14 maart 2023, laatste update op 14 maart 2023, 1.765 views Rapporteer

Na 10 jaar Intel overstap gemaakt naar AMD, deels voor performance, deels i.v.m. stroomverbruik, en deels uit pure nieuwsgierigheid.

CPU is bloedsnel, in WoW zo'n ~10% meer performance dan een 13900k. Heeft stuk betere performance in Black Desert en Escape From Tarkov alleen geen concrete nummers voor deze games.

Alle games draaien perfect en de processor is prima te koelen. Wordt wel heet maar dat is vooral vanwege de hele dikke IHS.

Gepaard met een setje DDR-5 van GSkill met een lichte overklok en de CPU is sneller dan de 13900ks in de meeste games. Nadeel is wel dat de boot tijden zijn iets langer zijn.

Heeft wel extra software nodig (Xbox gamebar) om 3dv-cache optimaal te benutten.

Pluspunten

• Bloedsnel
  • Goed te koelen
  • Extreem efficiënt
  • Beste "jack of all trades"
  • Geen gigantisch dure RAM nodig

Minpunten

• DUUR
  • Iets tragere boot
  • Extra software nodig
  • Levert qua pure rekenkracht in t.o.v. 7950x en 13900k

Het opstarten duurt wat langer omdat het aan te raden is om het geheugen bij elke boot te trainen, hoeft niet per se gedaan te worden maar de Ryzen 7000 memory controller wilt nog wel eens vreemd doen en kan spontaan de overclock op je memory te niet doen. Boot duurt nu ca. 50 seconden tot max. 1 minuut, voor mij geen probleem, maar wel iets om rekening mee te houden.

CPU heeft wat "extra voorbereiding" nodig ten opzichte van andere Ryzen 7000 of Intel CPU's door bv. Gamebar te installeren, zodat de CPU weet in welke applicaties deze wel en niet de 3dv-cache optimaal kan benutten.

Om optimale performance uit je CPU te halen raad ik aan om een DDR-5 setje met Hynix M-of A-die te kopen, deze is goed te overclocken en youtube kanalen zoals Actually Hardcore Overclocking hebben video's met overclocks die met zo'n beetje elk Hynix setje te halen zijn. Voor Ryzen 7000 is snelheid minder belangrijk dan de timings, dus investeer in een setje DDR-5 met maximaal 6000MHz en met goede timings. Dit is ten opzichte van een 13e-generatie Intel CPU een voordeel, omdat de 13900k(s) zo'n 7200MHz RAM nodig heeft voor optimale performance wat véél duurder is.

Wil je een efficiënte CPU die bloedsnel is in games en in andere, werk-gerelateerde applicaties niet teveel inlevert, dan is de 7950x3d zeker het overwegen waard. Wil je voornamelijk rekenkracht? Dan kan je beter kijken naar de 7950x of een 13900k.

Heb jij ook een AMD Ryzen 9 7950X3D Boxed?

Ik zal m'n best doen om het heel simpel uit te leggen, maar zou je echt de fijne details willen weten raad ik je aan om bv. techpowerup te lezen.

De 5800x3d is een 8-core cpu met alle 3dv-cache op één chiplet van 8 cores. De 7950x3d is een 16-core CPU met de cores verspreid over 2 CCD's (Core Chiplet Die). Het dingetje met de 7950x3d is dat maar één van die CCD's 3dv-cache er bovenop heeft liggen. Dit is omdat in sommige taken de de CCD met 3dv-cache sneller is en in sommige andere taken die extra 3dv-cache niet nodig is waardoor de berekeningen juist langzamer zouden zijn.

De 7950x3d maakt gebruik van een nieuw begrip dat "core-parking" heet, wat dit doet is letterlijk de naam, het "parkeert" een aantal (.8) cores. De reden dat de CPU dit doet is om ervoor te zorgen dat in games de 8 cores met de 3dv-cache gebruikt worden, zonder parking zou het kunnen zijn dat er cores vanuit de CCD zonder 3dv-cache gebruikt kunnen worden, wat niet optimaal is voor de performance (omdat de data dan alsnog een "langere route" naar de cache moet reizen).

Gamebar helpt met het parkeren van de kernen, zodat in games de kernen zonder cache geparkeerd worden.

Dit is wat ik heb begrepen van alle reviews en van wat AMD zelf gezegd heeft. Misschien dat ik het niet 100% juist begrepen heb, maar de Gamebar is in ieder geval belangrijk voor het proces van het parkeren van de cores.

