AMD Ryzen 9 7900 Boxed Review

DIKKEHENK 22 februari 2023, laatste update op 17 maart 2023, 410 views Product gekocht

AMD Ryzen 9 7900 Boxed

systeem draaide al een jaar of 7 op een 5820 Intel 6 core, maar begon toch een tikkeltje sloom te worden. En wilde nu vooral iets snellers, en met een lager TDP.

Pluspunten

• TDP gemm 50 watt
  • lage cpu temp
  • razendsnel
  • prijs/prestatie

Minpunten

• geen

Tijd voor een ugrade, en komende vanaf een 5820 6 core 12 HT intel.
Zat al wat langer te wachten op iets met meer cores, en vooral een lager TDP.

deze review is summier. En dat heeft een reden. Sommige mensen hebben een pc, doen daar bijkans alles op, en spelen af en toe een game.
Die kijken niet naar 2 frames meer of minder, of naar een memory spec of een tweak die nou net 1.111228 FPS verschil maakt. Ding moet gewoon werken, liefst geen BSOD, en gewoon een draaiend systeem voor een jaar of pak m beet 7.

Mobo is een MSI PRO X670 wifi, en die is vooral genomen vanwege 6 x sata en 4 x m2.

Geheugen is Corsair Vengeance CMK32GX5M2B5600C36 2 x 16 DDR5, wat draait op XMP 1, dus 5600.

een be quiet! Dark Power 13 850W voeding en een be quiet! Dark Rock 4 cpu koeler.

Grafkaart is een 2070 nv, en 2 x 4K LG 27 inch eraan.

OS op de M2 samsung 980 pro ( laatste FW ) PCI 4. razendrap.

Wel onmiddellijk de Precision Boost Overdrive (PBO) in de bios uitgezet, aangezien ik de TDP laag wilde houden, en niet perse wat frames oid meer moet hebben.

De kast is een 802 van be quit, met alles op standje stil, dus ook de frontplaat gesloten.

CPU temp is gemm tussen de 47 en de 55, bij een potje Civ vi komt het tot max 63 C

Conclusie voor nu ( draait 4 dagen ) is werkelijk uitstekend.

Dus verder weinig te melden nog, behalve dat het zeker het wachten waard was op specifiek dit 12 core model voor de huidige prijs.

Heb jij ook een AMD Ryzen 9 7900 Boxed?

Interessant om lezen voor mij. En wat een goede temps! Ik heb dus ook nog steeds een 5820k aan 4,4 ghz met een RTX 2060. Ik ben al maanden aan het afwachten en ga de 7900 of 7800X3D kopen. Ze kosten allicht hetzelfde.

Ik blijf het wel heel gek vinden dat die Haswell-E het zolang heeft volgehouden. Die CPU koste mij €399 zoveel jaar terug ...
Yep, is ook nog steeds een fantastische cpu, de 5820. Draaide dat ding altijd gewoon stock, op 3200 dacht ik. Kreeg m zelden op 100% hooguit als je 30 tabs oid tegelijk opende. , Mugen luchtkoeler hield m prima koel, enkel wilde win 11 er niet meer op. Absurd eigenlijk.

Heb altijd intel cpu's gehad, dit is mn eerste AMD. Maar wat een feest is dit ding. 450 €, 12/24, draait nu 41 wattjes als ik dit typ.
Wellicht dat ik nog een keer ga proberen of dat precision overdrive boost een significant verschil maakt, maar dan gaat het wel wattjes slurpen ( en dan heb je zo ongeveer de 7900X ), en dat wil ik nou net een beetje beperken.
Zelf wilde ik dat X3D niet, ivm gedoe met drivers ed..maar ieder zn meug.

Kortom, ik zou zeker voor 1 van de 2 gaan, hier kun je weer minimaal 8 jaar mee door :)
bedankt om te delen man. En mijn 5820k gaat naar mijn dochter denk ik ;)
Prima CPU. Voordeel van de lage temps op hogere belasting is ook dat je kast niet als een malle hoeft te (lucht)koelen, dus t draait ook een klap stiller. En dat was ook een wens van mij.
Vandaag zitten Cities Skylines, en dan merk je wel dat deze vriend vooral leunt op je 20X nvidia kaart. Vroeger zag ik de 5820 dan op 40 % snorren, hier geeft de cpu geen krimp.

bv Mailstore gaat nu x2. prima opvolger, enne succes met de upgrade :)

[Reactie gewijzigd door DIKKEHENK op 10 maart 2023 22:45]

Henk, bedankt voor je review. Ik heb er wel wat aan. Er is nog weinig te vinden over de Ryzen 9 7900.
Ik heb deze CPU maar ook het mobo wat jij hebt op mijn wenslijst staan. Om dezelfde reden, de hoeveelheid NVME en SATA aansluitingen spreken mij wel aan.
Beval het mobo jou? En hoeveel NVME/SATA heb je in gebruik?
Vaak is het zo wanneer je de NVME slots gebruikt het gevolg dan is dat er een of meer SATA aansluitingen niet meer werken. Nu kan ik deze info niet vinden bij de specs, bij andere AM5 X670 mobo's zie ik dat wel.
Weet jij of ze allen bruikbaar blijven wanneer alle NVME's in gebruik zijn?

