€ 338,- bij Amazon.nl Marketplace

XFX Speedster SWFT105 Radeon RX 6400 Review

9 februari 2023, laatste update op 11 februari 2023, 942 views Rapporteer

Een goede gpu voor de budget gamer

Pluspunten

• Klein van formaat
  • vriendelijk geprijsd

Minpunten

• warmte productie

Inleiding

Ik was op zoek naar een videokaartje dat niet te veel geld kostte en in mijn huidige pc pastte.
Ik heb een kleine behuizing, een Lenovo Ideacentre (prebuild) en geen pci-express voeding aansluitingen.
Dan is de keuze zeer beperkt heb ik ervaren.
Dualfan is al geen optie gezien de afmetingen van de behuizing en alles groter dan low profile single slot formaat past niet.

Zoektocht

Tja, dit is eigenlijk heel snel gegaan, een webshop waar ik vaak bestel had deze gpu toevallig in de aanbieding voor een vriendelijke prijs.
Ik heb al ervaring met een RX 6500 in een andere pc, dus met in het achterhoofd dat dit kaartje iets langzamer zou zijn, heb ik de gok maar genomen.

Toepassing en waarom een andere gpu

Ik denk dat iedereen hard begint te lachen, maar ik heb dit kaartje gekocht voor 1440P gaming.
Nu heb ik namelijk een Ryzen 5600G met onboard graphics, niet bepaald geroemd om zijn gaming prestaties en zocht iets snellers dan dat.
Ik doe trouwens geen zware of veeleisende games, een beetje eurotruck, cities skylines, GTA Online en vanaf morgen als de game uitkomt ook Hogwarts Legacy.
Ik heb de gok genomen en dit kaartje aangeschaft.

Wat zit er in het doosje

Niet echt heel bijzonder was de aankomst van het kaartje gezien eerdere gpu's die ik al heb mogen ontvangen.
Het geheel zat verpakt in een piepklein doosje van zo'n 25cm lang en 4cm hoog.
In het doosje zit een low profile bracket en een foldertje met informatie van AMD.

Design

Heel flitsend is deze gpu natuurlijk niet, in een kast met window zou het er een beetje armoedig uitzien.
Maar dat is ook niet de doelgroep van dit kaartje.
Het is gewoon strak, simpel en functioneel.

Aansluitingen en aanvullende specificaties

De output van de kaart is vrij eenvoudig, slechts 1x HDMI en 1x Displayport.
Het kaartje ondersteund ook pci-express 4.0, maar heeft wel slechts een 64-bit geheugenbus.
Er zit 4GB Vram op het kaartje van het type GDDR6 en draait op 2000 mhz.
De GPU zelf noemt zich de Navi 24 en heeft een boostklok van 2321mhz, maar werkt meestal op zijn gemakje op 1988mhz.
Hij heeft ook slechts 768 shaders.

Specs van de pc waar ik deze in heb geïnstalleerd

Ryzen 5 5600G, 32gb 3200mhz ram, 1tb nvme, 280watt psu.

Gaming prestaties

Ik heb al gezegd dat ik niet heel veel veeleisende games doe, maar ik heb meer uitgetest dan ik eigenlijk van plan was.
Ik heb namelijk vaker games aangeschaft in de bekende steam sales in een opwelling, hieronder een overzicht van de gemiddelde FPS, let wel dat dit op 1440P resolutie is:

GTA 5: 71 FPS (Custom settings, voor een groot gedeelte high en V-sync en AA uit)
RDR2: 35-40 FPS (medium settings)
Cities Skylines: 40 FPS (middelgrote stad, high)
Eurotruck simulator: 60FPS (high settings)
BeamNG: 45 FPS (medium settings)
Hogwarts Legacy 35-85 fps (medium settings met FSR op quality mode)

Geluid, wattage en warmte productie

Een groot minpunt van deze kaart zijn de warmte en het geluid wat hierbij geproduceerd wordt.
Het kaartje gaat zomaar naar de 87 graden tijdens het gamen.
De warmte blijft ook een beetje in de kast hangen en wordt weer aangezogen om de gpu mee te koelen, een product eigenschap van single slot gpu's uiteraard.
Een goede casefan die een beetje goed is geplaatst is dus geen overbodige luxe.
Ik ben wel tevreden over het maximaal wattage wat deze kaart verbruikt, ik meet volgens de AMD software een maximale wattage van 43 watt.
Zeer netjes gezien de prestaties die de kaart neerzet met dit stroomverbruik.

Overklokbaarheid

Hier kunnen we heel kort over zijn: dit is niet mogelijk en geblokkeerd in de AMD software.
De vraag is of je dit ook moet willen met dit kaartje gezien het kleine koelblokje en ventilatortje.
Wel jammer dat ook undervolten geblokkeerd is, dit zou de kaart misschien nog wat zuiniger en koeler kunnen maken.

Prijs

Gezien de huidige prijzen vind ik deze kaart voor 149 euro prima geprijsd, meer zou ik er ook niet aan uitgeven.
Grafische kaarten zijn gewoon belachelijk duur op dit moment naar mijn mening.
Het zijn gekke tijden aangezien dit soort instap-kaartjes voor enkele jaren geleden voor 49 euro over de toonbank gingen.

Het is een prima grafische kaart voor wie niet te veel eisen stelt aan zijn game ervaring.
Ook zou dit een mooie oplossing kunnen zijn voor de vele oudere zakelijke (HP en Dell) systemen die zowat voor het oprapen liggen en hiermee dan toch net iets meer kunt doen dan een website bezoeken of een documentje typen.
De koeling is wel zeer beperkt en net voldoende onder hoge geluidsproductie.
Als je de ruimte in de behuizing hebt, zou ik wel op zoek gaan naar een ander exemplaar met betere koeling.

Heb jij ook een XFX Speedster SWFT105 Radeon RX 6400?

Leuk kaartje voor casual gaming, ik wist niet dat er nog zulke kleine kaartjes gemaakt werden.