[Reactie gewijzigd door Neekee op 23 juli 2024 04:43]

@S_Happens

uitvoering: G.Skill Trident Z5 Neo RGB F5-6000J3238F16GX2-TZ5NR

Weet niet of dat dezelfde is, maar dit is die ik heb

Ryzen is idd een beetje kieskeurig met de RAM. Intel een stuk minder.
Zo te zien wel, verschilt enkel in capaciteit en RGB.
Thanks.
Ik zat naar de ASUS ProArt X670E te kijken, maar als ik de handleiding bekijk zou deze niet compatibel zijn. Krijg je dat weer!
Welk MOBO heb jij er bij geplakt?
ASUS X670E Maximus Hero, maar die heb ik met een flinke korting te pakken gekregen.

Maar waarom denk je dat het RAM niet compatibel is? Lijkt me heel sterk dat dat zo is.
Thanks.

Als ik hier op 2x32GB zoek, zie ik van gskill het setje met die latency er niet bij staan.
Er is er maar 1, die XMP heeft ipv Expo.
Ik heb die lijstjes letterlijk één keer in m'n leven doorgespit en dat was om te kijken of ik een DDR5 setje met Hynix dies kon vinden. Dat is hoe ik dit setje heb ik gevonden, in een lijstje van een willekeurig Gigabyte moederbord.

Zolang je DDR5 koopt met een normale snelheid is er helemaal niks aan de hand. Het eerste resultaat dat ik in die lijst zie is een 2x16 set van 6400MHz, dus het setje dat ik gelinkt heb gaat prima samen met dat bord.

Die lijstjes zijn slechts richtlijnen met de kits die ASUS zelf getest heeft. Het is onmogelijk om álle RAM kits te testen, je gaat heel veel kits dus niet terugvinden daar.

De kans dat de kit die ik jou gelinkt heb niet werkt bestaat (die kans is héél klein), maar dan ligt dat aan de memory controller op je cpu en niet aan het moederbord en is de kans heel groot dat geen enkele kit van 6000MHz gaat werken.

[Reactie gewijzigd door Neekee op 23 juli 2024 04:43]

Heb er mee lopen knoeien toen ik de overstap van Intel naar AMD maakte.
Heb uit eindelijk een setje G Skill geheugen gevonden wat probleemloos werkte,
2x 32GB G Skill 6000mhz SK Hynix Cas 30 kan ook op Expo 1 draaien stabiel.
Heb een Gigabyte B650 gaming X AX bord en een Ryzen 7 7800X3D en een
Asus Strix RTX 4090 OC.
Windows staat op de Crucial T705 1TB pcie gen5 nvme m.2 en dan nog 2x M2 SSD 2TB.
Hele zaakje draait dus op M2 ssdtjes
Dus als iemand ook de overstap wil maken dan werkt dit bij mij.
Ik ben toch stiekem wel benieuwd: hoe komt xbox game bar in-the-picture?
Ik heb dan een generatie ouder (5800x3d), maar snap niet meteen hoe dat zou moeten helpen... zeker omdat die app niet eens een idee lijkt te hebben van cpu usage? (rond de 1-3% als het echt 50% of meer is)
Ben toch huiverig om de nieuwere x3d te halen, “iets tragere boot” zie voornamelijk mensen waarbij het 1 minuut duurt om te booten. Snap ook niet dat software gebruikt moet worden voor de prestaties.
Welke RAM heb je gepakt dan?
G.Skill Trident Z5 Neo F5-6000J3238G32GX2-TZ5N?

Na heel lang geen nieuw systeem hoeven te kopen moet ik er nu toch aan geloven en mijn hemel, heb ik moeite met het vinden van de juiste MOBO en RAM die past bij de componenten en eisen die ik heb.
Ik kan me niet herinneren dat dat specifiek zo lastig was voor een MOBO en RAM, dat was de laatste keer dat ik er in dook allemaal veel flexibeler en meer compatibel.
Goedemorgen, vraagje ben je nog steeds tevreden met cpu? Nog tegen dingen aangelopen. Ik speel zelf Escape from tarkov maar, ik gebruik ook blender. Na wat zoeken kom ik op deze cpu. Wat denk jij? Ik heb het liefst een luchtkoeler en bij deze kan dat toch? En bij de 7950x en de 14700k niet?
Ik heb custom waterkoeling. Altijd gehad met deze cpu dus ik heb totaal niet op temperatuur gelet bij de reviews. Ben er zeker tevreden mee.