Dank voor de review. De TDP bij regulier werk is erg mooi in deze tijd.

[Reactie gewijzigd door Pielie_ op 12 maart 2023 15:05]

[Reactie gewijzigd door Pielie_ op 12 maart 2023 15:06]

Volgens mij kun je ze allemaal gebruiken, enkel als je M.2 slot 4 gebruikt, dan verlies je een PCI sleuf, of je verlaagt de PCI snelheid van de sleuf.
Die je met 1 grafkaart sowieso niet gebruikt. Dus bij mijn weten kun je ze alle 4 straffeloos volhangen.

Edit, correctie.. : PCI_E4 & M2_4 share the bandwidth. The PCI_E4 slot will be unavailable when
installing devices into the M2_4 slot.
Dus als je M.2 4 volhangt, is die PCI sleuf exit. verder kom ik in de manual (itt inderdaad de oude bordjes ) niks tegen over sata 5 & 6 die niet werken als je iets in de M.2 sloten hangt.

De reden dat ik voor dit bord koos was dus & inderdaad, 6 x sata & 4 x M.2 ( en ben erg gesteld op MSI mobo's )
Heb er nu 1 M.2 in hangen, pci4 nvme in slot 1 waar je OS op draait. Verder 5 x Sata in gebruik.
En eigenlijk meer aan de Sata, omdat de prijs van bv 4TB samsung SSD zo in elkaar is geploft.

Alhier een imo vrij heldere review van de 7900 https://www.youtube.com/watch?v=VtVowYykviM

draait nu 3 weken, probleemloos. Bedoel, die wifi6 gebruik ik nog niet, maar de BT erin is al erg prettig mbt ext speakertje. verder kijk ik niet naar t mobo, tenzij je boot ellende oid krijgt?
Enige wat ik kan bedenken is een wenslijst maken, en wachten tot prijzen zakken. Mobo is toch nog een tikje aan de prijs..

[Reactie gewijzigd door DIKKEHENK op 12 maart 2023 15:33]

Henk, dank voor je antwoord! ik heb er wat aan.
Dat het 2e PCI slot niet meer werkt is jammer maar niet meer dan dat. Ik heb behoefte aan storage en kan het met 1 NV RTX af. Vandaar de keuze op dit mobo.
Lees nu de review van tweakers, en die hebben het eigenlijk vooral over de prijs van de cpu, en dat je dus kunt gaan ondervolten om zo je cpu een lager verbruik te bezorgen.

En laat dat nou precies een ding zijn wat in mijn opinie eigenlijk een tikkeltje vergezocht is, oftwel, mohammed <> berg, berg <> mohammed.
Immers, je kunt de 7900 met POD ( precision overdrive boost, dat is AMD's term voor de turbo knop/setting ) een opwaartse slinger geven als je dat perse even wil ivm bv een zware game, of render etc klus.
Dan gaat het wattjes slurpen, en zit je dacht ik max 6 % onder de X.

Dus, voor een gewone gebruiker die niet te veel wil klieren met tricky settings die je dan amper snapt, ipv een 7900X ondervolten, kun je beter een 7900 nemen, en als je wat kracht nodig hebt, ,dan zet je m op standje turbo.
Ik heb exact hetzelfde idee over de CPU en verwacht dat deze op "default" setting al goed genoeg presteert. Het meeste wat ik erop zal doen is thuiswerken en soms een 4k video-edit. Dat lukt nu al vrij aardig op mijn intel i7 8700 maar die is nu 6 jaar oud en heeft maar 6 core's. De 12 cores van de 7900 zullen lekker draaien bij deze renders.

Jaren geleden stak ik veel meer tijd in het tweaken maar vooral in het overklokken van mijn PC's maar dat boeit mij nu niet zoveel meer. Ben nog wel benieuwd naar het verbruik van de 7900 met POD op max en of het systeem dan lekker stabiel blijft. Dus daar zal ik vast wel mee gaan pielen.

Ik denk eraan om dit geheugen te kopen, Corsair Vengeance CMK32GX5M2D6000Z36
Misschien overkill maar wellicht heeft de POD er baat bij. De prijs is in ieder geval interessant atm.
mwach, voor die prijs kun je het prima doen lijkt me. Ben zelf niet zo gefocust op RAM speed, omdat de actuele meetbare winst in mijn opinie nogal marginaal is.
Voor zover ik t heb begrepen heeft ryzen 5 een sweetspot op de 5200 ?
Wilde zelf gewoon een bodje wat geschikt is voor DDR5, om bv over 5 jaar als men de laatste Ryzen 5 cpu uitbrengt iig nog als ik wil de boel dusdanig opwaarderen, dat ik alsnog weer 8 jaar verder kan.

op de gamersnexus review staan wel alle getallen wat betreft POD?

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren