Inhoud van de doos
1 USB-A naar USB-C kabel [standaard connector formaat, de andere X-bows kabels gebruiken een 8.3mm ipv 6.9mm kabel]
1 keycaps trekker
1 key switch trekker
1 toetsenbord
Eerste indrukken
Bij eerste aanpak is het duidelijk dat het toetsenbord van een transparante plasticchassis is voorzien.
Het toetsenbord voelt zeer stevig aan, de bouwkwaliteit is zoals je van X-bows kan verwachten,
In terme van de vormgeving heeft het toetsenbord een ingebouwde schuine hoek, wat niet voor iedereen fijn zou zijn.
Maar dit kan ook mede komen door de batterij, om het toetsenbord zo compact mogelijk te houden is er gekozen voor een gemiddelde/standaard hoek waarop het toetsenbord zit.
Bouwkwaliteit
Gezien normaal plastic behuizingen minder stevig zijn dan een aluminium behuizing. valt dat bij de Crystal wel mee. er zit een minimale hoeveelheid Flex in de behuizing zelf, maar hiervoor moet je wel wat kracht zetten. bij normaal gebruik zal het toetsenbord dus niet verbuigen.
De switches zelf zitten vrij diep in het keyboard, wat het verwisselen of verwijderen lastiger maakt met de switch-puller die is ingegrepen.
Maar gezien de gemiddelde gebruiker weinig switches zal vervangen in de levensduur van het product valt dit wel mee.
Door het gebruik van een plastic plate voor de switches zijn ze wel soepeler te verwijderen dan met een aluminium plate zoals op de X-bows knight+.
Switches
Het gebruik van andere switches maakt in principe wel uit, omdat de RGB lets bottom-PCB mounted zijn ipv top mounted. dit is te zien dat andere switches zonder transparante behuizing minder licht doorlaten dan de gateron north-poles waar ik voor heb gekozen.
Het verschil in licht-sterkte is vrij mild en zal niet snel opvallen. als je niets hebt om het mee te vergelijken.
Tweaks en hacks
Gezien het keyboard QMK gebruik zijn de mogelijkheiden bijna eindeloos.
Helaas is er momenteel nog geen VIA/VIAL enabled versie beschikbaar, wat de nood voor de online configurator ook weer elimineerd. omdat je dan snel via VIAL/VIA het toetsenbord insteld, en niet telkens opnieuw hoeft te flashen. wat ook weer het gevaar mee brengt dat je een 'Semi-softlock' erop zet, doordat je de DFU knop vergeten bent toe te voegen.
1 van de dingen die ik zeker ga doen is de switches vervangen door een Tactile variant van de north-poles, of de switches stem-modden, omdat ik persoonlijk niet de grootste liefhebber ben van Lineare switches.
Xbows Knight VS Crystal
:strip_exif()/m/579191/1PqSLBEQce64dpU5vdhaFa9K6paoqCnxPzCVJUyG5zmPSjeOnS.jpeg?f=620xauto)
In vergelijking met de X-bows Knight+ die ik heb is de Crystal iets lastiger in het typen, omdat hierbij de keycaps dichter op elkaar staan dan bij de Knight. alhoewel het design grotendeels hetzelfde is voel je toch wel wat verschil in de typ ervaring.
De knight beschikt momenteel wel over een VIAL/VIA enabled firmware wat het gemakkelijker maakt in het gebruik, vooral als je enkele toetsen veranderd of dingen wil uit-testen, zonder het risico op het bricken van het keyboard.
Van wat ik weet is dat er nog geen planning is voor een VIA/VIAL firmware voor de Crystal, wel geeft support aan dit mogelijk later toch toe te voegen, als meerdere mensen hierom vragen.
eindwoord
Indien je dingen hebt die je wilt dat ik test of laat zien met het keyboard.
Vraag dit maar in de Comments..
[Sound-test is niet mogelijk, ik heb hier niet de juiste equipment voor]
[Herprogrameren van de layout ga ik niet doen omdat ik het keyboard momenteel heb ingesteld in een layou die ik het fijnste vind]