De Xbox Series S|X was al een perfecte controller, misschien niet zo veel vernieuwend als die van een Playstation 5, maar zeker een waardige opvolger van de Xbox One. De verschillen van de Xbox Wireless Controller-Electric Volt is met de release Series S|X controller is heel minimaal, bijna niet te merkten. Lees hier mijn volledige review over deze controller.
Pluspunten
Stevig controller
Hele kleine goede verbeteringen van de release Xbox Series S|X controller
Goede grip
Zeer degelijk
Batterijen gaan lang mee
Shareknop blijft handig
Minpunten
Geen ingebouwde Accu
Weinig verschil met de Xbox One versie
Vorig jaar deed ik al een review van de zwarte Xbox Series S|X controller, dat was toen de controller die je bij de console kreeg. Nu kwam er in 2021 de Xbox Wireless Controller-Electric Volt uit, deze ik april 2022 nog heb weten te score. Nu lijkt de controller extreem veel op de zwarte release controller, maar toch merkte ik wat verschillen, daarom wilde ik er nog een nieuwe review over schrijven.
Ik had in eerste instantie veel pech met de XONE Xbox Wireless Controller-Electric Volt controller, want het model dat ik binnen kreeg van Game Mania, bleek soms niet te reageren, zo wekte de Xbox toets (home toets) soms niet, ik moest vaak meerdere keren drukken voor hij reageerde. Ook wilde bepaalde gewone knoppen soms niet reageren. Ik ben naar een fysieke winkel moeten rijden om hem te kunnen ruilen, aangezien ik binnen een paar uur na ontvangst al contact had opgenomen. Gelukkig bleek de nieuwe controller wel gewoon te werken naar behoren, maar toch merkte ik lichte verschillen met de release Series S|X controller, wel maar heel minimaal, maar ze zijn er, hier kom ik zo op terug.
Om het niet al te technische te maken, houd ik het voor deze review gewoon simpel. Microsoft heet een Dynamic Latency Input-technologie (DLI) toegepast in de Series S|X controller, die ervoor moet zorgen dat de controller nog sneller reageren doet, dit is voornamelijk interessant voor mensen die veel online spelen of aan E-sports meedoen.
Aan de buitenkant zijn 2 zichtbare verbeteringen toegepast worden, als we hem vergelijken met de Xbox One. De meest opvallende is de extra knop in de midden van de controller, deze kun je gebruiken voor bijvoorbeeld sneller opnames te maken. Voorheen moest dat via het menu, maar nu kan het sneller met een aparte knop. Hoe de knop moet werken kun je zelf bepalen via de share functie in het Menu. De andere verbetering is de extra grip die aangebracht is worden, zo is op de plaats waar de handen rusten, en ook op de triggers een extra ribbel aangebracht worden, waardoor de controller nog beter in je handen rust, en je bij de triggers meer grip hebt.
De zwarte Series S|X controller had nog steeds niet een ingebouwde accu, wat ik persoonlijk wel nog altijd jammer vindt, maar helaas heeft ook de Electric Volt dit nog niet. Hierdoor moet je alsnog een accu loskopen waardoor de controller meteen weer een stuk duurder wordt dan hij al is. Het zou mooi zijn als je deze er gewoon bij kreeg en hem alsnog kon vervangen, dat zou helemaal perfect zijn geweest. Natuurlijk kun je ook gewoon voor 2 AA batterijen kiezen.
De analoge sticks werken perfect, en ik merk na 11 maanden gebruik nog geen gekke dingen, zoals driften. Ook de knoppen werken prima en voelen lekker aan. De triggers doen prima hun werk en ik merk hier niks van kramp bij een lange race sessie. Het grootste verschil wat ik merk tegenover de zwarte Series S|X controller, is dat het Xbox logo dieper in de controller zit, waar die bij de zwarte een paar mm uitsteekt, is dat nu een paar mm naar binnen. Ook de knoppen zelf lijken iets anders te klikken, ik weet niet precies hoe ik dit moet uitleggen, maar het lijkt alsof het nog iets beter reageren doet dan hij al deed. Hoe dan ook, na een slechte start ben ik er zeer tevreden over.
Alle bedrade headset die je voor de Xbox One of de zwarte Series S|X controller werkte, werkt ook op deze controller. Hij heeft een aansluiting voor Xbox headsets als 3,5mm jack aansluiting zodat alle soorten headsets aan kunt sluiten! Als je deze controller op de PC wilt aansluiten, dan kan dat via een gewone USB C aansluiting, en dat is natuurlijk ook weer mooi meegenomen.
De Xbox Series S|X was al een perfecte controller, misschien niet zo veel vernieuwend als die van een Playstation 5, maar zeker een waardige opvolger van de Xbox One. De verschillen van de Xbox Wireless Controller-Electric Volt is met de release Series S|X controller is heel minimaal, bijna niet te merkten. Het enige dat ik graag erbij had gezien was een ingebouwde accu, of tenminste er eentje bij geleverd. Van de ene kant had ik misschien iets meer vernieuwing willen zien, maar van de andere kant waarom iets verbeteren dat al goed is. Ik merk wel sinds ik deze controller gebruik, dat ik de share functie, al is het voor screenshots, vaker gebruik dan voorheen.
Batterijen vind ik altijd beter dan een accu. Je wisselt ze in 30 seconden en je kan weer door.
Over 5 jaar is die accu gaar en moet je weer je controller open schroeven en ergens een accu vandaan halen. Over 15 jaar zijn die accu's weer nergens te krijgen en zit je mooi te kijken met je Retro console.
Er gaan toch AA-batterijen in? Dan zou je ook voor een paar euro een berg oplaadbare batterijen kunnen kopen bij een Ikea of Jysk. Voor de prijs van 1 fancy accu heb je dan een voorraadje zodat je ook altijd volle batterijen bij de hand hebt.
Maar bedankt voor de review! Ik denk dat ik mijn zwarte 360 controller hiermee ga vervangen
Ja dat kan zeker, maar vergeleken met bijvoorbeeld de Elite 2 die eerder uitgekomen was, wel een gemist. Zeker geen groot nadeel, maar wel iets dat ik mis en wel wil benoemen in de review 😉
Functioneel en analytisch
Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie.
janee
Relevantere advertenties
Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.
Ingesloten content van derden
Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden.