ASUS ZenBook 14 OLED UM3402YA-KM115W Review

Sammy98 Newbie
9 februari 2023, laatste update op 9 februari 2023, 854 views Product geleend

ASUS ZenBook 14 OLED UM3402YA-KM115W

Ik heb deze laptop een paar weken mogen testen. Kort gezegd zou ik hem zeker aanraden voor kantoorwerkzaamheden en basis foto- en videobewerking, maar niet voor de héle grote hoeveelheden foto's/video's. Ik denk dat je dan voor een laptop zou moeten gaan in een hogere prijsklasse.

Pluspunten

• Heel scherp beeld
  • Design
  • Harman Kardon speaker

Minpunten

• Vingerafdrukken
  • Bewerken grote foto- en videobestanden

Ik heb deze laptop een paar weken mogen testen. De laptop is zeker geschikt voor kantoorwerkzaamheden en basis foto- en videobewerking maar ik zou hem niet aanraden voor de echt hele grote foto- en videobestanden.

Een mooi strak ontwerp, slanke laptop en best licht dus makkelijk overal mee te nemen. Wel zie je overal heel goed je vingerafdrukken zitten. Mooi Oled sRGB scherm met mooie kleuren en heel scherp beeld, maar naar mijn idee iets te warm voor fotobewerking. Dit kan misschien wel opgelost worden door kalibratie maar heb ik de afgelopen periode niet geprobeerd. Goede batterijduur, kan denk ik wel het grootste gedeelte van de werkdag mee, maar bij het draaien van zware programma's (zoals Photoshop en Lightroom) is deze vrij snel leeg. Ook komt er echt een goed geluid uit door de Harman Kardon speakers. Ik had de laptop iets sneller verwacht door de betere eigenschappen dan mijn oude fossiel maar dat viel me ietsje tegen. Desalniettemin voor gewone kantoorwerkzaamheden prima geschikt en snel genoeg! Ook zit er een handig numeriek toetsenbord verwerkt in het touchpad.

Qua poorten miste ik wel wat dingen. Zo heeft de laptop maar 1 USB-A ingang en kan er geen gewoon geheugenkaartje van de camera in (alleen een micro sd kaartje). Nu is dit allemaal wel op te lossen, maar ik mis dit als fotograaf wel. Wel zitten er 3 USB-C poorten in.

Fotografie is mijn hobby dus Photoshop en Lightroom zijn voor mij heel belangrijk. 1 foto bewerken per keer gaat prima, ook de zwaardere bewerkingen in PS trekt de laptop goed. Als je echter echt grote hoeveelheden grote bestanden moet bewerken is deze laptop niet echt geschikt (tientallen foto's gaat prima, honderden dus niet). Toen ik een grote hoeveelheid foto's (550+ foto's van 20-35MB per foto, +/- 14 GB) moest bewerken en exporteren in Lightroom ging dat niet helemaal soepel. Het bewerken ging heel langzaam, en bij het exporteren crashte de laptop. Uiteindelijk gelukkig niks kwijt, maar moest wel de export opnieuw doen en later bleek er toch iets niet meer goed te zijn met het besturingssysteem. Ook wordt de laptop heel erg warm bij het verwerken van zulke grote hoeveelheden en hoor je hem heel hard blazen. Er dan nog iets bij doen is dan ook geen optie.

Het maken van filmpjes (+/- 25MB per filmpje) voor social media (reels) gaat wel vrij goed. Af en toe wat haperend beeld, maar het is wel te werken.

Voor een laptop met deze eigenschappen doet hij het dus prima. Maar heb je een laptop nodig om echt grote hoeveelheden (in mijn geval dus zo'n 14GB tegelijk wat niet goed ging) foto’s en video’s te bewerken ga je denk ik toch naar een i9 processor en zit je in een hogere prijsklasse. Even afwegen dus hoeveel je tegelijkertijd wilt bewerken en wat je dus echt nodig hebt in een laptop. Bewerk je nooit zoveel in een keer, is dit echt een prima laptop.

Heb jij ook een ASUS ZenBook 14 OLED UM3402YA-KM115W?

Met alleen een i9 ga je het niet redden... Ik denk dat je prestatie-problemen voortkomen uit het feit dat dit een iGPU betreft (RX Vega 8 ), deze 'leent' bijvoorbeeld werkgeheugen en is qua ruwe performance ongeveer gelijk aan een GTX 750. Dat is inderdaad ruim voldoende voor entry level gaming of lichte PS workloads, maar bij grotere projecten ga je echt tegen die beperking aanlopen, daar is 'ie simpelweg niet voor ontworpen.

Wil je echt 'prosumer' of content creator dingen doen, dan heeft Asus de Zenbook Pro, ProArt Studiobook of Vivobook Pro.

Alle OLED modellen met een dedicated GPU:

[Reactie gewijzigd door musje83 op 23 juli 2024 15:46]