€ 1.999,- bij Wifimedia

Marantz Model 40N Zwart Review

14 februari 2023, laatste update op 14 juni 2023, 2.144 views Rapporteer

Mooie klasse A/B streaming stereo versterker met HDMI Arc en Phono. Maar liefst 16 kilo schoon aan de haak.

Pluspunten

• Mooi stereogeluid, mooi laag
  • Zware bouwkwaliteit
  • Phono MM (let op: géén MC)
  • HDMI Arc

Minpunten

• Slecht leesbare afstandsbediening
  • HEOS-app kan veel beter

Mooi streaming stereogeluid

De Yamaha 7.2 surround en de Arcam stereoversterker de deur uit, satellietspeakers en subwoofer weg, en de Marantz N40 ervoor in de plaats. Getwijfeld tussen een Cambridge Audio EVO 150 en dit type, maar uiteindeljk de knoop doorgehakt en gekozen voor de klasse A/B (Marantz) in plaats van een klasse D (Cambridge Audio). Verschil in gewicht: 16 kilo, tegen 5 voor de Cambridge.
Geluid via Spotify is het beste streaminggeluid tot nu toe: de ingebouwde DAC doet zijn werk erg goed, met mooi laag. Een duidelijke verbetering ten opzichte van de vorige opstelling (Arcam FMJ-A32 met Yamaha CD-NT670).
Versterkerdeel
De versterker levert 100 Watt bij 4 Ohm (70 Watt bij 8 Ohm). In combinatie met twee Magnepan 1.7i magnetostaten een mooie combinatie.
HDMI Arc
Omdat ik de surround eruit heb gebonjourd wilde ik per se een versterker met HDMI-Arc aansluiting, zodat ik een Settopbox en Apple TV kan koppelen via de TV. Denk er wel aan dat je het geluid op PCM zet.
Platenspeler
Het element van de platenspeler dient van het MM-type te zijn.
Afstandsbediening
Deze is mooi en zwaar uitgevoerd, al zijn de lettertjes erop nauwelijks leesbaar.
HEOS App
De HEOS App krijgt van mij een duidelijke min: hij is erg knullig vormgegeven. De Marantz (en Denon) apparatuur verdient beter! Het wachten is op een intuïtieve App. Niettemin zijn Spotify en andere streamingaanbieders prima te gebruiken via hun eigen interface.
LAN
De N40 heeft een 100 Mbit/s Ethernetaansluiting. In eerste instantie wilde ik alleen via het LAN werken, maar de App vereist bij koppelen ook een WiFi-connectie.
Draadloos WiFi
De N40 ondersteunt 2,4 en 5 GHz en heeft twee antennes.
Airplay
Ook al sluit je de versterker bekabeld aan, dan nog zul je de WiFi/Bluetooth-antenne moeten aansluiten om de App aan de praat te krijgen.
Als alles eenmaal is gekoppeld is het streamen naar de versterker via Airplay erg gemakkelijk.
Prijs/kwaliteit
De N40 is fors geprijsd, maar biedt waar voor zijn geld. Hopelijk blijft software-ondersteuning lang gegarandeerd, en krijgt de HEOS-App snel een nieuw en handiger uiterlijk.

Heb jij ook een Marantz Model 40N Zwart?

Leg die eens uit? HDMI ARC heeft meerwaarde juist voor surround, dat kan je missen als je de surround er uit hebt gegooid. Analoog uit van de TV zou, puur kijkende naar het aantal kanalen, afdoende moeten zijn. Werk je wel met de DAC van de TV. Kan ik inkomen als je dat niet wilt en dan naar S/PDIF grijpt, dat kan ook twee kanalen in PCM aan.

[Reactie gewijzigd door FeaR op 23 juli 2024 11:41]

Wat ik handig vind: TV, Apple-TV en Settopbox leveren nu via de HDMI Arc het geluid aan de Marantz. Minder bekabeling dus, en makkelijker schakelen tussen de verschillende apparaten.
Ik snap de meerwaarde van HDMI ARC qua één kabel minder ten opzichte van een losse audio uitgang. Plus de werking van HDMI CEC (mits het werkt...). Maar het argument zoals in de review snijdt geen hout. Vandaar dat ik het aanhaalde.
Ik hoef mijn wifi bluetooth niet te gebruiken misschien dat er mogelijk wat in je modem/router instelling aangepast moet worden
Zou inderdaad een firewall kunnen zijn.
Leuke review.

Kleine aanvulling op een aantal zaken.
"Platenspeler
De platenspeler dient van het MM-type te zijn."
Het element dient een MM cartridge te zijn.

"De N40 is een klasse A/B versterker, die redelijk efficiënt omgaat met energie, zeker vergeleken met een klasse A. Bij een klasse D heb ik het idee dat de geluidskwaliteit merkbaar minder is. Ik heb de EVO 150 (klasse D) niet beluisterd, maar voor de veilige weg gekozen en de zware Marantz gekozen."

De Model 40n is een goede keuze. Maar deze generalisering van versterker types klopt m.i. niet. Het grote broertje van de Model 40n is de Model 30, is klasse D en die klinkt toch echt wel een beetje beter.

Verder ben ik zelf al ~1 jaar bijzonder tevreden gebruiken van de 40n. Het is echt veel geld maar een geluidsysteem op niveau wat de hele familie moeiteloos kan bedienen is echt wat waard. In 1 jaar precies 0 keer gebeld voor helpdesk doeleinden.