€ 300,- bij Amazon.nl Marketplace

Samsung Galaxy S21 FE, 6GB ram, 128GB opslag, Grafiet Review

8 maart 2023, laatste update op 12 maart 2023, 1.183 views Rapporteer

Gekocht voor fotografie. Fantastische foto's met de hoofdcamera, vooral overdag. Tele 3x met daar bovenop tot max. 5-6x digitale zoom werkt ook prima.

Pluspunten

• Fantastische opnames overdag met hoofdcamera
  • Vaak prima avond/nacht opnames
  • Goede video met stabilisatie
  • Mooi scherm
  • Zeer nauwkeurige GPS
  • 3x tele (met tot 5-6x zoom) prima uitbreiding

Minpunten

• soms "missers" in avond/nacht fotografie
  • Ultra-wide lens valt beetje tegen
  • Te veel Samsung bloat-ware

Ik heb deze telefoon eind februari 2023 gekocht. Ik wilde niet "de bak" geld uitgeven aan een S22/S23 (Ultra) en deze was nu voor 509 euro te koop. Speciaal gekocht voor fotografie omdat ik met elke telefoon kan telefoneren, navigeren, appen, etcetera, maar niet met elke goed kan fotograferen.
Daarnaast fiets en wandel ik graag waarbij ik graag mijn track opneem. De GPS is volgens testen zeer snel en zeer nauwkeurig.
Tot zover de theorie en gelezen testen.
Deze review is puur en alleen gebaseerd op mijn ervaringen met fotograferen en GPS tracking bij wandelen en fietsen.

(Edit: Pas na plaatsen zie ik dat hij als kleur "Grafiet" heeft terwijl ik een witte gekocht heb.)

Fotografie:
(Ik vergelijk hierbij zo nu en dan met de A52 4G (SM-A525F), de A52s 5G (SM-A528B), beiden zakelijk, en mijn privé Motorola moto G41, vorige toestel.)
Edit 12 maart: Ik heb vergeten te vermelden dat ik de "scene optimalisatie" gelijk uitgezet heb. Dit om de oververzadigde kleeuren van de Samsungs te voorkomen.
  • De hoofdcamera van de S21 FE is echt heel fijn. Hij maakt schitterende foto's met zeer goed dynamisch bereik. Zowel "tekening" in wolken als donkere schaduwen in één foto doet hij heel mooi. De automatische HDR werkt prima zonder dat dit zichtbaar is. De foto's blijven natuurgetrouw.
  • Avond/nachtfoto's met de hoofdcamera zijn over het algemeen ook prima, al maakt hij wel eens een misser als de avond/nachtlucht bewolkt is. Blijkbaar kunnen de algoritmes zo nu en dan minder goed overweg met die laag-contrast, "wattige" achtergronden, maar meestal gaat dat toch ook prima.
  • De telelens met 3x zoom werkt ook fijn. Digitaal zoomen tot 5-6x gaat prima. Bij 10x zoomen is het afhankelijk van het onderwerp nog prima tot een olieverf schilderij. Er treedt daarbij ook behoorlijk veel verscherping op en het contrast wordt (te) veel opgeschroefd. Voor simpele onderwerpen met hoog contrast (bijv. egaal vlak met grote contrastrijke letters) werkt zelfs tot 20x zoomen (soms nog) prima. De edge detectie maakt er dan nog een prima foto van.
  • De ultra-groothoeklens valt een beetje tegen. De A52 4G, A52s 5G en Motorola G41 doen het hier net zo goed.
  • Portretfotografie: Dit gebruik ik wel eens en dat doet de S21 FE prima waarbij hij overschakelt naar de 3x zoom tele (76mm), dus prima voor portretten. Daar liet mijn Motorola G41 juist steekjes vallen (onscherpte) en beide A52 toestellen doen dat ook minder goed.
  • De selfie camera gebruik ik nooit en heb ik ook nu niet getest.
  • Video: Ik heb een paar filmpjes gemaakt puur om te testen: licht/donker, met enige tele/zoom, lopen (om OIS te testen), slow motion, hyperlapse, etc. Deze eerste testen laten een prima resultaat zien.
GPS
Zoals gezegd wandel en fiets ik veel waarbij ik mijn track opneem. Met fietsen gebruik ik hem ook wel voor route navigatie zelf, maar dat heb ik nog niet gedaan.
De tracking is zeer nauwkeurig. Beter dan mijn Motorola G41 en A52s en veel beter dan die A52 4G. Omdat die A52 toestellen het in mijn ervaring minder goed deden had ik wat twijfels ook bij de S21 FE, maar testen (versus Garmins) vertelden het tegendeel en dat blijkt nu ook uit mijn persoonlijke ervaringen.

