Introductie
Een HTPC is tegenwoordig niet meer zo gangbaar. Er zijn genoeg alternatieven te vinden die snel en goedkoop zijn. Toch ben ik nog een fan van een PC die direct op de TV is aangesloten. Een HTPC dus. Het geeft mij meer flexibiliteit en connectiviteit opties en daarvoor ben ik bereid om hiervoor wat extra kosten te maken. Mijn HTPC was echter wel verouderd. Grootste manco was dat hij na 9 jaar trouwe dienst toch te traag begon te worden, geen Windows 11 meer kan draaien en ook geen 4K films aankon. Tijd dus voor een upgrade. Wel wilde ik zoveel mogelijk onderdelen blijven behouden om toch nog de kosten te beperken.
Mijn oude HTPC
Zo zag mijn oude configuratie er uit:
Dit waren mijn eisen om zoveel mogelijk bestaande onderdelen te kunnen handhaven:
Mainboard van mini-ITX formaat met minimaal 2 SATA aansluitingen, een S/PDIF voor mijn audio connectie en een CPU die weinig tot geen koeling nodig heeft. En een M.2 NVMe SSD slot zou een leuke extra zijn.
Mijn zoektocht naar de upgrade
Als je op tweakers zoekt kom je uit op zoiets als een
ASRock J5040-ITX. Alleen dit is wel techniek van 2019 dus eigenlijk al best wel oud en ook de grafische performance is niet geweldig en verder zit er ook geen M2 SSD slot op. Mijn voorkeur ging uit naar een mainboard met een Intel Celeron Processor N5105 of een Intel Pentium Silver N6005 Processor.
Ik heb heel lang op de release van een nieuw board van Gigabyte zitten wachten die een half jaar geleden was aangekondigt, maar deze kwam maar niet op de markt (
Dus uiteindelijk nog maar een verder gaan zoeken totdat de Odroid H3 werd aangekondigd van Hardkernel. Dit leek op papier een heel goed alternatief. Het had de gewenste processor, 2 SATA aansluitingen, S/PDIF en kan in principe fanless draaien doordat er standaard een grote heatsink op zit. Alleen het formaat van het moederbord was afwijkend en verder zit er geen 24 pin ATX voedingsconnector op het board. Ook de prijs zag ik in eerste instantie als een probleem. Echter alles is duurder geworden en misschien is de prijs nog hoger vanwege chip tekorten want ook een ASROCK J5040-ITX bord of een raspberry PI-4 zijn relatief duur.
Ik had nog geen ervaring met Hardkernel. Kende het bedrijf eigenlijk nog niet. Ik heb gekeken of ik het board direct bij hardkernel kon bestellen. Alleen vanwege extra verzendkosten en onbekende invoerbelasting leek me dat geen goede optie. Toen kwam ik erachter dat het bedrijf SOSSolutions ook alles van Hardkernel levert en ook de Odroid H3 in het programma had opgenomen. Als je verzendkosten en importbelasting meetelt bij Hardkernel dan zijn de prijzen daar best OK. Dus ik heb daar het board bestelt inclusief trafo. Verder heb ik 2 x 4GB SODIMM (
Crucial CT2K4G4SFS8266) en een M.2 NVMe SSD (
WD Blue SN570 500GB) bestelt
Het bord had ik snel binnen. Het zit in een klein doosje maar is wel goed en stevig verpakt. Er zitten verder geen manuals bij. Hardkernel documenteert alles heel uitgebreid op hun wiki website. Alleen een BIOS backup batterij is in de doos toegevoegd.
De installatie
Zoals gezegd wilde ik mijn huidige computer kast behouden. Ik had van te voeren uitgerekend dat dit allemaal zou moeten passen. De kast die ik had is erg laag en is alleen voor een MINI-ITX voorbereidt. Omdat het Odroid board te monteren heb in de bodemplaat 3 extra gaatjes geboord en voor de 4e heb ik een bestaand gat gebruikt. Verder heeft het Odroid H3 board aan de onderkant slots voor de SODIMM en de M.2 NVMe SSD. Dit neemt ongeveer 10 mm aan ruimte in de hoogte in beslag. Om het board goed in de kast te monteren heb ik een paar M3 tussenstukjes of spacers gekocht bij de elektronica winkel bij mij om de hoek. Zowel voor de onderkant om het board op een verhoging te plaatsen als de bovenkant. Ik wilde mijn stille case fan boven op het board plaatsen om extra luchtstroom te creëren voor de koeling. Deze fan hoor je niet tenzij je met je oor boven de computerkast bent. Hoe het een en ander is geworden kan je op de foto’s zien. In vergelijking met de oude opstelling binnen in de kast is het een stuk ruimer geworden.

Het Odroid board is natuurlijk een stuk kleiner dan een mini-ITX. Het Odroid board heeft geen aansluiting op het board om connectie te maken met de USB poorten op het front panel. Hiervoor vond ik een kabel die dit probleem oploste. Zoek op: "USB A naar 9 Pin USB Header, 9 Pin Moederbord converter Kabel - 20cm".
De powerbutton die op mijn kast zat kon ik zonder problemen verbinden met de juiste pennetjes van de 24-pin uitbreiding bus die op het Odroid board zit. Wat een beetje jammer is, zijn de connectors die op het board zitten voor de voeding van de SATA drives. Dit is een heel specifiek type connector die niet gemakkelijk te vinden is in de winkel. Uiteindelijk ben je dan aangewezen op de standaard kabel setjes die Hardkernel/SOSSolutions levert. Helaas wordt je daarmee wel weer opgescheept met een aantal overbodige SATA data kabels.
Ervaringen met de Odroid H3
De installatie van Windows 11 verliep heel simpel en snel. Op de Odroid site vond ik een update van de BIOS die ook zonder problemen te installeren was.
In het BIOS is het nodige in te stellen. Een belangrijke feature is de door Inel geïntroduceerde Power Limit 4 (PL4) die je kan aanpassen via het BIOS. Standaard staat deze op 30000 (geen idee wat precies het getal betekent). Door deze op 0 te zetten vertel je aan de CPU om deze power limit niet te gebruiken en de CPU-prestaties niet te beperken. UIteraard gaat dan de temperatuur van de CPU wel omhoog. Vanwege de case fan valt het nog binnen de perken. Ik heb nu nog geen hogere temperatuur dan 75 graden gemeten als ik de CPU vol belast. Bij normaal gebruik zit de temperatuur nog rond de 40 graden. Prima waarden dus,
Uiteraard is mijn HTPC nu een stuk sneller geworden ten opzicht van mij oude configuratie en kan ik ook 4K video afspelen. Ik ben superblij met mijn upgrade en hoop weer een flink aantal jaren met deze configuratie vooruit te kunnen.