Verder:
  • Ik vind het scherm heel goed. Beter dan van de A52 4G, A52s 5G en motorola G41.
  • Accuduur: Met mijn gebruik (niet gamen, vrijwel geen video, beetje browsen, NOS nieuws regelmatig lezen, wat licht chatten, wat fotograferen) houdt ik het 1½ tot max./net 2 dagen vol. Ik gebruik accubescherming dus hij laadt maar tot 85%.
  • Scherm II: Ik heb de verversing op 60 Hz gezet omdat ik toch niet game o.i.d.. Misschien hou ik het daarom ook 1½ dag vol.

Heb jij ook een Samsung Galaxy S21 FE, 6GB ram, 128GB opslag, Grafiet?

Zoals ik begrijp is dit wel een verbetering tov 52s 5g?
Vrouw wil dit jaar nieuwe ter vervanging echter was ik aan het twijfelen tov 53
Ik heb niet vergeleken met de A53.
Je vraag is een beetje algemeen: "is het een verbetering tov de A52s 5G?"
Vanuit mijn fotografie oogpunt, waar ook mijn review over ging: ja, duidelijk. De hoofdcamera is duidelijk beter onder alle omstandigheden, de telelens (3x) is een aangename toevoeging. De ultra-wide is hetzelfde.
Hoewel de hoofdcamera van de S21 FE 12 Mpixel is en de A52s 5G 16 Mpixel (64 Mpixel met 2x2 pixel binning), is de hoofdcamera van de S21 FE duidelijk beter en maakt hij ook scherpere foto's met een hogere dynamiek. Onder perfecte omstandigheden merk je daar niets van en maakt de A52s ook prima, heldere en scherpe foto's. Ik vind de camera van de A52s 5G ook uitstekend, maar gewoon minder dan die van de S21 FE. (De A52 4G zou ik nu niet meer aanraden, en mijn persoonlijke ervaring is dat opnames van de A52 4G iets minder zijn dan die van A52s 5G hoewel de hele camera opzet 100% identiek is. Mogelijk dat die veel snellere chipset van de A52s het verschil maakt in nabewerking en optimalisatie.)

In het algemeen: Ik heb de A52s als zakelijke telefoon en ben er heel tevreden over (na jaren van Motorola's). Heel snel en mooi scherm. Mijn collega heeft de A53 en is daar net zo tevreden over. Als we foto's vergelijken tussen de A52s en A53 (met "scene optimalisatie" uit als je geen Samsung/Teletubby groen en blauw wilt), zien die er net zo goed uit.
Als foto's minder belangrijk zijn of je fotografeert alleen bij mooi weer, en bijvoorbeeld een langere accuduur wel belangrijk is, zou ik voor minder geld óf een A52s kopen óf een A53. Die hebben ook allebei OIS.
Als het gaat om langere ondersteuning, en een fractie langzamere telefoon geen bezwaar is, zou ik dus voor de A53 gaan.
(Alles vanuit mijn persoonlijke ervaring)
Edit: ik overweeg voor mijn vrouw ook een A53, maar eigenlijk wil ze een iets kleinere, handzamere telefoon. Dat zou dan een pixel 6a worden)

[Reactie gewijzigd door hvdwolf op 26 juli 2024 07:04]